Viedoklis

Tehnoloģiskā revolūcija: kāpēc Krievijai vajadzīga raķete "Burevestnik"

© Photo Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasИспытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник»
Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник» - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neierobežota darbības attāluma spārnotā raķete ar kodoldzinēju "Burevestnik" tiek gatavota kārtējiem izmēģinājumiem. Tai nav analogu visā pasaulē – Krievija ieņem līdera vietu mūsdienu bruņojuma jomā.

Novaja Zemļa turpinās gatavošanās darbi raķešu kompleksa "Burevestnik" izmēģinājumiem. Tie varētu notikt 2021. gada pirmajā pusē. Ģeogrāfiskais punkts ļauj pārbaudīt raķeti lielā darbības attālumā, izstrādājums 9M730 jau sen "darbojas". Informācijas avots Krievijas raķešbūves nozarē pastāstīja, ka enerģētiskā kodolreaktora izmēģinājumi poligonā noslēgti 2019. gada janvārī, apstiprinātas reaktora īpašības, kas nodrošina neierobežotu lidojuma attālumu. Aktivitāti "Burevestnik" izmēģinajumu vietā Novaja Zemļa arhipelāgā kopš 2020. gada augusta fiksēja arī KCNN publicētie uzņēmumi no satelīta, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko. 

Jau 2017. gada nogalē Krievijas prezidents Vladimirs Putins sniedza informāciju par jaunās raķetes ar enerģētisko kodolreaktoru pirmo sekmīgo palaišanu. Japānas izdevums The Diplomat, atsaucoties uz avotiem ASV valdībā, ziņoja, ka "Burevestnik" tika izmēģināts Kapustin Jar poligonā Astrahaņas apgabalā no 2016. gada jūnija. Veikti vairāk nekā desmit izmēģinājumi, un tā ir tehnoloģiskā revolūcija (NATO klasifikācijā tas apzīmēts kā SSC-X-9 Skyfall).

Танк Т-80 - Sputnik Latvija, 1920, 17.10.2020
Viedoklis
"Viņi ir tik stipri, kā vēl nekad": NATO novērtēja Krievijas armijas spēku

Radaros nesaskatāmo "Burevestnik" iespējams fiksēt tikai no satelīta un tikai starta brīdī. Ir gandrīz neiespējami izsekot un pārtvert spārnoto raķeti lidojumā 50-100 metru augstumā. "Burevestnik" neierobežotais darbības attālums un nelielais lidojuma augstums padara "caurspīdīgas" un bezjēdzīgas visas attīstīto valstu esošās un perspektīvās PGA un PRA sistēmas.

Speciālisti vērtē, ka jaunā spārnotā raķete "Burevestnik" tiks pieņemta bruņojumā ne ātrāk kā 2027. gadā, un tās potenciāls netiek ņemts vērā Krievijas un ASV Līgumā par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem (NEW START), kas tagad pagarināts līdz 2026. gada 5. februārim.

Unikāla konstrukcija

Tradicionālo spārnoto raķeti veido lādiņš (konvencionālais vai kodollādiņš) ar reaktīvo dzinēju un ierobežotu darbības rādiusu. Piemēram, SR "Tomahawk" degvielas rezerve ļauj pārvarēt 2500 km. Raķete ar kodoldzinēju spēj, neatstājot pēdas, pārvarēt desmitiem tūkstošu kilometru, vairākkārt apriņķot planētu atmosfēras blīvajos slāņos.

"Burevestnik" iespējas padara to par stratēģisko ieroci. Konvencionālo lādiņu "ceļojums apkārt zemeslodei" nav rentabls, lai arī iespējams. Stratēģiskās spārnotās raķetes paredzētas svarīgu pretinieka objektu likvidācijai precīzi noteiktā atrašanās vietā. Sekmīgai mērķa satriekšanai pēc ilgstoša lidojuma pa sarežģītu trajektoriju īpaši lielā attālumā "Burevestnik" ir nepieciešama kombinēta vadības un paštēmēšanas sistēma uz satelītu un inerciālās navigācijas bāzes, kā arī lidojuma korekcija saskaņā ar apvidus reljefu. Spārnotā raķete ar kodoldzinēju spēj tuvoties mērķim pa jebkādu trajektoriju – bez ierobežojumiem (planētas mērogā) un turēties gaisā vairākas diennaktis vai mēnešus – laikā, kamēr saglabājas draudi.

Американские военнослужащие в Афганистане - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2021
Viedoklis
"Esam atraduši iespēju apspēlēt Krieviju". Pie kā ķēries Pentagons

No atklātos avotos pieejamās informācijas zināms, ka "Burevestnik" ir sauszemes bāzes spārnotā raķete ar raksturīgas formas fizelāžu un caurplūdes dzinēja sprauslām, kā arī augstu izvietotu spārnu. "Burevestnik" atgādina izstrādājumu X-101, tikai tas ir manāmi lielāks nekā citi gaisa un jūras bāzes spārnotie analogi (aptuveni 10 metrus garš). "Burevestnik" izmēģinājumiem izmantoti transporta un starta konteineri.

Precīzas ziņas par enerģētiskā kodolreaktora konstrukciju un īpašībām nav publicētas, taču darbības princips ļauj uzskatīt, la lidojuma laiks (800-1000 km/h ātrumā) mērojams dienām, mēnešiem, gadiem. Gaisa reaktīvais caurplūdes dzinējs izstrādāts uz vērā ņemamas jaudas kompaktā kodolreaktora bāzes. Pēc starta (tam izmanto cietās degvielas dzinējus) paātrinājumu un vilkmi uztur atmosfēras gaiss, kas ieplūst caur sānu sprauslām. Tas sasilst līdz vairākiem tūkstošiem grādu reaktora siltummaiņos un zem liela spiediena izplūst caur sprauslu. Droša konstrukcija, kas neapdraud ne ekoloģiju, ne arī labus kaimiņus.

"Burevestnik" ir savaldīšanas instruments, atriebības ierocis. Un fantastiska ideja, ko vienīgi Krievijai izdevies īstenot un likt pacelties gaisā. Jāpiebilst, ka ASV kopš pagājušā gadsimta vidus nesekmīgi pūlas izstrādāt kaut ko līdzīgu (projekti Nuclear Energy for the Propulsion of Aircraft, Atomic Energy Commission, Aircraft Nuclear Propulsion).

Drošības sistēma

Nenotveramais "Burevestnik" būvēts tā, ka pretinieks par tā pielietojumu varēs uzzināt tikai tiešsaistes režīmā, ja pēkšņi pazudīs kāds liels militārais objekts vai megapole. Domājamais agresors desmit reizes padomās, vai ir vērts "raustīt lāci aiz ūsām". Tā jaunā spārnotā raķete padarīs mieru stabilāku.

В США показали, как истребители F-15 сбрасывают ядерные бомбы - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2019
ASV nolēmušas balstīties uz kodolieročiem konfrontācijā ar Krieviju

Vašingtonai sagādā raizes Krievijas stratēģiskā darbības attāluma perspektīvās bruņojuma sistēmas. Ne velti prezidenta Džo Baidena jaunā administrācija tik operatīvi pieņēma lēmumu pagarināt NEW START (tas ir vienīgais spēkā esošais KF un ASV līgums par bruņojuma ierobežošanu) bez jebkādiem neizpildāmiem noteikumiem. Labāk ir samierināties ar zināmu ļaunumu, proti, abām pusēm limitēto apjomu: 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 lādiņi, 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas. Kontroles mehānisms nav iznīcināts, tas ir labi. Perspektīvā saskatāmi dažādi drošības sistēmas attīstības varianti. Krievijas un ASV nākamās vienošanās par stratēģisko stabilitāti, kiberbruņojumu un bruņojumu kosmosā.

27. janvārī Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Šamanovs paziņoja, ka jaunos stratēģiskos kodolieročus iespējams iekļaut Līgumā par stratēģiskā uzbrukuma ieroču skaita tālāku samazināšanu un ierobežošanu (NEW START) tālāko pārrunu gaitā. No otras puses, militārie eksperti uzkata, ka Krievija varētu "upurēt" hiperskaņas sistēmu "Avangard", tomēr nekad neiekļaus līgumā visus jaunākos, hiperskaņas un taktiskos kodolieročus. Lai nu būtu, kā būdams, diezin vai "Burevestnik" jebkad būs atrodams "kompromisu" sarakstā.

Во время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса Посейдон - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2021
Viedoklis
Krievijas atbilde uz agresīvu politiku – ziņas par "Poseidonu" nesēju

Nav vērts pārlieku augstu vērtēt Līguma NEW START pagarināšanu, Maskavas un Vašingtonas attiecību perspektīvas nav viennozīmīgas. Amerikāņi neko nezaudē, pagarinot līgumu, un nākotnē var mainīt viedokli, operatīvi izstāties no Līguma saskaņā ar dokumenta XIV panta 3. punktu. Vašingtona dažādos pārskatos un programmās oficiāli dēvē Krieviju par Savienoto Valstu militāro pretinieku un ienaidnieku. NATO valstis gatavojas stāties pretī kaut kādām "Krievijas agresīvām darbībām", turpina "spēli bez noteikumiem", kas, Krievijas prezidenta Vladimira Putina ieskatā, "kritiski palielina militārā spēka vienpusēja pielietojuma risku" un "vairo jaunu karsto punktu parādīšanās iespējas uz mūsu planētas". Tādos nelabvēlīgos apstākļos ir jābūt gataviem. Pulveri jātur sausu, "Burevestnik" un "Poseidon" – gatavus startam.

Ziņu lente
0