Viedoklis

Melnajā jūrā atkal "likvidēts" ASV eskadras kuģis. Kas notiks tālāk?

© U.S. NavyЭсминец с управляемым ракетным оружием типа "Арли Берк"
Эсминец с управляемым ракетным оружием типа Арли Берк - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no Krievijas drošības noteikumiem ir aviācijas un flotes aktīva pretestība Pentagona manevriem Krievijas krastu tuvumā.

Tāpēc Krievija ir gatava karadarbībai un atgādina savilktu atsperi, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

28. janvārī Melnās jūras akvatorijā iegāja amerikāņu eskadras kuģis "Porter" – jau otrais no gada sākuma. To operatīvi fiksēja Krievijas Melnās jūras flotes, kā arī Gaisa kosmisko spēku līdzekļi. Treniņu gaitā 30. janvārī astoņi iznīcinātāji un bumbvedēji (pāros – Su-30SM, Su-24M, Su-27 un Su-34) pacēlās gaisā no aviobāzēm Krimā un Krasnodaras novadā, un izpildīja nosacīto raķešu un bumbu triecienu pret kuģi Melnās jūras rietumu daļā. Pie tam amerikāņu sabiedrotie – Bulgārijas un Rumānijas GKS pat nesarosījas. Iespējams, vienkārši nepaspēja reaģēt. Jāpiebilst, ka "Porter" ieradās Melnajā jūrā kopīgam darbam ar tāda paša tipa ("Arleigh Burke") eksadras kuģi "Donald Cook", ko Krievijas GKS jau relatīvi likvidēja 23. janvārī.

Корабль ВМС Украины Бердянск в Одессе - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2020
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Ukrainai vajadzīga jauna jūras kara bāze Azovas jūrā

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt ir atzīmējusi, ka pie Melnās jūras valstīm nepiederošu valstu kara kuģu klātbūtne reģionā nestiprina tā stabilitāti. 28. janvārī ASV vēstniecība Ukrainā informēja, ka ASV JKS eskadras kuģis "Porter" Melnajā jūrā piedalīsies drošības pasākumos ar mērķi atbalstīt sabiedrotos un partnerus. It kā tas notikšot Montrē konvencijas ietvaros un starptautiskajos ūdeņos. Diemžēl ASV Jūras kara spēki neatzīst atsevišķu jūru iecirkņu piederību Krievijai un tīšām provocē konfliktsituācijas. Iepriekš eskadras kuģis "John S. McCain", bruņots ar spārnotajām raķetēm "Tomahawk", pārkāpa Krievijas robežu Pētera Lielā līcī netālu no Vladivostokas. Piedraudot taranēt, to padzina neitrālajos ūdeņos Klusā okeāna flotes lielais pretzemūdeņu kuģis "Admiral Vinogradov".

Amerikāņu "kuģošanas brīvības" demonstrācijas ir iespējamas arī Krimas pussalas rajonā. Tādas provokācijas ASV JKS dēvē par "stingru pozīciju un apņēmīgu pretsparu". Visi, kas vēlas konfrontāciju, janvārī un februārī Melnajā jūrā izbaudīja tehnoloģiskā pazemojuma rūgtumu. Laipni lūgti reālajā dzīvē.

Starp dzīvību un nāvi

28. janvārī amerikāņu eskadras kuģi "Donald Cook" un "Porter" organizēja operāciju Melnajā jūrā, un eskadras kuģu parādīšanos NATO aizbildināja ar Krievijas "militārā spēka pieaugumu". Paskatīsimies uz situāciju tuvāk.

Международные учения Sea Breeze - 2019 в Одессе - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2020
Viedoklis
NATO mācības Sea Breeze 2020 Melnajā jūrā – spēles ar pulvera mucu

Divi "Arleigh Burke" tipa raķešu kuģi spēj uzņemt vairāk nekā 120 lielā darbības rādiusa (līdz 1600 km) precīzās spārnotās raķetes "Tomahawk", daļu no tām – ar kodollādiņiem. Eskadras kuģi bruņoti arī ar pretzemūdeņu raķetēm ASROC, zenītraķetēm "Standart". Tie aprīkoti ar informācijas un vadības sistēmām, pretraķešu aizsardzības sistēmas "Aegis" komponentēm.

Amerikāņi uzskata, ka viss šis sprādzienbīstamais arsenāls pie Krievijas robežām kalpo stabilitātes stiprināšanai reģionā un labākai mijiedarbībai ar sabiedrotajiem. Faktiski mēs vērojam nožēlojamu mēģinājumu ar divu eskadras kuģu palīdzību saduļķot Melnās jūras mierīgos ūdeņus un iebiedēt Krieviju, kas it nemaz nelīdzinās ne Lībijai, ne Dienvidslāvijai. Nav zināms, kādu reakciju cerēja sagaidīt Pentagons, tomēr militārā spiediena mēģinājums patiešām izrādījās nožēlojams. 

ASV JKS eskadras kuģu nosacītā, tomēr pārliecinošā likvidācija demonstrē, ka reālas bruņotas konfrontācijas gadījumā "sabiedroto sadarbība" Melnās jūras reģionā būs Krievijas vairākkārt dublētu tehnoloģiskās kontroles līdzekļu redzeslokā. Atšķirībā no atsevišķiem "ārpus Melnās jūras valstu" kuģiem, ASV un NATO lidmašīnām, kas regulāri parādās pie Melnās jūras apvāršņa, Krievijas aizsardzība ietver visu sistēmu tūlītēju integrētu darbu. Runa nav par izmantotajiem spēkiem un līdzekļiem, runa ir par operatīvo ieceri un tās īstenošanas tehnoloģisko līmeni. Turklāt Krievijai viss ir pa rokai, nav vajadzīga tūkstošiem kilometru gara izsmalcināta loģistika.

ASV JKS grupa – divi eskadras kuģi un degvielas uzpildes kuģis Laramie Melnajā jūrā veido tikai kompleksu mērķu pozīciju mācību uzdevumu izpildei Krievijas GKS un JKF iznīcinātājiem un bumbvedējiem, kara kuģiem un zemūdenēm, krasta raķešu kompleksiem un radioelektroniskās cīņas līdzekļiem. Visi spēki un līdzekļi strādā cauru diennakti, saskaņoti un gandrīz sinhroni.

NATO kuģu eskadra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2018
Odesas ostā ieradusies NATO kuģu eskadra

Ņemot vērā Krievijai nepārprotami nedraudzīgās abu amerikāņu eskadras kuģu vizīti, jaunā raķešu fregate "Admiral Makarov" pameta bāzes vietu un izpildīja mācību kaujas uzdevumus jūrā. Saskaņā ar mācību ieceri, nosacītā pretinieka kuģis plāno apšaudīt Melnās jūras flotes objektus krastā. "Admiral Makarov" izspēlēja jūras kaujas algoritmus sadarbībā ar MJF krasta raķešu kompleksiem un nosacīti likvidēja pretinieka kuģus ar raķešu kompleksu "Kalibr NK". Fregates komandas izspēlēja triecienus pa gaisa mērķiem.

Iepriekš līdzīgus (adresētus) manevrus ar artilērijas šaušanas mācībām organizēja sargkuģis "Pytliviy", kurš tikpat sekmīgi izsita no ierindas "nosacītā pretinieka kuģi". Visos gadījumos netālu atradās ASV eskadras kuģi "Donald Cook" un "Porter". Acīmredzot, tā sakrita ar MJF mācību plāniem. Satrauktie amerikāņi pat nosūtīja uz Melnās jūras rajonu radiolokācijas lidmašīnu Boeing E-3 Sentry, ko reālos kaujas apstākļos notriektu pašu pirmo.

Iluzori sabiedrotie un realitāte

Krievijas aviācijas mācību trieciena gaitā 23. janvārī Rumānijas GKS iznīcinātāji mēģināja aizsargāt amerikāņu eskadras kuģi "Donald Cook", taču jau pirms GKS nosacītā uzbrukuma kuģis kļuva par mērķi krasta raķešu kompleksiem "Bal" – tas saņēma brīdinājumu par to, ka tiek skenēts, un pret to pavērstas raķetes. Atgādināšu: mobilā kompleksa "Bal" munīcijas komplektu veido 64 raķetes X-35, un tas spēj likvidēt pretinieka kuģus līdz 280 km attālumā, tātad no Krimas tas "apšauda" lielāko daļu Melnās jūras akvatorijas. Reāla konflikta apstākļos rumāņu iznīcinātāji nespētu "piesegt" ASV JKS eskadras kuģus un paši kļūtu par mērķiem Krimā dislocētajām Krievijas PGA sistēmām S-400 "Triumf", kuru darbības rādiuss sasniedz 400 km. Galu galā amerikāņi un viņu sabiedrotie bija spiesti atteikties no kopīgo mācību plāna netālu no Krimas dienvidrietumu robežas. Eskadras kuģi "Donald Cook" un "Porter" izrādījās piespiesti pie Ukrainas teritoriālajiem ūdeņiem.

Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник» - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Viedoklis
Tehnoloģiskā revolūcija: kāpēc Krievijai vajadzīga raķete "Burevestnik"

Divu ASV JKD kuģu un Ukrainas JKS kuteru taktiskās grupas kopīgie PASSEX tipa treniņi aizritēja klusi un nemanāmi. Ukrainas militārpersonas pastāstīja, ka izspēlēti drošības pasākumi Melnajā jūrā, pilnveidota Ukrainas un ASV Jūras spēku kuģu ekipāžu iemaņas un sadarbība kopīgu jūras operāciju izpildei daudznacionālo taktisko grupu sastāvā. Ukrainas floti pārstāvēja viens Island tipa patruļas kuteris un divi mazie bruņotie artilērijas kuteri "Nikopol" un "Kostopol". Visi mācību elementi esot bijuši izplānoti un īstenoti saskaņā ar NATO standartiem. ASV raķešu eskadras kuģa komandieris Tomass Ralstons ar nepacietību gaidot jaunas "kopīgas mācības ar Ukrainas floti". Un nevienu nemulsina vienkāršs fakts: ir tehnoloģiski neiespējami jūras operācijā integrēt vāji bruņotus artilērijas kuterus un raķešu eskadras kuģus.

Ukraina un Gruzija uzstājīgi klauvē NATO durvīs. Bulgārijā un Rumānijā top militārā infrastruktūra un aug materiālo līdzekļu krājumi, slejas mūsdienīgi koordinācijas centri alianses spēku uzņemšanas un operatīvas izvēršanas organizēšanai. Aviobāze "Câmpia Turzii" Rumānijā kļuvusi par ASV stratēģisko uzbrukuma ieroču izvēršanas vietu. Tās visas ir ilūzijas par augošām iespējām, kas var izgaist vienā brīdī.

Эсминец США Donald Cook - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2021
Viedoklis
Amerikāņu eskadras kuģis "Donald Cook" nosacīti "likvidēts" Melnajā jūrā

Pagaidām amerikāņu kara kuģu ienākšana Melnajā jūrā nepārkāpj Montrē konvenciju, un tas arī nav neparasts solis. Tomēr, Krievijas JKF Galvenā štāba bijušā priekšnieka admirāļa Viktora Kravčenko ieskatā, Krievijai tādos gadījumos jāpadara nekomfortabla svešo kuģu ciemošanās. Viņa viedoklis ir pamatos. Pat, ja ASV un NATO stratēģi kādreiz pārkāps Montrē konvenciju no uzturēšanās laika (trīs nedēļas), pieļaujamās tonnāžas vai kara kuģu skaita viedokļa, Krievija sagaidīs "partnerus" ar neapstrīdami pārākiem spēkiem un līdzekļiem. Melnās jūras reģionālās stabilitātes un valstu nacionālās drošības patiesā garantija ir Krievijas Bruņotie spēki.

Ziņu lente
0