Viedoklis

Kāpēc Krievija savelk Melnajā jūrā kuģus no Kaspijas flotiles, Baltijas un Ziemeļu flotes

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasБольшой десантный корабль "Королёв"
Большой десантный корабль Королёв - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaspijas flotiles, Baltijas un Ziemeļu flotes raķešu, artilērijas un desanta kuģu pārvietošana uz Melno jūru – Krievija demonstrē gatavību operatīvi atbildēt uz jebkādiem draudiem dienvidrietumu stratēģiskajā virzienā.
Militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko salīdzināja Melno jūru ar šaha dēli – "figūru" Krievijai ir vairāk, tās ir daudz efektīvākas Rietumu piedāvātajā militāri stratēģiskajā spēlē.
17. aprīļa rītā 15 Kaspijas flotes kuģi izgāja zem Krimas tilta pa Kerčas šaurumu un devās uz noteikto Melnās jūras rajonu. Vienība pārgājienā pārvarēja 13 slūžas Volgas-Donas kanālā un pārgāja Melnās jūras flotes operatīvajā pakļautībā.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Viedoklis
"NATO roku darbs": kas sācies pie Krievijas robežām
Tajā pašā dienā no Bosforas šauruma Melnajā jūrā iegāja divi lielie desanta kuģi jno Ziemeļu flotes – "Aleksandr Otrakovsky" un "Kondopoga", vēlāk – divi tāda paša tipa kuģi no Baltijas flotes: "Kaliningrad" un "Korolyev". Līdz ar septiņiem lielajiem desanta kuģiem MJF sastāvā Krievijas LDK grupējums Melnajā jūrā sasniedzis 11 vienības un spēj uzņemt aptuveni trīs tūkstošus jūras kājnieku ar bruņojumu un bruņutehniku (vairāk nekā 100 tankus). Pie tam nevajag noniecināt arī desanta kuterus.
Kaspijas flotiles, Baltijas un Ziemeļu flotes spēki mijiedarbībā ar MJF piedalās plašos manevros, kas organizēti sarežģītajos apstākļos atbildības zonā. Tie spēj ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" realizēt "Lībijas scenāriju" un "Tuksneša vētru" 2000 km rādiusā, tas ir, likvidēt agresoru jebkuras Eiropas valsts teritorijā. Iesaistītas arī Melnās jūras flotes un kaspijas flotiles jūras kājnieku un krasta spēku vienības. Krievijas dienvidrietumu robežu tuvumā parvietotas arī divas armijas un trīs gaisa desanta divīzijas, Dienvidu kara apgabala trieciena aviācija. Krimas spēku grupējums uz sauszemes, jūrā un gaisā izspēlē "sirsnīgu uzņemšanu" domājamā pretinieka jūras un gaisa desantam.

Atbilde uz Rietumu spiedienu

Austrumeiropā izvēršas ASV armijas mācības "Defender Europe 21", kurās iesaistīti 30 tūkstoši karavīru no 26 valstīm. Manevru aktīvā fāze Melnās jūras reģionā ieplānota maijā. Tajā piedalīsies britu kara kuģi – eskadras kuģis un pretzemūdeņu fregate - bruņoti  ar amerikāņu pretkuģu raķetēm "Harpune", zenītraķešu kompleksiem "Sea Wolf" ar aerodinamisko mērķu likvidācijas rādiusu līdz 80 km. Zināms, ka britu JKS kuģus Melnās jūras akvatorijā gatavi atbalstīt daudzfunkcionālie iznīcinātāji F-35 no aviācijas bāzes kuģa "Queen Elizabeth" Vidusjūrā.
Ņemot vērā nopietno spriedzi Donbasā, Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs iepriekš konstatēja, ka ASV un to sabiedrotie mudina Ukrainu uz provokācijām arī Krimas virzienā.
Krievijas Bruņotie spēki preventīvi nogriež domājamiem "Eiropas aizstāvjiem" jebkādu piekļuvi Krimas piekrastei un Kerčas šaurumam (tiltam). Sakarā ar plānotajiem militārajiem manevriem Krievija laikā no 2021. gada 21. aprīļa līdz 31. oktobrim slēgusi vairākas zonas Melnajā jūrā ārvalstu karakuģiem. Runa ir par trim kuģniecības iecirkņiem: pie Krimas dienvidu piekrastes (no Sevastopoles līdz Gurzufai), pie Kerčas pussalas krastiem un nelielā jūras iecirknī pie Krimas rietumu krasta. Jāpiebilst, ka visi ierobežojumi ir spēkā Krievijas teritoriālajos ūdeņos, noteikti saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem un nekavē civilo kuģošanu Kerčas šaurumā.
Эсминец США Donald Cook - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2021
Viedoklis
Britu Typhoon Rumānijā palīdzēs ASV kuģiem viļņot Melno jūru
Uz Ukrainas un NATO standarta mācībām, kurās tiek izspēlēts desants "krīzes reģionā" Krievija atbild, veidojot pie Krimas krastiem spēcīgu kuģu trieciena grupējumu ar precīzām spārnotajām raķetēm, Melnās jūras flotes un Dienvidu kara apgabala "gaisa armādu" un ļoti pārliecinoši demonstrē savas iespējas desantēties neiekārtotā piekrastē.
Iepriekš Melnās jūras piekrastē sākās plašas mācības: Dienvidu kara apgabala aviācijas un Melnās jūras flotes frontes bumbvedēji Su-24M un Su-34, daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-27SM un Su-30SM izspēlē raķešu startus un uzlidojumus mērķiem jūrā minimālā augstumā, kā arī risina MJF kuģu piesegšanas un eskorta uzdevumus.
Krievijas Bruņoto spēku stingrā pārspēka apstākļos "Eiropas aizstāvju" spēki un līdzekļi Melnajā jūrā ir ļoti ierobežoti. "Defender Europe 21" plānos noteikti nāksies koriģēt. Šajā gadījumā noteikti cietīs NATO "vecāko partneru" autoritāte. Līdz ar to kļūs saprotami Pentagona satrauktie izteikumi par "kuģošanas brīvības" sabrukumu. Acīmredzot, oktobrī situācija reģionā normalizēsies.
Ziņu lente
0