Viedoklis

Latvijas "Iedzīvotāju apkarošanas birojs" - labākais Eiropas Savienībā!

© REUTERS / CLODAGH KILCOYNEВакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēdz teikt, ka grūti izdzīvot bez humora sarežģītos laikos. Latvijas gadījumā vienkāršs humors nederēs. Vajadzīgs melnais humors - Black humour matters.
Vakcinācijas procesu Latvijā var ilustrēt ar sensenu anekdoti. Dzemdību namā tēvam atnes jaundzimušo un saka: jūs tikai nesatraucieties, bet viņam nav ne rociņu, ne kājiņu.
- Tas nekas, ko lai dara.
- Viņam nav ne actiņu, ne ķermenīša.
- Nu, tik un tā parādiet man.
Tētim rāda autiņos ietītu lielu rozā ausi. Viņš pieliecas pie auss un kaut ko iečukst.
– Runājiet skaļāk, viņš slikti dzird!

"Kovida pravda"

Tā gadījies arī pie mums. Sākuma iegādājās sliktas vakcīnas un maz, tā vietā, lai iegādātos labas un daudz. Pēc tam vakcinācijas vietā izveidoja pasakainu Vakcinācijas biroju ar algām, par kurām bija sašutuši visi, neatkarīgi no vēlmes iepotēties.
Пожилые женщины в парке - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Dzīves ilgums ES sarucis pandēmijas dēļ. Kā klājas Latvijā?
Pēc tam atvēra milzīgus vakcinācijas centrus, kas lielākoties stāvēja tukši, taču par to uzturēšanu kārtīgi maksāja vairāk nekā miljonu mēnesī. Pirmajā dienā uz tiem metās cilvēki no prioritārajām grupām, bet viņiem teica, ka jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam. Vai tiešām nevarēja pabrīdināt agrāk?
Tad izrādījās, ka arī paši ģimenes ārsti nezina, kad jāsāk vakcinācija un kurš jāpotē pirmais. Kāds ārsts no laukiem pastāstīja, ka vakcinācijai pierakstījušies 180 interesentu, bet viņam piegādāts viens vienīgs flakons ar 10 vakcīnas devām. Vakcinācijas biroja terminoloģijā to sauc par loģistiku un apmaksā atsevišķi.
Galu galā palikusi nožēlojamā un nevienam nevajadzīgā avīžele par visām Covid-19 aktualitātēm valstī, "Kovida pravda". Tikai par 100 tūkstošiem eiro. Diemžēl "bērniņš" slikti dzird. Vakcinācijas projekta birojs sākotnēji plānoja izlaist avīzi par vakcināciju marta beigās. Pēc tam avīzes nākšana klajā tika atlikta līdz aprīļa pirmajai pusei. Valdības sēdē pagājušajā nedēļā veselības ministrs Daniels Pavļuts informēja, ka līdz lasītājiem avīze nonāks tikai maijā, raksta NRA. Varen operatīvi...
Interesanti, vai "bērniņš" vispār bija? Manuprāt, vakcinācijas procesā pati vakcinācija ir izlieta laukā kopā ar samazgām. Vakcinācijas tempu ziņā Eiropas Savienībā Latvija joprojām ieņem pēdējās vietas.
Люди стоят в очереди на прививку от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 17.04.2021
Miljoniem eiro! Ušakovs pastāstīja, kur nonāk lielākie dīkstāves pabalsti Latvijā
Cerība vēl ir: Veselības ministrija patlaban meklē efektīvāko veidu, kā piegādāt savu avīzi 850 tūkstošiem mājsaimniecību. Taču atkal aug satraukums – jau atkal tā nolādētā loģistika! Tagad ļoti būtu noderējusi avīze, kurā varētu atgādināt valsts pirmajām amatpersonām, ka aprīļa vidū viņiem jāsaņem otrā pote. Re, Zatlers un Levits jau atlikuši vakcinēšanos līdz maijam, aizbildinoties ar kaut kādām noslēpumainām izmaiņām vakcinācijas metodikā, Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece pasludināja sevi par kontaktpersonu un pašizolējās, pārējie vispār neatzinās.
Atbildēt par visiem nācās dzelžainajai Vairai Viķe-Freibergai. Ar viņu nekas nevar notikt, no šīs kompānijas viņa vienīgā izturējusi piecas minūtes vienatnē ar pašu Putinu.

Sabiedriskie sakari ir svarīgāki nekā vakcinācija!

Par loģistiku svarīgāki ir tikai sabiedriskie sakari. Kamēr vakcinācijas avīzes nākšana klajā kavējas, turpinās kampaņa "Divi miljoni iemeslu vakcinēties". Reklāmu rīdziniekiem drukās uz komunālo pakalpojumu rēķiniem, tā būs redzama "Rīgas namu pārvaldnieka" elektroniskajā platformā (vai ir kāds cilvēks, kas, pie pilna prāta būdams, pats meklē reklāmu?), to piekārs pie durvīm kāpņu telpās, kas ir RPN pārziņā,
Jau vairākus mēnešus reklāma ir redzama uz "Rīgas satiksmes" transporta līdzekļiem. Saskaņots lēmums izvietot to uz tramvajiem un autobusiem.
Piedevām starp mums taču ir īsti saziņas varoņi! Es runāju nopietni. Nesen aprunājos ar medmāsu, kas apzvana vakcinācijas prioritārajā grupā iekļautos, aicina vakcinēties. Tā ir īsta elle.
Neskatoties uz laika trūkumu, visi, ko izdevies sazvanīt, pretendē uz vismaz pusstundu ilgu sarunu. Viņam gribas pastāstīt, ko viņš domā par katru vakcīnu, autoritatīvi, it kā viņš būtu imunoloģijas profesors, pastāstīt, ko izlasījis avīzē, padzirdējis pa radio vai no kaimiņienēm, paziņot, ka viņš pat sievasmāti nevakcinētu, un atteikties no vakcinācijas.
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Politika
Sociologs: Pavļuts ir izcils manipulators
Pacietību zaudē pat mūsu tolerantais premjers Krišjānis Kariņš – viņš par rezultāta trūkumu norāja veselības ministru. Ilgu laiku klīda runas par to, ka aprīļa sākumā sāksies masveida vakcinācija pret Covid-19. Tagad skan jaunas prognozes - sak, process atlikts līdz aprīļa beigām vai maija sākumam. Premjers bija neapmierināts arī ar to, ka izlietots pat mazāk vakcīnu nekā bija krājumā.
Valdībai zudusi lielu procesu organizācijas iemaņa – tā masveida vakcinācijas gaitu komentēja bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris programmā "Preses klubs". Politologs Filips Rajevskis: vakcinācijas lielākā problēma ir fundamentāla neprasme vadīt.
Labas ziņas – Vakcinācijas biroja vadītāja alga apšņāpta no 4900 līdz 1900 eiro. Tikai piemaksas iespējamas. Tikai bijusī veselības ministre Ilze Viņķele ir pārliecināta, ka birojs ir lieks, tas tikai kavē vakcinācijas tempus.
Masveida vakcinācijas eksperimentu laikā, kad pie centriem milzīgās rindās stājās tie, ko nebiedēja AstraZeneca, mani pārsteidza viena lieta: kādam tomēr bija ienācis prātā sarūpēt mobilās tualetes pie konferenču centra Krasta ielā Rīgā. Man nez kāpēc šķiet, ka tie bija nevis Vakcinācijas biroja darbinieki, bet gan centra administrācija. Biroja darbiniekiem tā būtu pārlieku sarežģīta un gara kombinācija.

Par spīti, nevis pateicoties

Vai tad nu patiešām klājas tik ļauni? Nesen Eurostat publicēja interesantus datus. Tie rāda, ka aizvadītais gads nomācoši lielā daļā ES valstu izcēlies ar gaidāmā dzīves ilguma būtisku krišanos, lai arī pēdējo pusgadsimtu rādītājs vienīgi pieauga – kopš 60. gadiem tas audzis vidēji par diviem gadiem desmitgades laikā.
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2021
Dzīvās rindas eksperimenta rezultāti masveida vakcinācijas centros Rīgā
"Covid-19 pandēmijas uzliesmojuma rezultātā aizvadītajā gadā gaidāmais dzīves ilgums dzimšanas laikā krities lielākajā daļā ES dalībvalstu. Lielākā lejupslīde bija fiksēta Spānijā (-1,6 gadi salīdzinājumā ar 2019. gadu) un Bulgārijā (-1,5). Tām seko Lietuva, Polija un Rumānija (-1,4)," ziņoja Eurosta. Igaunija rādītājs samazinājies par 0,4 gadiem,. Tikai trijās ES valstīs dzīves ilgums pandēmijas laikā audzis – Dānijā un Somijā (0,1) un Norvēģijā (0,3). Divās valstīs cilvēku dzīves ilgums nemainījās – Kiprā un Latvijā.
Kā iespējams tāds brīnums? Par spīti! Latvijas tautai jau izstrādājusies imunitāte pret savu valdību. Bail pat iedomāties, cik ilgi un laimīgi mēs dzīvotu, ja mums vispār nebūtu nekādas valdības!
Viņķele teica, ka Vakcinācijas birojs ir pilnīgi lieks, tas bremzē valsts attīstību. Ja iestādi, kas atbildīga par iedzīvotāju vakcināciju var droši nosaukt par "Vakcinācijas apkarošanas biroju", tad Ministru kabinetu būtu īsti vietā dēvēt par "Iedzīvotāju apkarošanas biroju".
Ziņu lente
0