Viedoklis

Vecs zirgs vagu nemaitā. Pentagons tomēr mācās no savām kļūdām

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Ан-2 ВВС Латвии.
Самолет Ан-2 ВВС Латвии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šķiet, Pentagons ir palaidis garām laika ritumu – tas plāno nopirkt An-2, lai padarītu savas mācības reālistiskākas.

Iespējams, viņiem šķiet, ka tā ir vienīgā krievu lidmašīna, ko viņi var pārspēt. Velti gan, stāsta Mihails Šeinkmans, radio Sputnik autors.

Izskatās, Vašingtona plāno pieteikt karu Baku. Kāpēc gan citādi Pentagonam būtu ievajadzējusies padomju An-2 kā, citēju, "reālistisks nosacītais pretinieks"? Patlaban Azerbaidžānas Gaisa spēki ir pasaules čempions šo "kara lidmašīnu" skaita ziņā. Bruņojumā ir veseli 40. Citās valstīs – ne vairāk kā desmit. "Kukuruzņiki" sastopami arī savā vēsturiskajā dzimtenē, pie tam ne tikai muzejos vai lauksaimniecības nozarē. Daži ir atrodami par Gaisa spēkos. Tomēr grūti iedomāties, kādā situācijā viņi sāks to "reālistisko" kauju ar amerikāņiem. Ja nu vienīgi izpletņlēkšanas sacensībās.

Американский истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kaut kam gatavojas": kāpēc ASV pārkrāsojušas lidmašīnas Krievijas GKS krāsās

Tomēr ASV Aizsardzības ministrija plāno līdz ar pāris helikopteriem Mi-24 vai Mi-17 iegādāties arī krievu spārnoto veterānu. "Lai iepazīstinātu instruktorus ar tā kaujas iespējām un apgūtu iemaņas cīņā ar tiem," Pentagons maksimāli skaidri pamatoja savu interesi par nelielo un lēno lidaparātu. Varbūt viņi ir mazliet apmaldījušies laikā vai, iespējams, domā, ka tagad tas ir vienīgais krievu lidaparāts, ko viņi spēj uzvarēt?

Tā nu gan nebūs taisnība. Pirmkārt, Krievijā vēl ir arī, piemēram, U-2. Tas gan atrodams tikai izstādēs un mācību centros, tomēr, ja būs gribēšana, krievi itin ātri panāks tā atgriešanos kaujas ierindā. Otrkārt, visās krievu lidmašīnās, lai cik vecas tās būtu, pats galvenais ir nevis "liesmojošs motors sirds vietā", bet gan lidotāja degošā sirds. Un galva arī, protams.

Teiksim, amerikāņiem ir eskadriļa "Agresori", ar kuras palīdzību viņi mācās sist krievus. No 2016. gada viņi pārkrāso eskadriļas iznīcinatājus F-16 Krievijas Su-35 maskēšanās krāsās. Tagad modē nāk T-50 krāsas. Un, it kā lai būtu droši par eksperimenta tīrību, pie "ienaidnieka" stūres sēdina pašus prātīgākos. Tomēr arī viņi nespēj, kā nākas, imitēt krievus. Tāpēc katru reizi, tiekoties ar krievu meistariem, amerikāņi ir spiesti mukt prom un pēc tam sūkstīties par krievu "neprofesionālismu".

Запуск ракеты Булава по полигону Кура с подводного крейсера Юрий Долгорукий в Белом море - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Apšaubāma iecere": ko izmēģina amerikāņu kara jūrnieki

Tā gan vēl nav bijis, ka treniņiem viņiem būtu ievajadzējies autentisks eksponāts. Starp citu, NATO klasifikācijā An-2 iedēvēts par "Colt". Nē, ne to, kas jums nupat ienāca prātā, - par "kumelēnu". Taču tas nenozīmē ka vecais colt vagu samaitās. Tas vēl joprojām ir karotājs laukā. Jā, lauksaimniecības laukā, tomēr pa ādu sadot var. Pagājušais gadsimts aviācijā, tomēr uzticamāks nekā dažs labs F-35. Vismaz pārmetumi tam skan krietni retāk. Ginesa rekordu grāmatā tas iekļuvis kā vienīgā lidmašīna pasaulē, kas tiek ražota jau vairāk nekā 70 gadus.

Vārdu sakot, amerikāņiem ir vērts pamācīties. Var jau būt, ka ir par vēlu apgūt mācību, tomēr tādā lietā krievi būs gatavi absolūti nesavtīgi – mācību nolūkiem – nosūtīt Pentagonam savu "Annušku". Lai viņa tur, Amerikā izlej kādu spainīti eļļas.

Ziņu lente
0