Viedoklis

Kāpēc Navaļnijs ar vāciešiem spēlē "Novičok"?

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasРассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде
Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pamazām stāsts ar "Novičoku" Aleksejam Navaļnijam norimst. Pesimisti raizējās, ka Berlīni piespiedīs izmantot Navaļnija lietu izmaiņām politikā austrumu frontē, tomēr nu jau ir skaidrs, ka "Ziemeļu straume 2" neapstāsies.

Tas gan varētu būt svarīgs simbolisks žests, kas demonstrētu principiālu pavērsienu Eiropas politikā. Pie tam ap Navaļniju saceļas aizvien lielāks troksnis – Eiropas Savienības samitā atkal nosodīja "ķīmisko ieroču pielietošanu" un aicināja Krieviju izmeklēt notikušo, portālā RIA Novosti stāsta Pjotrs Akopovs.

Pats Navaļnijs sniedzis pirmo interviju vācu žurnālam Spiegel un par saindēšanu apsūdzēja Vladimiru Putinu.

Акции в поддержку А. Навального  - Sputnik Latvija
"Novičok" izstrādātājs komentēja Mirzajanova atvainošanos Navaļnijam

Loģika ir dzelžaina – ja saindēja ar "Novičok", to pavēlēt varēja tikai prezidents, jo šī inde ir tikai Krievijas specdienestu rokās. Tās pielietošana Krievijā netika atklāta, toties – dīvaini gan! - indes pēdas tika atrastas analīzēs Vācijā. Vācieši vēl joprojām nav snieguši informāciju krieviem, taču pieprasa tikt skaidrībā ar "Novičok" pielietošanu. Jautājums: vai tas tiešām bija "Novičok? – skaitās muļķīgs un nevietā. Protams, bija, jums tas vienkārši jāatzīst un jāsameklē slepkavas.

Priekš kam meklēt, ja pats Navaļnijs jau ir atradis pasūtītāju, ja rietumu publikai jau otro mēnesi no vietas iegalvo, ka tā esot krievu tradīcija: indēt visus Kremlim nevēlamos ar baiso indi. Tas taču nekas, ka tā ir absolūti neefektīva, toties precīzi norāda uz pasūtītāju.

"Spiegel: Bet ja tas tomēr nebija Putins? 

Navaļnijs: Ja tas nebūtu bijis viņš, tad viss būtu daudz sliktāk. Ar vienu krūzīti "Novičok" pietiktu, lai nogalinātu visus cilvēkus lielā metro stacijā Berlīnē. Ja piekļuve kaujas vielai ir ne trim, bet 30 cilvēkiem, tie ir globāli draudi. Tas būtu šausmīgi."

Jā, labāk būtu neatslābināties, pārbijušos vāciešus brīdina Navaļnijs, ar mani "Novičok" izmēģinājumi nebeigsies:

"Vācijas valdības pārsteidzoši skaidrie izteikumi, visticamāk, nav īpaši saistīti ar manu personu. Drīzāk tā ir apziņa, cik bīstams ir Krievijas ceļš. Ja Kremlis piedalās šādās operācijās, kādēļ tad nenoindēt kādu vācu politiķi, kurš iebilst, piemēram, pret "Ziemeļu straumi 2"?"

Алексей Навальный  - Sputnik Latvija
Navaļnijs pastāstīja, par ko sarunājies ar Merkeli klīnikā

Taču intervijā Navaļnijs neaicina apturēt "Ziemeļu straumi 2" – tiesa, tam arī nav nekādas jēgas, jo Merkele savu viedokli nemainīs, savukārt Krievijā šādi vārdi izraisītu tikai sašutumu. Toties viņš iesaka Berlīnei ieviest "pasākumus pret konkrētiem ļaunprāšiem", jo "kamēr Krievijas elite spēj izmantot Eiropas infrastruktūru, nekas nemainīsies. <…> Viņiem būs sāpīgi, ja Eiropa beidzot slēgs viņiem robežas, konfiscēs viņu aktīvus un vairs neļaus viņiem iebraukt".

Viņi ir jānogriež no Eiropas, lai... Ko? Lai pastiprinātu Krievijas un Rietumu konfliktu? Tā notiks, turklāk laikā, kad Krievijā turpinās elites nacionalizācija, turklāt Putins to uzsāka ilgi pirms konfrontācijas ar Rietumiem Krimas dēļ. Jau pēc atgriešanās Kremlī 2012. gadā viņš sāka aktīvi atradināt eliti no dubultās lojallitātes, bet pēc 2014. gada šis process paātrinājās. Rietumu sankcijas to pat sekmēja. Tomēr tas nenozīmē, ka Krievijas pilsonim ir jāmudina ārzemju valstis ieviest sankcijas pret saviem līdzpilsoņiem.

Gevorgs Mirzajans - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Eiropa nevar atļauties atzīt patiesību Navaļnija lietā

Protams, Navaļnija acīs viņi nav nekādi savējie – viņi taču ir slepkavas! Jau agrāk viņš klāstīja, ka "mēs cīnāmies ar baisiem ļaundariem, kuri ir gatavi pastrādāt sliktākos noziegumus" Mēs – tas nav tikai Navaļnijs vien, tā ir teju vai visa krievu tauta. Viņš vāciešiem stāsta tās pašas pasakas, ko sacer "Putina drīzās krišanas liecinieki". "Sistēma cīnās par savu izdzīvošanu, un tagad mēs to izjutām", "viņa (Putina) galvā kaut kas mainījies", "Eiropas pasākumus pret konkrētiem ļaunprāšiem atbalstīs 95% Krievijas pilsoņu". Tātad Navaļnijs pārdosdvāciešiem un citām rietumvalstīm realitāti, kurā jau daudzus gadus dzīvo Krievijas "cīnītāji ar režīmu" – vēl mazdrusciņ, un Putins kritīs, it īpaši, ja ārvalstis mums palīdzēs.

Skaidrs, ka apsūdzības pret prezidentu - "Es apgalvoju, ka aiz šī soļa stāv Putins, citu versiju man nav" – izraisīja ļoti asu reakciju Krievijā. Valsts domes spīkers Vjačeslavs Volodins nosauca Navaļniju par "zemisku nekauņu", ko "patiesi glāba visi – sākot ar ārstiem un pilotiem un beidzot ar prezidentu". Situāciju ar Navaļnija saindēšanu inscenējuši Rietumi, "lai radītu spriedzi Krievijā un neļautu aizstāvēt Baltkrievijas suverenitāti," sacīja Volodins, savukārt pats Navaļnijs "nepārprtotami strādā ar rietumvalstu specdienestiem un varasiestādēm".

Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija
Kremlis atbildējis uz Navaļnija centieniem apsūdzēt Putinu

Nevis Navaļnijs strādā ar CIP, bet gan CIP strādā ar Navaļniju – precizēja Kremlī. Prezidenta preses sekretārs Peskovs norādīja, ka ar Navaļniju strādā speciālisti no CIP un "sniedz viņam dažādas instrukcijas", turklāt "ne pirmo reizi". Navaļnijs pauda sašutumu un nolēma iesūdzēt tiesā Peskovu, pieprasot, lai viņš pierāda viņa saikni ar Amerikas izlūkdienestu. Kas tad tur ir jāpierāda? Mūsu atlantiskie pretinieki jau sen demonstrē ne tikai īpašu interesi par Navaļniju – šis periods beidzās jau pirms viņa studijām Jēlā, viņi izdara konkrētu likmi. Navaļnijs nav "CIP projekts" – viņš ir sava veida kopuzņēmums, ko dibināja pašmāju rietumnieciski noskaņotie spēki oligarhu un liberālās elites vidū Krievijā, taču pēc tam akcijas nopirka arī rietumu "partneri". Nav jēgas minēt, kam šobrīd ir kontrolpakete kopuzņēmumā "Navaļnij", tomēr laikā, kamēr viņš uzturas Vācijā, iespējams, akcijas pārdalīs.

Vai Navaļnijs vispār atgriezīsies Krievijā? Jā – viņam taču ir jācīnās par nosprausto mērķi. Kādu? Izmainīt kārtību un kustības virzienu Krievijā. Lūk, kā Navaļnijs apraksta šodienas šausmas:

"Rit cīņa starp tiem, kuri pieprasa brīvību, un tiem, kas vēlas atstumt mūs atpakaļ pagātnē, dīvainā pareizticīgā Padomju Savienības imitācijā, ko rotā kapitālisms un oligarhi."

Lūk, kā Navaļnijs apraksta "politiskās klases Krievijā":

"Daļa sabiedrības atkārto Putina izteikumus par to, ka valstij ir jāiet savs īpašais ceļš. Runa ir par sava veida monarhiju, kuras pamatā ir kaut kādas garīgās vērtības. Pretī stāv cilvēki, kuri, kā es, uzskata to par meliem un liekulību un kuri ir pārliecināti, ka Krievija var attīstīties tikai pēc Eiropas parauga."

Tātad viss ir vienkārši – ir Putina zombētie cilvēki, kuri tic Krievijas īpašajam ceļam, ar spēcīgu valsti (ko nicīgi dēvē par "PSRS imitāciju") un varu, kas balstās uz "kaut kādām" (jeb nepastāvošām vai arī Navaļnijam nesaprotamām) sabiedrības atbalstītām garīgām vērtībām.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Tramps nevēlas ieķēpāties "miglainajā stāstā" par Navaļniju

Un ir Eiropas paraugs šiem mūžīgi atpalikušajiem krievu barbariem – citviet Navaļnijs saka: viņš vēloties "lai Krievija iet pa Eiropas attīstības ceļu".

Viss ir sens kā pasaule – rietumnieki un slavofīli? Nē – Navaļnijs grib stāvēt augstāk, viņš vienkārši ir "cīnītājs ar autoritārismu" un par "vadītāju ievēlēšanu", kā labad pat "kādu laiku centās apvienot liberālo un nacionālistisko nometni". Protams, atceramies, kā nu ne: Bolotnaja laukums 2011. gadā, nesekmīgais  prorietumnieciskais oligarhu revanšs, ko piesedza tuvredzīgi "demokrāti" un "nacionālisti". Tieši toreiz iemirdzējās Navaļnija zvaigzne, un tieši toreiz "projekts" piesaistīja nopietnu ārējo spēlētāju uzmanību.

Arī tagad Navaļnijs atbalsta suverēnu kārtību un varu Krievijā, iebilst pret dzīves veidu, kura pamatā ir visai tautai kopīgas morālas vērtības, piedāvājot sava ceļa meklējumu vietā iet pa Eiropas, rietumu ceļu.

Laba programma, aktuāla. Daļa galvaspilsētas publikas arī tagad ļoti gaida drīzu "brīnumainā kārtā izglābtā" Navaļnija  atgriešanos. Un viņš, protams, atgriezīsies – tikai par "Novičok" nāksies sniegt paskaidrojumus. Un par apmelošanu nāksies atbildēt – tiesas priekšā, lai arī tā vēl nebūs Dieva tiesa.

Ziņu lente
0