Viedoklis

"Nav iespējams netrāpīt": ar ko apbruņos Krievijas JKF jaunos kuģus

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasСпуск на воду первого серийного малого ракетного корабля "Тайфун" проекта 22800
Спуск на воду первого серийного малого ракетного корабля Тайфун проекта 22800 - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas konstruktori izstrādājuši izcili efektīvā zenītraķešu kompleksu "Tor" jūrai paredzētu versiju.

Tā būtiski paplašinās Jūras kara flotes kuģu iespējas un aizsargās tos no uzbrukuma no gaisa. Gandrīz visa kuģu pretgaisa aizsardzība ir sauszemes sistēmu modifikācija. Par dažām portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

"Tora" āmurs

Iževskas elektromehāniskās rūpnīcas "Kupol" ģenerāldirektors Fanils Zijatdikovs paziņoja, ka uzņēmums strādā pie dažādiem šasiju variantiem zenītraķešu kompleksiem. Līdztekus ZRK "Tor M2" jūras versijai parādīsies komplekss ar riteņu šasiju – mašīna varēs peldus pārvarēt ūdens šķēršļus.

Visiem laika apstākļiem piemērotais sauszemes ZRK "Tor" tika uzņemts bruņojumā 1986. gadā. Tas ir viens no efektīvākajiem mazā darbības rādiusa PGA kompleksiem. Tā jaunākā modifikācija garantē jebkādu gaisa mērķu – lidmašīnu, helikopteru, bezpilota lidaparātu, spārnoto raķešu, koriģējamo vai planējošo bumbu – gandrīz simtprocentīgu likvidāciju.

Военнослужащие разведывательного подразделения Печенгской бригады Северного флота на занятиях по тактической подготовке на боевых арктических вездеходах Алеут - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2021
Viedoklis
"Jau izmēģināti": ziemeļu teritoriju aizsardzībai Krievija izmantos neparastu bruņojumu

Kompleksi izstrādāti īpaši svarīgu objektu un pārvietojošos karaspēka grupējumu aizsardzībai. "Tor" izmanto kāpurķēžu šasiju, lai tas labāk pārvarētu jebkādus šķēršļus – ZRK var pārvietoties kaujas ierindā, neatpaliekot no tankiem un kājnieku kaujas mašīnām.

Viena no "Tor" priekšrocībām ir tā kompaktums. Mašīnā izvietota atklāšanas un tēmēšanas stacijas informācijas apstrādes sistēma un palaišanas sistēma astoņām raķetēm. Pie tam ZRK ir visnotaļ smags – apmēram 30 tonnas, tomēr 840 zirgspēku dīzeļa dzinējs ļauj ekipāžai sasniegt 65 km/h ātrumu, nobraukums – aptuveni 500 km.

15 kg smagā raķete ar šķembu fugasa šāviņu tiek palaista vertikāli ar pulvera lādiņu, pēc tam papildu sprauslas pavērš to pret mērķi. "Tor" šauj 12 km attālumā un 10 km augstumā. Pavada vairākus desmitus objektu, un pavērš raķetes pret bīstamākajiem no tiem.

ZRK modernizācija turpinās – pilnveidojas galvenie mezgli, komplekss saņems mūsdienīgāku fāzēto antenas režģi, pasīvo atklāšanas iekārtu un skaitļotājus. Rezultātā operators ieraudzīs mērķi līdz 90 kilometru attālumā.

Moduļu princips

Žurnāla "Arsenāls Otečestva" galvenais redaktors Viktors Murahovskis pastāstīja, ka "Tor" jūras versija jau ir sekmīgi izmēģināta.

"Šī ZRK moduli var uzstādīt uz jebkuras šasijas, arī uz kuģa klāja, - viņš atzīmēja sarunā ar RIA Novosti. – Protams, to vajag integrēt kuģa sistēmā. Tā īpašības no darbības attāluma un augstuma, apstrādājamo mērķu skaita viedokļa ir tādas pašas, kā sauszemes versijai. Raķete ir tāda pati. Atšķirīgs ir munīcijas komplekta un lokatora izvietojums, integrējot kuģa kaujas informācijas-vadības sistēmā."

Выставка оборонной промышленности IDEX-2021 в Абу-Даби - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Viedoklis
Krievija piedāvā interesantus jaunumus bruņojuma izstādē Abū Dabī

Jūras "Tor" saņems kuģi, kas agrāk, piemēram, tika ekipēti ar zenītraķešu kompleksiem "Shtil". Protams, "Tor" saņems arī JKF jaunie vimpeļi, sākot ar korvetes klases kuģiem.

"Pastāv iespēja izstrādāt ZRK variantu, ko draudu periodā iespējams viegli uzstādīt uz civilā kuģa, - piebilda Murahovskis. – Piemēram, uz ledlaužiem vai transporta kuģiem. To pieļauj moduļu konstrukcija. Uzstāda uz klāja, nostiprina, un PGA sistēma ir gatava."

Pagaidām nav zināms, kad ZRK nonāks flotē – patlaban prioritāras ir sauszemes sistēmas. Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka "Tor" armija saņems vismaz līdz 2027. gadam. Komplekss jau izgājis vairākus modernizācijas posmus, piemēram, izstrādāta Arktikai piemērota versija uz divu posmu apvidus mašīnas bāzes, kas strādā apstākļos līdz -50 grādiem. "Tor M2DT" ziemeļos dislocētajiem Sauszemes spēkiem un JKF krasta vienībām pieņemts bruņojumā pērnvasar.

No zemes jūrā

Gandrīz visu Krievijas jūras ZRK pamatā ir sauszemes versijas, kas pielāgotas JKF vajadzībām pēc sekmīgas ekspluatācijas uz sauszemes.

Piemēram, pirmais ZRK kuģiem "Volhov M" ir sistēmas S-75 adaptācija. Tiesa, tas bija pārlieku smagnējs, šķidrās degvielas raķetes nācās uzpildīt tieši pirms starta.

Зенитный ракетно-пушечный комплекс Панцирь-С1 - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2021
Times: amerikāņi Lībijā nolaupījuši ZRK "Pancir S1"

M-1 "Volna" izstrādāts uz S-125 bāzes un pieņemts bruņojumā 60. gadu sākumā. To uzstādīja eskadras kuģiem, kreiseriem un lielajiem pretzemūdeņu kuģiem. Pēc tam nāca vidēja darbības rādiusa zenītraķešu komplekss "Uragan", unificēts ar sauszemes "Buk" ar vadāmo raķeti.

80. gadu vidū JKF bruņojumā uzņēma ZRK S-300F "Fort" ar vertikālā starta iekārtu. Komplekss paredzēts lielā ātrumā lidojošu mērķu likvidācijai ļoti mazā un lielā augstumā. Tas izstrādāts uz sauszemes S-300P bāzes. Bungu tipa iekārtas, kurās izvietoja raķetes, negatīvi ietekmēja masu, gabarītus un padarīja sarežģītāku konstrukciju. Tāpēc "Fort" bija piemēroti tikai lielajiem kuģiem ar tonnāžu virs 6,5 tūkstošiem tonnu, un tos saņēma tikai raķešu kreiseri.

Bija arī kombinētas iekārtas. Piemēram, uz pašgājējiekārtas 2S6 "Tunguska" bāzes radītais zenītraķešu-artilērijas komplekss "Kortik". Tā ir iekārta ar diviem sešstobru 30 mm automātiem, divas starta iekārtas pa četrām raķetēm katra, kontroles un tēmēšanas stacijām.

"Kortik" strādāja ar mērķiem 1,5-8 km attālumā: vispirms tika palaistas raķetes, bet pēc tam darbā iesaistījās automāti, kas piebeidza pārkāpēju. Neskatoties uz efektivitāti, iekārta jau ir novecojusi, tāpēc daudziem mūsdienīgajiem kuģiem plānots uzstādīt jaunos kompleksus "Pancir ME".

Корвет Тихоокеанского флота Совершенный - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2021
Viedoklis
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā

Jūras "Pancir" arī ir sauszemes ZRLK versija. Tas aizsargā kuģi no spārnotajām un virsskaņas pretkuģu raķetēm, aviācijas bumbām un bezpilota lidaparātiem un iznīcina tās 20 km attālumā. Augstā automatizācija un autonomija ļauj dažu sekunžu laikā reaģēt uz draudiem no gaisa. "Pancir" palaiž raķetes vienlaikus pret četriem mērķiem. Piedevām tam ir divi sešstobru lielgabali ar šaušanas ātrumu 5 tūkstoši šāvienu minūtē. Kompaktie ZRK ir piemēroti pat nelieliem kuģiem.

Pirmos jūras "Pancir" saņems "Karakurt" projekta mazie raķešu kuģi. Viens no tiem – "Odincovo" – nesen jau pieņemts Baltijas flotes sastāvā.

Ziņu lente
0