Viedoklis

"Kodoluzlidotājs". Vai Krievijai ir bīstams ASV jaunais bumbvedējs

© Photo Northrop Grumman CorporationЭскиз бомбардировщика B-21 Raider
Эскиз бомбардировщика B-21 Raider - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korporācija Northrop Grumman strādā pie stratēģiskā bumbvedēja B-21 Raider pirmā parauga, stāstīja ASV Gaisa kara spēku ministra pienākumu izpildītājs Metjū Donovans.

Stealth tehnoloģijas, iespējas nest jebkāda tipa aviācijas bruņojumu un miljardiem dolāru, kas iztērēti lidaparāta izstrādei, - ASV sākta jaunā stratēģiskā bumbvedēja B-21 Raider pirmā eksemplāra montāža. Pentagons informē, ka perspektīvais bumbvedējs pacels GKS absolūti jaunā līmenī. Par amerikāņu "uzbrucēju" portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Neredzamais spēks

Par to, ka korporācija Northrop Grumman sākusi darbu pie stratēģiskā bumbvedēja B-21 Raider pirmā parauga, nesen paziņoja ASV Gaisa kara spēku ministra pienākumu izpildītājs Metjū Donovans. Ražotne izvērsta ASV GKS rūpnīcā Palmdeilā (Kalifornija), turpat, kur tapa iepriekšējās paaudzes stratēģiskie bumbvedēji B-2 Spirit.

Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Maketi pa ādu nesados. ASV armija iznīcinājusi it kā S-400 un it kā Su-34

Donovans pastāstīja, ka jaunais bumbvedējs kļūs par nozīmīgu Gaisa spēku elementu to modernizācijas ietvaros, kā arī palīdzēs mainīt spēles noteikumus un uzvarēt mūsdienīgā kaujā. B-21 pirmais lidojums ieplānots 2021.gada decembrī – lidmašīna tiks pārvietota no montāžas laukuma uz Evdardsas aviobāzi 35 kilometru attālumā no rūpnīcas. Tur notiks lidaparāta izmēģinājumi un pilotu apmācība.

Pentagons cer, ka lidmašīna nonāks bruņoto spēku rīcībā 2020.gadu vidū – runa ir par simt mašīnām, kas nomainīs novecojušos B-52 Stratofortress un B-2 Spirit. Raider izstrādes un ražošanas kontrakta kopējā summa – aptuveni 55 miljardi dolāru, tātad katra lidmašīna ASV budžetam izmaksās vismaz 550 miljonus.

Dārga rotaļlieta

Pagaidām atklātos avotos informācijas par jauno stratēģisko bumbvedēju ir maz – lielākā daļa tā īpašību tiek slēptas. Par kārtējo "stratēģi" amerikāņi sāka domāt 2000.gadu vidū, kad gaisa spēkos jau bija milzum modernais un "neredzamais" B-2 Spirit.

Tolaik darbu sāka vairākas programmas ar mērķi radīt perspektīvu bumbvedēju, taču dažādu iemeslu dēļ tika slēgtas. 2000.gadu beigās parādījās koncepcija par smago Long Range Strike Bomber, kas spēj nest kodoltermisko bruņojumu. Īpaša uzmanība tika pievērsta lidmašīnas cenai, jo Pentagons nevēlējās vēlreiz "apdedzināties" ar cenu, kā tas notika gadījumā ar B-2.

Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija
ASV nosauca galveno NATO ieroci pret Krieviju

Uz aukstā kara gados izstrādāto bumbvedēju B-2 Spirit tika liktas lielas cerības. Aprēķini liecina: lai pārvarētu padomju parauga pretgaisa aizsarszības sistēmu un veiktu uzbrukumu pa objektiem pretinieka teritorijas dzīlēs, bija nepieciešami 32 standarta iznīcinātāji-bumbvedēji F-16 vai divi grūti saskatāmi B-2 Spirit.

Tādu aplēšu iedvesmoti, kongresmeņi deva piekrišanu lidaparāta izstrādei. Taču radās problēmas. Arī pretgaisa aizsardzības sistēmas netāvēja uz vietas, un laikā, kad tika sākta B-2 ražošana, tas nebūt vairs nebija tik "neredzams". Tomēr programmas slēgšanas galvenais iemesls bija citāds – milzīgi izdevumi pat no amerikāņu viedokļa.

B-2 Spirit ir visdārgākā sērijveida lidmašīna aviācijas vēsturē. Viena mašīna, ieskaitot zinātniski pētnieciskos un konstruktora darbus, izmaksāja vairāk nekā divus miljardus dolāru. Desmit gadu laikā GKS saņēma tikai 21 mazpamanāmo lidmašīnu, lai arī programma paredzēja vairāk nekā 130 B-2 piegādi.

Ārkārtīgi lielas ir arī lidaparātu apkalpošanas izmaksas. Piemēram, B-2 gabāšanai nācās iekārtot speciālus angārus ar īpašu mikroklimatu, citādi lidmašīnas segums zaudēja radioviļņu absorbcijas īpašības. Protams, tas būtiski ierobežoja bumbvedēju pielietojuma iespējas. Vēl viens būtisks trūkums: B-2 varēja uzņemt tikai bumbas. Spārnotās raķetes tika saņemtas pēc modernizācijas.

Tomēr B-2 Spirit tika izmantots. Kaujas kristības notika uzlidojumos Dienvidslāvijai 1999.gadā. Vēlāk tās izmantoja uzlidojumos Irākā. Afganistānā un Lībijā. Tomēr "neredzamību" nodemonstrēt neizdevās – valstīs, kam tas uzbruka, PGA sistēmas nebija īpaši spēcīgas. Ņemot vērā sarežģītības līmeni un ekspluatācijas izmaksas, B-2 efektivitāte tuvojās nullei – daudz izdevīgāk bija izmantot parastos bumbvedējus.

Nolietota koncepcija

Spriežot pēc esošās informācijas, perspektīvā lidmašīna lielā mērā līdzināsies priekšgājējam. Zināms, ka bumbvedēju B-21 Raider, tāpat kā B-2, būvē pēc "lidojošā spārna" shēmas, galvenā aizsardzība no pretinieka raķetēm – tā pati neredzamība pretinieka radaros, pateicoties plašam stealth tehnoloģiju pielietojumam. Pentagons apgalvo, ka B-21 varēs pārvarēt un nemanāmi šķērsot jebkuru mūsdienu pretgaisa aizsardzības sistēmu pasaulē.

Российские стратегические ракетоносцы  Ту-160 совершили пятнадцатичасовой полет - Sputnik Latvija
Amerikāņu žurnāls nosaucis Krievijas bīstamāko kara lidmašīnu

Raider ir zemskaņas ātruma lidmašīna, var nest gan kodolieročus, gan konvencionālo bruņojumu. Tā rīcībā ir liela darbības attāluma spārnotās raķetes ar kodolgalviņām Long-Range Stand-Off (LRSO), kas izceļas ar zemu pamanāmību. Pie tam lidmašīnas bumbu lūkās izvietos modernizētas aviācijas kodolbumbas B61-12. Spārnotās raķetes – pretgaisa aizsardzības iznīcināšanai, bumbas – pretinieka militārajiem objektiem un infrastruktūrai. Ir arī konvencionālie ieroči – "gaiss-zeme" tipa palielināta darbības rādiusa spārnotās raķetes JASSM-ER un brīvā kritiena bumbas GBU-31, aprīkotas ar tēmēšanas sistēmu JDAM. Tāpat kā B-2, "Raider" varēs izdarīt triecienu ar amerikāņu spēcīgāko pretbunkuru bumbu GBU-57 – tā ir 30 tonnas smaga un pirms sprādziena spēj iegrimt zemē līdz 60 metru dziļumā.

Lai nu būtu kā būdams, runāt par sērijveida ražošanu pagaidām būtu pāragri. Nav izslēgts, ka arī gaisa spēku rīcībā lidaparāts nonāks vēlāk nekā plānots, ņemot vērā militārā budžeta iespējamā sarukuma dēļ vai sakarā ar domstarpībām Kongresā. Pagaidām ASV Gaisa spēku stratēģiskās aviācijas galvenais spēks ir bumbvedēji B-52H Stratofortress, kas nonākuši dienestā pirms vairāk nekā piecdesmit gadiem. Amerikāņi nesteidz norakstīt šos aukstā kara artefaktus metāllūžņos, gluži pretēji, viņi tos aktīvi izmanto. Piemēram, vairāki B-52 tika nogādāti Eiropā, turklāt pēdējā laikā to lidojumi Krievijas robežu tuvumā kļuvuši daudz biežāki.

Ziņu lente
0