Viedoklis

Krievu ieroči: iznīcinātāja Su-57 un bezpilota "Okhotnik" savienība

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМногофункциональный истребитель Су-57
Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Decembrī vietu Krievijas Gaisa kosmisko spēku ierindā ieņems pirmais 5. paaudzes aviācijas komplekss Su-57 – pirmais no starta sērijas. Spārnos paceļas arī tā vadāmais aparāts – drons ar mākslīgo intelektu S-70 "Okhotnik".

Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka GKS pirmo sērijveida 5. paaudzes iznīcinātāju Su-57 saņems līdz gada beigām, lidmašīna jau ir gandrīz gatava. Turpmāk ražošanas apjoms pieaugs līdz 15 mašīnām gadā, pirmie pasūtītie 76 iznīcinātāji trim aviācijas pulkiem tiks nogādāti 2021.-2027. gg. Pirmos no tiem ražo ar pirmā posma dzinēju, no 2025. gada sāksies otrā posma dzinēju sērija. Tomēr jau šodien Su-57 tiek uzskatīts par vienu no labākajiem un spēcīgākajiem iznīcinātājiem pasaulē, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

5. paaudzes lidmašīna spēj likvidēt visus mērķus gaisā, uz zemes un virs ūdens. Izcila manevrētspēja un virsskaņas ātrums bez forsāžas, mūsdienīgs elektronikas komplekss un vāja pamanāmība dāvā Su-57 augstu efektivitāti kaujā un pārākumu pār pretinieku. Saskaņā ar Military Watch Magazine datiem, Su-57 ir saņēmis bruņojumu ar unikālām iespējām, ieskaitot superjutīgos radarus, "gaiss-gaiss" klases hiperskaņas raķetes ar darbības rādiusu līdz 400 km, lāzera aizsardzības sistēmu no pretinieka raķetēm un citas mūsdienīgas priekšrocības.

Iepriekš kļuva zināms, ka noslēgts liels līgums par aviācijas uzbrukuma līdzekļu (raķetes) plašu nomenklatūru 5. paaudzes iznīcinātājam, tātad Su-57 "tukšā" nelidos. Savukārt saiknē ar smagajiem bezpilota droniem, kuri tagad sekmīgi apgūst poligonā pārtveršanas un mērķu apšaudes algoritmus, Su-57 pārvērtīsies par cīņas kontroles centru gaisā. Abu mūsdienīgo lidaparātu mijiedarbības efekts cīņā ir milzīgs.

Pārākums cīņā

Jaunais iznīcinātājs pārbaudīts Krievijas bruņoto spēku Sīrijā dislocētā grupējuma sastāvā. Vairāk nekā desmit lidojumi tika veikti lidojuma un tehnisko īpašību, intelektuālā informācijas un kontroles kompleksa, bruņojuma un visu borta sistēmu pārbaudei.

Учения ВВС и ПВО в России - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kaujas taktiku mainīs": Krievijai parādījies jauns bruņojums uzbrukumam

Atsevišķas Su-57 tehnoloģiskās virsotnes ir absolūti nesasniedzamas amerikāņu 5. paaudzes iznīcinātājiem, piemēram, F-22 Raptor. Mākslīgais intelekts integrēts vadības sistēmā, un tā ir revolūcija militārajā nozarē. 90% uzdevumu pilotējamais iznīcinātājs Su-57 spēj atrisināt automātiski un pat strādāt automātiski saskaņā ar iepriekš sagatavotu programmu. Ja lidotājs kaujā tiks ievainots (ies bojā), vadības sistēma patstāvīgi izvēlēsies prioritāros mērķus, izdarīs uzbrukumu un nodrošinās automātisku mašīnas un cilvēka atgriešanos bāzē.

Lidmašīnas plaknē un korpusā integrētie radari ar aktīvo fāzēto X-diapazona antenas režģi nodrošina milzīgu redzesloka sektoru, palielina pilota zināšanas par situāciju, ļauj izpildīt taktiskos paņēmienus labāk nekā ar jebkuru citu iznīcinātāju. Sānu RLS palielina autonomo darbu mērķu meklēšanas laikā un rada kvalitatīvi jaunu lidmašīnas neredzamības līmeni pretinieka radaros, pie tam nemazinot savu raķešu mērķu norādes efektivitāti (uz borta un vadāmo dronu arsenālā).

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti

Trīsdimensiju vilkmes vektors ļauj izpildīt fantastiskus manevrus un dāvā papildu garantijas cīņā. Pie tam "datorlidmašīnai" ir visnotaļ pieticīgas prasības no apkopes viedokļa, to iespējams ekspluatēt par operatīvo (grunts) aerodromu apstākļos. Spēcīgās un tehnoloģiski neprognozējamās mašīnas hipotētiskajā cīņas laukā neatstāj pretiniekam nekādu izredžu.

Su-57 ir milzīgs eksporta potenciāls, jau pirms sērijveida ražošanas sākuma pie tā pulcējās potenciālo ārvalstu pasūtītāju "rinda". Pirmā Krievijas 5. paaudzes iznīcinātāju iegādāsies Alžīra – tā pasūtījusi 14 mašīnas, ņemot vērā kaimiņu gaisa spēku paplašināšanos. Kontrakta cena – 2 miljardi. Piegādes plānots noslēgt līdz 2025. gadam.

Pārinieki triecienā

2. decembrī trieciena bezpilota lidaparāts "Okhotnik" tika izmēģināts raķešu uzbrukumā Ašuluka poligonā. Tika organizēta smagā drona lidojumu sērija ar iznīcinātāja-pārtvērēja uzdevumiem, imitējot "gaiss-gaiss" tipa raķešu pielietojumu. Tika novērtēta bezpilota lidaparāta radioelektronisko sistēmu integrācija ar raķešu tēmēšanas sistēmām un vadošo lidmašīnu Su-57. "Okhotnik", domājams, būs pirmais bezpilota iznīcinātājs-pārtvērējs pasaulē. Apmācību posmā informāciju par situāciju gaisā un mērķiem drons saņem no zemes vai vadošā iznīcinātāja. Nākotnē iespējams autonoms pielietojums.

Smagajam bezpilota lidaparātam ir pašam savs "prāts", tas spēj nogādāt vairāk nekā 6 tonnas raķešu un bumbu līdz 5000 km attālumā. "Okhotnik" izcilā saikne ar iznīcinātāju Su-57 nesola neko labu pat tehnoloģiski attīstītākajiem pretiniekiem.

Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc ASV satrauc Krievijas iznīcinātāja Su-57 "uzlabojumi"

Konstruktoru birojā "Sukhoi" tapušais mazpamanāmais "Okhotnik" būs pirmais smagais bezpilota lidaparāts ar trieciena funkcijām Krievijas GKS. Atklātos avotos pieejamie dati liecina, ka lidaparāts ir 19 metrus garš, spārnu vēziens – 14 metri, pacelšanās masa – 20 tonnas, maksimālais ātrums – aptuveni 1000 km/h.

Pirmajam lidojumam, kas ilga aptuveni 20 minūtes, bezpilota "Okhotnik" pacēlās gaisā salīdzinoši nesen – 2019. gada vasarā. Tas droši turējās gaisā, bija viegli vadāms. Tā paša gada rudenī notika "Okhotnik" pirmais kopīgais lidojums ar Su-57. Smagā drona iespējas un autonomais darbs tiek pastāvīgi pilnveidoti, un 2020. gadā sasniegts panāms tehnoloģiskas progress. Tuvākajā nākotnē tiks izmēģināti "Okhotnik" uzbrukumi objektiem gaisā, uz zemes un uz ūdens dažādos apstākļos. Pie tam jāpiebilst, ka vēl nevienai valstij pasaulē nav izdevies izmantot trieciena bezpilota lidaparātu pārtvērēja uzdevumiem. "Partneri" manāmi nervozē.

Ziņu lente
0