Viedoklis

Dzelzceļš kara jūtīs. Ko vadās pa Rail Baltica?

© Sputnik / Sergey MelkonovОфициальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге
Официальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projektā Rail Baltica parādījušies plāni uzbūvēt militāriem mērķiem četrus laukumus, kas varēs vienlaikus uzņemt trīs sastāvus ar militāro tehniku. Interesanti, uz kuru pusi to vērsīs?

Jau ilgus gadus nenoklust runas par dzelzceļa maģistrāli Rail Baltica, kas gluži kā reņģes uz drāts sakarinās Baltijas valstis un ies tām cauri no Somijas līdz Varšavai. Būvdarbi rada plašus jautājumus. Ja atceraties, reiz pat Igaunijā tapa "101 valsts sabiedrisko darbinieku vēstule", kuras autori pauda sašutumu: vērienīgi būvdarbi var ietekmēt apkārtējo vidi. Tāpēc, pirms projekta īstenošanas, rakstīja autori, jāpieņem pārdomāti lēmumi. "Jā jau, jā..." sabiedriskajiem darbiniekiem atbildēja parlaments un valdība un noklusa – viņiem nepārprotami kaut kas bija zināms, kas citiem nav jāzina, raksta radio Sputnik autors Nikolajs Nikolajevs.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Varēs uzņemt trīs vilcienus ar 300 tankiem: Rail Baltica aprīkos laukumus NATO

Bet sabiedrība joprojām uztraucās un uzdeva, pēc politiķu domām, dumjus jautājumus. Cilvēki lūdza paskaidrot, kāpēc jābūvē jauns dzelzceļš, ja jau ir visai reti mūsdienās lietots dzelzceļš, uzbūvēts jau padomju laikos un saistīja visas Baltijas republikas. Loģiskāk taču būtu rekonstruēt to! Projekta īstenošanas izmaksas ir visai iespaidīgas – saskaņā ar jaunākajām aplēsēm, Rail Baltica izmaksās aptuveni 5 miljardus eiro. Kāpēc jātērē tāda nauda, ja nebūs gandrīz nekā pa to vadājama! Galu galā, kravu plūsma no Krievijas, kura teorētiski varētu noslogot maģistrāli gan šodien, gan rīt, ir absolūti neiespējams – attiecības ar austrumu kaimiņieni ir galīgi sabojātas. Sabiedrība dūc kā uzmācīga muša un sitas politiķu logos. Jēgas nekādas nav.

Tomēr viss ir pavisam vienkārši. Tiklīdz sākas darbi, uzreiz kļūst skaidrs, no kuras puses pūš vējš un kas uzstājīgi bīda uz priekšu būvdarbus. Vienīgie, kas bez vārda runas atbalsta visu projektu, ir karavīri. Par vienoto dzelzceļa projektu no Varšavas līdz Tallinai visvairāk interesējas NATO. Šodien bloka tehnika sasniedz Igauniju, Latviju un Lietuvu pa jūras ceļu caur Rīgu, kur to iekrauj dzelzceļa sastāvos. Vienota dzelzceļa satiksme pa tā saucamo Eiropas standarta (1435 mm) sliežu ceļu no Varšavas līdz Tallinai būtiski paātrinās sabiedroto militārās tehnikas un iekārtu piegādi uz Baltijas valstīm.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Ceļš uz nekurieni: eksperts novērtēja Lietuvas iniciatīvu projektā "Rail Baltica"

Rodas iespaids, ka NATO interese ir visa projekta īstais dzinējs. Nesen medijos pavīdēja ziņas, ka, izbūvējot maģistrāli, plānots uzbūvēt (pagaidām – tikai Lietuvā) četrus laukumus, kas varēs vienlaikus uzņemt trīs dzelzceļa sastāvus ar apmēram trim simtiem tehnikas vienību.

Līdztekus šiem laukumiem plānots būvēt ceļu tīklu, kas tos savienos. Pēc tam tādi paši laukumi un ceļi noteikti parādīsies arī Latvijā un Igaunijā. Un visa militārā armāda vērsīs ieročus uz Krievijas pusi. Komentāri ir lieki, tomēr paturēsim prātā iemeslus, kuru dēļ tiek būvēta Rail Baltica, kad atkal padzirdēsim NATO augstāko amtpersonu uzrunas, kurās viņi apgalvo, ka vairāk par visu pasaulē mīl mieru un nevienu neapdraud.

Ziņu lente
0