Viedoklis

Jaungada "komandantstundas" risks Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovНовогодняя Рига
Новогодняя Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja anarhija ir kārtības māte, tad "komandanta stunda" var kļūt par visatļautības tēvu, vismaz Latvijā. Mēģināsim noskaidrot, kāpēc.

Tiks iesaistīti visi resursi, kas būs nepieciešami, lai stabilizētu situāciju un kontrolētu Jaunā gada "komandanta stundas" ievērošanu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs.

Savu resursu iespējās policija kontrolēs pārvietošanos komandantstundas laikā, bet likumsargi noteikti neplānos speciālus reidus vai pasākumus masveidā. Policija cer uz cilvēku sapratni par to, ka nepieciešamība ievērot šos ierobežojumus izriet no tā, ka situācija tiešām nav laba, teica Locs.

Tikmēr Latvijas sociālajos tīklos, kuri ierobežojumu laikā kļuvuši par tikšanās un "tautas pastaigu" vietu, cilvēki ar entuziasmu apspriež Jaunā gada sagaidīšanas perspektīvas. Daudzi sliecas domāt, ka jaunie ierobežojumi ir ne tikai absurdi, bet arī kaitīgi un novedīs pie pretēja efekta.

Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Visus sēdina pa mājām, lai cilvēki inficētos? Aleksejevs apšaubīja "mājsēdi"

Pirmkārt, nav skaidrs, kāpēc varas iestādes nolēmušas, ka aizliegums iziet no mājām no plkst. 22.00 līdz 5.00 mazinās cilvēku vēlmi paciemoties un svinēt svētkus. Viņi vienkārši ieradīsies līdz plkst. 22.00 un pēc pulksten pieciem no rīta ies mājās. Un pavadīs vairāk nekā septiņas stundas ar cilvēkiem pārpildītā telpā.

Agrāk, "miera laikā", ļaudis taču bieži mēdza ierasties ciemos uz dažām minūtēm, lai vienkārši apsveiktu paziņas vai kaimiņus. Pārbaudīsim šo hipotēzi pēc pusotras nedēļas, kad beigsies Covid-19 inkubācijas periods.

Otrkārt, cilvēki jau iepirkušies Jaungada uguņošanai. Daudzi no viņiem nospļausies par aizliegumiem un dosies "uguņot" pagalmā. Būs arī tādi, kuri mēģinās sarīkot uguņošanu no balkoniem vai no kāpņu telpas logiem. Rezultāts – nelaimes gadījumi un apdegumi, papildu slodze "ātrajiem" un medicīnas iestādēm, kas jau knapi turas cīņā ar vīrusu, un tai pašai policijai.

Visbeidzot, prasība veikaliem pirmssvētku dienās strādāt līdz pulksten 21.00 var izprovocēt cilvēku pūļus, jo daudzi atliek stratēģiskos pirkumus Jaungada galdam un dāvanu iegādi līdz pēdējam brīdim.

Atkārtosim: nebūs ilgi jāgaida par "Brīvdienu mājsēdi" nodēvētās stratēģijas rezultātus

Ziņu lente
0