Viedoklis

Eskadras kuģi darba nebijās, zinājās padarīt. Arī mazas riebeklības

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasНашивка на форме военнослужащего батальона НАТО
Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viss noritēja tik strauji, ka Forbes tikai nesen pastāstīja par ASV manevru – "raķešu pārsteigumu" Krievijas grupējumam Krimā. Vēl vairāk, ja ne Forbes raksts, krievi, iespējams, pat nebūtu sapratuši, ka jau ir beigti.

Amerikāņu eskadras kuģis "John McCain" nekādi nav atbildējis uz jautājumu: "vai viņš ir gļēvulis vai spēj pastāvēt par savām tiesībām?", atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Ik kā tas pārkāpa Krievijas robežu un par diviem kilometriem iedziļinājās Pētera Lielā līcī, lai pierādītu: tas spēj pastāvēt uz sava. Tomēr aizmuka uz neitrālajiem ūdeņiem no krievu "Admiral Vinogradov" gluži kā gļēvulis, kas nekādi neuzdrošinās neko pieprasīt. Muka prom ar visām savām ķeskām un "kara cirvjiem".

Izskatās, ka viņš tāds nav viens. Šķiet, mazas draņķības un žigla mukšana kļūst par stiprākās (vismaz tā viņiem pašiem šķiet) pasaules armijas firmas stilu. Tātad, darbu padarījis, droši mūc prom.

Arī pirms nedēļas Melnajā jūrā viņiem iznāca gandrīz tāpat. Viss noritēja tik strauji, ka Forbes tikai nesen pastāstīja par ASV manevru – "raķešu pārsteigumu" Krievijas grupējumam Krimā. Vēl vairāk, ja ne Forbes raksts, krievi, iespējams, pat nebūtu sapratuši, ka jau ir beigti.

Starp citu, raksta izdevums, krieviem sūtīja itin konkrētu "vēstījumu, kas demonstrē amerikāņu militārā spēka atjaunošanos Eiropā". Vēstījums gan iznāca tāds miglains, pareizāk sakot, ar dakšām pa ūdeni rakstīts.

Stāsta gan, ka lika lietā citus instrumentus – pašas modernākās artilērijas iekārtas. ASV sauszemes spēki pa gaisu pārsvieda no Vācijas uz Rumāniju divas tālā darbības rādiusa zalves uguns reaktīvās sistēmas HIMARS, tās abas pāris reizes izšāva kaut kur uz Krimas pussalas pusi, žiperīgi sakrāmēja mantiņas un metās atpakaļ uz Ramštainas bāzi.

Tam visam bija vajadzīgas "tikai dažas stundas" – Forbes bija sajūsmā par tādu mobilitāti. Nu, pirmkārt, tāpēc jau tās patiesībā ir ražotas. Otrkārt, izskatās, ražotas velti – Pastardienas pulkstenis rāda vairs tikai simt sekundes līdz pusnaktij.

Эсминец ВМС США Джон Маккейн после столкновения с торговым судном, 21 августа 2017 - Sputnik Latvija
Daily Express: trešā pasaules kara risku radījis ASV eskadras kuģis

Protams, tas ir vairāk nekā nodeg sērkociņš, tomēr nav zināms, vai drošsirdīgie un pašpārliecinātie jeņķi pa to laiku vismaz apģērbties paspēs, kur nu vēl ielaist patronu aptverē. Jā, cīņasspējas celšana nav vajadzīga visiem. Dažiem pietiek celt pašapziņu.

Toties vareni skan. Vismaz Forbes ir saskatījis iemeslu palepoties. "Šīs pārdislokācijas milzīgais ātrums sarežģī pretinieka cīņu pret baterijām. Tāds ZIRS pielietojums ir īsts pavērsiena punkts amerikāņu armijai Vecajā Pasaulē." Neapšaubāmi. Paskat vien, kā viss ir pagriezies vienā mirklī.

Amerikāņi palaida šāviņus, pagrāba lielgabalus un metās prom. Bet... rumāņi palika uz vietas. Palika poligonā ar sajūsmā paceltiem īkšķiem. Viņiem nepielēca, ka tagad sākas pavisam cita spēle. Protams, Krievija zina, ka rumāņi nešāva. Tomēr ievilka krustiņu vietā, no kuras sākās apšaude.

Starp citu HIMARS ir saīsinājums. Tikai mazliet atgādina vārdu "himēra". Fantāzija visiem ir laba. Ko viņi tur par Krieviju safantazējuši, to lai paši patur. Skaidrs ir tikai viens: ASV ir sasniegušas ideālas iemaņas ieroču žvadzināšanā. Tā uztrenējušies, ka paši sevi var apskaust. Arī sapņi un iegribas viņiem ir atbilstošas.

Ziņu lente
0