Viedoklis

ASV armijas specoperācija "Defender Europe 2021" negarantē drošību Eiropai

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканские военнослужащие на военной базе в Адажи
Американские военнослужащие на военной базе в Адажи - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plašās daudznacionālās mācības ASV armijas vadībā "Defender Europe 2021" plānveidīgi grauj Eiropas drošība sistēmu Vašingtonas interešu vārdā un kopumā atgādina Trešā pasaules kara mēģinājumu.

ASV armijas Eiropā un Āfrikā štābs informēja par plašo mācību "Defender Europe 2021" sākumu Eiropā, kurās iesaistīti 30 tūkstoši karavīru no 26 valstīm. Manevri aptvers 30 poligonus 12 Eiropas valstīs. Deklarējamie mērķi – stratēģiskās un operatīvās gatavības uzlabošana, ASV un to sabiedroto un partneru sadarbības izspēlēšana, vēsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Iepriekš ASV armijas Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālis Kristofers Kavoli uzsvēra, ka "Defender Europe 2021" dāvā teicamas iespējas noslīpēt kolektīvās reaģēšanas iespējas jebkādas krīzes apstākļos stratēģiski svarīgajā Balkānu un Melnās jūras reģionā. Ja ticēsim plāniem, "krīzes" ģeogrāfija ar to neaprobežosies. Karaspēki izmantos galvenos sauszemes un jūras maršrutus, kas savieno Eiropu (ieskaitot Baltijas valstis), Āziju un Āfriku. Manevru gaitā tiks izmantotas jaunas un mūsdienīgas iespējas, ieskaitot PRA un PGA sistēmas, ASV Nacionālās gvardes līdzekļus (2100 karavīri no pieciem štatiem) un nesen atjaunoto Pentagona V armijas korpusu (tas dislocēts Polijas teritorijā).

Саммит НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2021
Polijas prese garantējusi Krievijai panākumus karā ar NATO

Karavīru un 1200 militārās tehnikas un iekārtu plānveida pārvietošana no ASV teritorijas uz četrām jūras ostām Eiropā sākās martā. Iepriekš bāzēs Vācijā, Itālijā un Nīderlandē izvietotais bruņojums un ASV armijas rezerves tiks atkonservētas aprīlī. Vienlaikus 12 Eiropas valstu lidostas sāks uzņemt amerikāņu karavīrus. Aktivitātes apogejs ieplānots maijā: vienotā operatīvajā telpā notiks mācības Immediate Response, Saber Guardian, Swift Response, kā arī asociētās African Lion un Steadfast Defender. Bulgārijā, Rumānijā un Igaunijā tiks īstenotas četras gaisa desanta operācijas, kurās iesaistīti 7000 karavīru. No maija vidus līdz jūnija sākumam vairāk nekā 13 tūkstoši kareivju no 19 valstīm piedalīsies šaušanas mācībās PGA un PRA operāciju gaitā. Mācībās iesaistītas visas Baltijas valstis. No partnervalstu vidus mācībās aktīvi piedalīsies Gruzija, Moldova un Ukraina. Manevri "Defender Europe 2021" noslegsies jūnijā. Ja pandēmija neizdarīs savas korekcijas, kā tas notika pērn.

Operatīvā gatavība

Spriežot pēc "Defender Europe 2021" ieceres, ASV un NATO galvenais (domājamais) militārais pretinieks ir Krievijas Federācija. Reālajā dzīvē eiropiešus visvairāk apdraud Vašingtonas apsēstība. Provokatīvie daudznacionālie manevri ASV armijas vadībā Krievijas robežu tuvumā objektīvi grauj Eiropas drošības sistēmu.

Neviens nav aizmirsis, kā Pentagons radīja un atrisināja "krīzes" Afganistānā, Irākā, Sīrijā, Lībijā un Dienvidslāvijā.  "Defender Europe 2021" iecere kopumā atgādina Trešā pasaules kara mēģinājumu, tomēr iespaidu bojā vājā režisūra.

Nominālo ASV armijas vadītās plašās kopīgās aizsardzības mācības Eiropā organizētas ar mērķi celt militāro spēku daudznacionālā grupējuma gatavību un savietojamību (Pentagons + sabiedrotie un partneri). Tomēr "mehānismu" vēl vajag samontēt un noregulēt.

Ливия. Город Триполи. - Sputnik Latvija, 1920, 22.03.2021
Viedoklis
"Kadāfi to paredzēja": ko NATO sastrādājusi Lībijā

Laika "Eiropas aizstāvjiem" nav daudz. Autoritatīvais amerikāņu militārists (bijušais ASV un NATO spēku komandieris Afganistānā) Džons Nikolsons iepriekš atgādināja kolēģiem, ka militāra konflikta gadījumā tikai vienā pašā Baltijas reģionā Ziemeļatlantijas aliansei būs vajadzīgas 90 dienas, lai pārsviestu turp savus spēkus, bet operācija Krimā Krievijai esot aizņēmusi tikai trīs nedēļas. Bet tagad iztēlosimies hipotētisku militāro konfliktu teritorijā no Baltijas līdz Melnajai jūrai un Kaukāzam, ko "Defender Europe 2021" patiesībā modelē ar 30 tūkstošu karavīru spēkiem. Ļoti nepārliecinoši un nereāli.

Militāro operāciju rezultāts jebkurā karadarbības teātrī par 90% ir atkarīgs no loģistikas un pārvaldes sistēmas, tātad uzvaras potenciāls tiek formēts jau pirms karadarbības. Pentagonam un tā sabiedrotajiem (partneriem) Eiropā ilgu laiku pirms operācijām laukā (jūrā) nāksies atrisināt virkni loģistikas problēmu, izveidot reāli strādājošu pārvaldi, vienpersonisku kontroli uz zemes, jūrā un debesīs. NATO un ES tradicionālās procedūras – apspriešana un balsošana – frontes līnijā ir ļoti bīstamas.

Pēc tam daudznacionālajiem spēkiem jāiztur militārā noslīpēšana – sarežģīts process pat vienas nacionālās armijas bataljonu, pulku un brigāžu robežās. Savāciet Eiropas karadarbības teātra poligonos 30 tūkstošus kareivju no 26 valstīm (NATO un partneriem), metiet viņus "cīņā", un jūs ieraudzīsiet īstu elli loģistikā un cirku operācijās.

Nesamērīga atbildība

Pieņemsim, "Defender Europe 2021" pirmās grūtības ir pārvarētas. Pentagona un NATO armijas papildinājušas munīciju, koncentrējušās izvēršanās rajonos, ziņo par gatavību sākt nosprausto uzdevumu izpildi. Efektīgs transkontinentālais lidojums un acumirklīga cīņas gatavība ir tikai puse darba, daudz svarīgāka ir noturība cīņā un garantēta efektivitāte visas operācijas laikā.

Латвийский бронетранспортер CVRT - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Viedoklis
NATO 2030: pie kā ved spriedzes eskalācijas stratēģija Baltijā

Piemēram, karadarbības apogejā Afganistānā ASV armijas spēku skaits sasniedza 100 tūkstošus cilvēku (piedevām 50 tūkstoši "durkļu" no sabiedrotajiem) – desmitiem pilnvērtīgu armijas brigāžu ar visu bruņojumu un tehniku. Milzīgs spēks. Dažādos laika periodos amerikāņiem un viņu sabiedrotajiem pretī stājās 50-70 tūkstošus kaujinieku, pārsvarā – viegli bruņoti talibi. Pie tam "Afganistānas frontē" bojā gājuši 3300 amerikāņu karavīru. 

"Saistītie zaudējumi" civiliedzīvotāju vidū – vairāk nekā 32 tūkstoši cilvēku tikai pēdējo desmit gadu laikā vien. Nesen Pentagons parēķināja, ka laikā no 2001. gada karam Afganistānā no budžeta iztērēti 193 miljardi dolāru. 20 gadus ilgās kampaņas rezultāts – kaunpilns ASV mierlīgums ar dominējošo teroristisko organizāciju "Taliban" (aizliegta Krievijā), amerikāņu spēku izvešana, ASV Valsts departaments atklāti bīda talibus Afganistānas valdībā un parlamentā.

ASV spēku Eiropā un Āfrikā atbildības jomā ir vairāk nekā 50 Eiropas valstis (arī Azerbaidžāna, Armēnija, Baltkrievija, Gruzija, Moldova, Krievija, Baltijas valstis, Turcija). Lielākā daļa no šīm valstīm neko tādu nav lūgušas.

Atbildība, ko uzņēmies Pentagons, nepārprotami neatbilst tā iespējām un rada ievērojamu risku atkarīgajām valstīm.

Šodien eiropieši ASV armijas vadībā "kaļ" kopējas karadarbības plānus pret Krieviju, neņemot vērā izgāšanos Tuvajos Austrumos un daudznacionālās kara mašīnas (Pentagons, NATO un partneri) mazspēju.

"Eiropas aizstāvji" pat nedomā par iespējamo militāro zaudējumu mērogu Eiropā, nelaimēm un bēdām Eiropas Savienības un Savienoto Valstu civiliedzīvotājiem.

Ziņu lente
0