Viedoklis

Eiropa veido "Nepatiesības ministriju" cīņai pret Krieviju

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Европейской комиссии
Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa atkal draud Krievijai ar sankcijām, stingrām un nežēlīgām. Šoreiz par dezinformācijas izplatīšanu saistībā ar koronavīrusu.

Šī informācija izskanējusi Eiropas Komisijas ziņojumā ar daiļrunīgu nosaukumu "Darbību plāns demokrātijas jomā". Situāciju analizē Vladimirs Korņilovs portālā RIA Novosti.

 Šo dokumentu pagājušajā nedēļā Briselē prezentēja eirokomisāre tieslietu jautājumos Vera Jurova, paziņojot, ka turpmāk Krievijas un Ķīnas uzbrukumi Eiropas demokrātijai "nepaliks nesodīti", jo uz šā ziņojuma pamata nākamajam gadam tiek gatavotas likumdošanas iniciatīvas, kuru mērķis ir sodīt minētos "pārkāpējus".

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Lietuvā sūdzas par "dezinformāciju" medijos "energoneatkarības" jomā

Nav pirmā reize, kad oficiālās personas Rietumos apsūdz Krieviju par dezinformācijas izplatīšanu, kas graujot demokrātijas pamatus un kopējo Eiropas cīņu pret Covid-19 epidēmiju. Jau pavasarī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs noplātīja rokas: "Kas attiecas uz Eiropas Ārpolitikas dienesta paziņojumiem par dezinformāciju, ko it kā izplatot mūsu valstis par visu, kas notiek ar koronavīrusu, uzskatu, ka tos komentēt nav korekti, jo nav uzrādīts neviens fakts, kas apliecinātu šādus apgalvojumus. Patiesībā mēs pat nelūdzam sniegt šos faktus. Mēs jau esam pieraduši, ka mūsu Rietumu kolēģi arvien biežāk un biežāk cenšas atrast kādus apvienojošus motīvus izdomās par Krievijas vai kāda cita veida draudiem."

Taču viena lieta ir dažādu ierēdņu izteikumi, pavisam cita – Eiropas Komisijas ziņojums, uz kura bāzes tiek gatavota likumdošanas iniciatīva. Tāpēc bija pat interesanti iepazīties ar pierādījumu bāzi par Krievijas grēkiem Eiropas priekšā. Taču izrādījās, ka vienīgais pierādījums "Krievijas un Ķīnas graujošam darbam" pret Eiropas pūlēm cīņā pret koronavīrusu ir Eiropas Savienības "East Stratcom Task Force" oficiālā "informatīvā specvienība", proti Eiropas Ārējās darbības dienesta oficiālā vienība, kas izveidota speciāli informatīvajam karam pret Krieviju.

Šī struktūra, kas savā resursā EUvsDisinfo apkopo "prokremļa dezinformācijas datu bāzi", jau vairākkārt pieķerta atklātos melos. Taču, kad tās "eksperti" aizgāja par tālu un nolēma bez pierādījumiem nosaukt par "prokremliskiem" Eiropas Savienības medijus, tāpat, kā viņi apsūdz Krievijas medijus, Nīderlandes parlamenta deputāti pat pieprasīja slēgt organizāciju. Kopš tā laika "informācijas speciālā vienība" mācību apguvusi un Rietumeiropas medijus cenšas neaiztikt. Taču metodes nav mainījušās: par Krieviju raksta tāpat kā līdz šim. Tātad apšaubāmās, Krievijai naidīgās struktūras pārskats ir vienīgais Krievijas "vainas" pierādījums, par ko jau tiek gatavotas jaunas sankcijas.

Ситуация в Бельгии в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Draudi demokrātijai: ES apsūdz Krieviju par nepatiesām ziņām Covid-19 jautājumā

Eiropas Komisijas ziņojumā ir teikts, ka EUvsDisinfo bāzē jau ir "vairāk nekā 500 prokremļa dezinformācijas piemēri par Covid-19". Pati "informācijas speciālā vienība" ar lepnumu ziņo, ka tādu piemēru viņiem jau ir vairāk nekā 640. Viņi apgalvo, ka šī graujošā kampaņa nes savus augļus, radot draudus naiviem eiropiešiem. Apliecinājumam minēts sekojošs fakts: "trešdaļa Lielbritānijas pilsoņu tic, ka degvīnu var izmantot kā roku dezinfektoru". Degvīns (!) — kādi vēl vajadzīgi pierādījumi krievu vainai? Droši vien tikai viņi var iegalvot to britiem. Žēl, ka šie "speciālisti Krievijas jautājumos" nepublicē nekādas saites uz avotiem – nav zināms, kas tieši piedāvājis izmantot degvīnu ārīgai, nevis iekšķīgai lietošanai.

Pat ātra šīs datu bāzes analīze, ko Eiropas Komisija izmantoja kā pamatu oficiālajām apsūdzībām pret Krieviju, norāda, ka lielākoties tā sastāv no kāda personīgā viedokļa vai no resursiem, kuriem nav nekāda sakara ar mūsu valsti. Bet paša EUvsDisinfo secinājumi visbiežāk ir pilnīgi subjektīvi un nav saistīti ar realitāti.

Resursu dažkārt pat neuztrauc fakts, ka Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi kritizē viedokli, ko pats EUvsDisinfo dēvē par "prokremlisko ". Piemēram, Eiropas cīnītāji pret dezinformāciju atsaucas uz kaut kādu privātu YouTube kanālu, kas tiešām popularizē viedokli, ka par epidēmijas cēloni kļuva 5G-tehnoloģiju attīstība. Bet lieta tāda, ka minētais kanāls pastāvīgi uzbrūk Krievijas valsts televīzijai sakarā ar to, ka tā izsmej konspiroloģisko teoriju. Sekojot Eiropas melu atspēkotāju loģikai, Krievijas televīzijas kanāli cītīgi cīnās ar "prokremlisko" viedokli. Tikai EUvsDisinfo nez kāpēc pie tāda slēdzina nav nonācis.

"Viltus ziņu apkarotāju" galvenais paņēmiens ir vienkāršs: viņi paķer kāda eksperta viedokli Krievijas šovā un pasniedz to par Kremļa ļaunprātīgu plānu. Tas, ka tajā pašā šovā skan absolūti pretēji viedokļi, to skaits ir pat lielāks, vienkārši tiek ignorēts. Ja paņemsi pretējās puses citātu un uzdosi to par "Kremļa viedokli", iznāks pavisam cita aina.

Звезда на Спасской башне Московского Кремля. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Britānija plāno plašu melu ziņu kampaņu pret Krieviju

Tomēr tādu dosjē autoru nekad nemulsina pretrunas viņa paša "pierādījumos". Piemēram, kādā ziņojumā par "Krievijas dezinformāciju attiecībā uz koronavīrusu" tā autori paziņoja, ka Krievijas valsts mediji "aizsargā Ķīnu no starptautiskās kritikas". Sava apgalvojuma apstiprinājumam, viņi sniedza saiti uz RIA Novosti ziņojumu ar Dmitrija Peskova citātu, kas noraida konspiroloģiskās teorijas par Covid-19 mākslīgo izcelsmi. Turklāt viena no galvenajām "apsūdzībām" pret Krieviju, kas pastāvīgi izskan visos EUvsDisinfo pārskatos, ir apgalvojums, ka vīrusa mākslīgās izcelsmes teorija ir "mūžīgs prokremļa dezinformācijas naratīvs". Tas nozīmē, ka arī Peskovs uzstājās pret "prokremļa naratīvu". Izskatās, ka Eiropas "informācijas speciālā vienība" ir vienīgā iestāde, kurai ir tiesības noteikt, ko Kremlis domā.

Lūk, vēl viens "Krievijas dezinformācijas" piemērs no Eiropas viltus ziņu apkarotājiem. Oktobrī viņi publicēja pieņēmumu ar norādi uz Krievijas medijiem, ka galu galā Ukrainas varas, atsakoties no Krievijas vakcīnas, iedzīvosies uz tās tālākpārdošanas no Eiropas pēc "Roterdama +" līdzīgās shēmas, kad Ukrainai piegādāja Krievijas gāzi, uzdodot to par gāzi no Eiropas. EUvsDisinfo apgāž šo pieņēmumu, taču slēpj no saviem lasītājiem (attiecīgi no Eiropas Komisijas) faktu, ka Krievijas mediji tikai citē pazīstamo ukraiņu blogeri Anatoliju Šariju un viņa interviju Ukrainas televīzijas kanālam. Acīmredzot "Krievijas viltus ziņu apkarotāji" uzskata, ka šādam "sīkumam" nav vērts pievērst uzmanību. Ja tomēr būtu par to ziņojuši – tad, pēc eirokomisāres Jurovas loģikas, sankcijas jāvērš arī pret Ukrainu.

No tādiem noklusējumiem, montāžas, faktu grozīšanas, atsauču uz pirmavotu neesamības un atklātām manipulācijām sastāv "Krievijas dezinformācijas datu bāze", kas kalpojusi par apsūdzību pret Krieviju pamatu Eiropas Komisijas ziņojumā. Turklāt lielākā East Stratcom Task Force ziņojumu daļa sastāv no nepierādītām apsūdzībām (lasi: viltus ziņām) pret Krievijas vakcīnu no koronavīrusa.

Кибератаки - Sputnik Latvija
Viedoklis
Londona apstiprina: notiek netīrs karš pret Krieviju

Eirokomisāre Jurova, piedraudot ar apņēmīgu rīcību cīņā pret Krievijas dezinformāciju, "nomierināja" Rietumu žurnālistus: "Mēs negrasāmies kļūt par "patiesības ministriju". Un uzreiz piebilda: "Jaunajām tehnoloģijām jākļūst par emancipācijas, nevis dezinformācijas instrumentu. Es negribu, lai vēlēšanas kļūtu par netīru metožu sacensībām. Mums pietiek ar Cambridge Analytica un referendumu par Brexit. To sacīdama, Eiropas ierēdne pati nodemonstrēja falsifikācijas piemēru, jo visi centieni apsūdzēt Krieviju iejaukšanos Brexit izrādījās nesekmīgi. Piemēram, nesen britu tiesa piespieda The Observer žurnālisti Kerolu Kadvalardu atvainoties kampaņas par izstāšanos no Eiropas Savienības sponsoram Āronam Benksam, kuru viņa vairākus gadus nepamatoti apsūdzēja "par darbu Kremļa labā". Kā redzat, eirokomisāri turpina izplatīt nepatiesu naratīvu par to, ka kāds iejaucies britu referendumā.

Tātad skaidri kļūst Jurovas vārdi: Eiropas Komisija tiešām negrasās izveidot "patiesības ministriju". Spriežot pēc netīrajām metodēm, ko pielieto ES oficiālā struktūrvienība savā pret Krieviju vērstajā kampaņā, var secināt, ka Brisele jau ir izveidojusi savu "nepatiesības ministriju". Pat Orvelam nekas tamlīdzīgs ne prātā neienāca.

Ziņu lente
0