Viedoklis

"Mums nav izredžu": Pentagons stāsta par Krievijas armijas priekšrocību

© Foto : Vitaly V. KuzminСтрельба из систем залпового огня ТОС-1А
Стрельба из систем залпового огня ТОС-1А - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drīz vien ASV Sauszemes spēki saņems jaunu artilērijas lādiņu. Reaktīvajām zalves uguns sistēmām paredzētais vadāmais lādiņš ER GMLRS izmēģinājumos likvidēja mērķi 80 km attālumā.

Pentagons ir pārliecināts – tas nebūt nav maksimums. Par šī bruņojuma perspektīvām un Krievijas analogiem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

"Zelta" lādiņi

Mūsdienīga tālas darbības bruņojuma trūkums Sauszemes spēkos ir ASV armijas vadības galvenā sāpe. Militārpersonas atklāti atzīst, ka armija atpaliek no Krievijas artilērijas – gan stobru, gan reaktīvās – ziņā.

Польские военнослужащие - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Viedoklis
"Padevušies dažu dienu laikā": kā Polija zaudēja karā ar Krieviju
Perspektīvā lādiņa nesenie izmēģinājumi aizritēja jau otro reizi. Pirmie, 2020. gada novembrī, bija neveiksmīgi – lādiņš uzsprāga gaisā tūlīt pēc starta. Koncerna "Lockheed Martin" speciālisti izlaboja kļūdas, novērsa trūkumus un sekmīgi izmēģināja ER GMLRS "White Sands" poligonā Ņūmeksikā. Lādiņu palaida reaktīvā zalves uguns sistēma HIMARS – jaunais bruņojums ir paredzēts tai.

"Mūsu jaunais vadāmais lādiņš būtiski palielinās RZUS darbības rādiusu, - paziņoja "Lockheked Martin raķešu nodaļas viceprezidente Haila Kembela. – Izmēģinājumu gaitā izdevās sasniegt vēlamos rādītājus visā lidojuma trajektorijā, trāpīt mērķī ieplānotajā attālumā un noregulēt HIMARS programmatūru. Turklāt pēc pilnveidošanas lādiņu būs iespējams izmantot arī vecākajām RZUS M270."

Pēc Kempbelas vārdiem, nākamajos izmēģinājumos jāpanāk rekordliels attālums – 150 kilometri. Ja tas izdosies, amerikāņu RZUS darbības atttālums būs lielākais pasaulē. Tomēr diezin vai perspektīvie lādiņi patiešām tiks ražoti masveidā. Parastā varianta cena ar darbības attālumu līdz 60 km ir 100 tūkstoši dolāru. Acīmredzot, pilnveidotais izmaksās Pentagonam daudz vairāk.

© Rodd PacionReaktīvā zalves uguns sistēma ar riteņu šasiju HIMARS
Mums nav izredžu: Pentagons stāsta par Krievijas armijas priekšrocību - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2021
Reaktīvā zalves uguns sistēma ar riteņu šasiju HIMARS

ER GMLRS (Enhanced Range Guided MLRS) ir 227 mm kalibra vadāms reaktīvais lādiņš ar kasešu vai monobloka šāviņu. Tēmēšanas sistēma – inerciālā un satelīta. Mērķis – atsevišķi neliela izmēra objekti, piemēram, tanki, vai nelieli grupu mērķi ar prelcīzu zalvi. Patlaban ASV armijas arsenālos ir aptuveni 50 tūkstoši GMLSR lādiņu. Patlaban netiek ziņots, kādu skaitu modernizēto lādiņu Pentagons plāno iepirkt, tomēr zināms, ka ražošanas sākums ieplānots 2023. gadā.

Priekšrocības uz zemes

Amerikāņi pūlas uzlabot arī stobru artilēriju. Pērnā gada laikā perspektīvā pašgājējhaubice ERCA (Extended Range Canon Artillery) izmēģinājumos likvidēja mērķi 65 km attālumā – divreiz lielākā nekā spēj ASV armijas galvenā API M109. No 155 mm iekārtas XM907 tika palaisti divu tipu lādiņi – vadāmais Excalibur, ko armija jau uzņēmusi bruņojumā, un paaugstināta darbības attāluma eksperimentālais aktīvi reaktīvais XM1113. Abi lādiņi sekmīgi trāpīja maza izmēra mērķos.

Военнослужащие мотострелкового подразделения Печенгской бригады Северного флота РФ проводят отработку тактических приемов - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Viedoklis
Reģions-cietoksnis. Kaļiņingrada nocietinās atbildei uz NATO aktivitātēm

Ne velti Vašingtona pievērsusi uzmanību artilērijai. 2017. gada decembrī ietekmīgais pētījumu centrs RAND, kas kopš pagājušā gadsimta vidus konsultē Pentagonu nacionālās drošības jautājumos, nāca klajā ar Krievijas bruņoto spēku kaujas iespēju analīzi. Rietumu analītiķi uzkata, ka kara gadījumā Krievija centīsies sagādāt maksimālus zaudējumus pretinieka virszemes spēkiem, nesākot tiešu uguns kontaktu. Tiks plaši izmantoti triecieni pa flangiem, manevri un bloķēšana.

"Krievi maksimāli izmantos artilēriju, - brīdināja RAND. – Šajā ziņā viņiem ir priekšrocības salīdzinājumā ar Rietumu armijām. Piemēram, ASV sauszemes spēku brigādē ir tikai viens artilērijas bataljons. Krievijas daļās un vienībās ir daudz vairāk artilērijas atbalsta apakšvienību. Motorizēto strēlnieku brigādei – trim motorizēto strēlnieku un vienam tanku bataljonam – atbalstam bieži piešķir divus pašgājējartilērijas un vienu reaktīvās artilērijas bataljonu. Cīņā "viens pret vienu" amerikāņu brigāde sadursies ar pretinieku, kura rīcībā ir daudz vairāk lielgabalu un RZUS, kas spēj izmantot lādiņu plašu nomenklatūru un strādāt lielā attālumā."

Nopietni atpaliek

Šajā jomā amerikāņi patiešām atpaliek. Kopš 2016. gada Krievijas armija saņem modernizētās 300 mm kalibra RZUS "Tornado S", kas paredzētas grupētu mērķu (dzīvais spēks, tehnika bez bruņām, viegli bruņota un bruņota tehnika), taktisko raķešu, zenītkompleksu, helikoperu aerodromos, komandpunktu, sakaru punktu, militārās rūpniecības infrastruktūras likvidācijai. Darbības attālums – 120 km, perspektīvā – 200 km. Atgādināsim: amerikāņu HIMARS darbības attālums – tikai 80 km.

Par RZUS "Smerch" (tās nav tik mūsdienīgas) spēj palaist vadāmos lādiņus 100 km attālumā. Jā, amerikāņu RZUS var izmantot kā starta iekārtas mazā darbības rādiusa operatīvi taktisko ballistisko raķešu ATACMS palaišanai. To darbības rādiuss – 300 mm. Tomēr OTRK "Iskander M" trāpa mērķī 500 km attālumā.

Летно-тактические учения ВДВ - Sputnik Latvija, 1920, 17.12.2020
Viedoklis
"Nepatīkams pārsteigums NATO": Krievija izmēģinājusi jaunu pašgājējlielgabalu

Jāpiebilst, ka Krievijas rīcībā ir plašāka RZUS nomenklatūra. Līdztekus smagajem 300 mm "Smerch" un "Tornado S" sauszemes spēkiem ir 122 mm "Grad" un "Tornado G" ar darbības attālumu līdz 42 km un 220 mm "Uragan", kas likvidē mērķus līdz 36 km attālumā. Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku rīcībā ir TOS-1 un TOS-2 sistēmu smagie ugunsmetēji. Pēc būtības, tās ir mazā darbības rādiusa RZUS ar darbības attālumu līdz 6 km.

Amerikāņiem pagaidām ir tikai 227 mm HIMARS un M270 ar vadāmo lādiņu darbības attālumu līdz 60 km (divkārt mazāk nekā "Tornado S", nevadāmo – 40. Līdzīga situācija ir arī stobru artilērijas jomā. pat amerikāņu galvenās API jaunākā modifikācija – M109A7 palaiž šķembu fugasu līdz 22 km attālumā. Krievijas "Msta S", kas izstrādāta jau PSRS laikos – 25 km, turklāt ar daudz lielāku šaušanas ātrumu. Savukārt perspektīvā API "Koalicija" spēj likvidēt mērķus ar vadāmiem lādiņiem līdz 80 km attālumā.

Ziņu lente
0