Viedoklis

Kremļa viltīgais plāns: sagraut Ameriku, lai glābtu Trampu

© AP Photo / Alex BrandonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par nekārtībām ASV atbildīgs ir Donalds Tramps un... Krievija. Jā, tā būs jau pavisam drīz: kad bija izmēģinātas visas cīņas metodes pret ASV prezidentu, lai nepieļautu viņa ievēlēšanu, "Vašingtonas purvs" ir atgriezies pie pirmsākumiem: pie visa vainīgi krievi.

Viņi palīdzēja Donaldam Trampam 2016. gadā, palīdz arī tagad pie tam tagad viņi ir pievērsušies baiļu un naida kurināšanai ne sociālajos tīklos, bet gan amerikāņu pilsētu ielās. Nav nekāds brīnums: grautiņu pirmsākumi meklējami Krievijā! Par pretrunām amerikāņu sabiedrībā portālā RIA Novosti stāsta Pjotrs Akopovs.

Kā tad tā – pavisam nesen amerikāņu mediji taču iegalvoja, ka protesti pārsvarā ir miermīlīgi un pareizi – tie ir vērsti pret rasismu un policijas patvaļu – faktoriem, ko iemieso Donalds Tramps. Un tautas dusmas gluži pareizi palīdzēs mobilizēt vēlētājus, kuri nevar ne sagaidīt novembri, lai nobalsotu par Baidenu un padzītu no Baltā nama nelieti un krievu ielikteni. Bet tagad iznāk, ka pareizos protestus kurina nepareizie krievi?

Акция BLM в Лондоне - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Dodiet naudu ekstrēmismam": kas un kā finansē Black Lives Matter

Patiešām, tā iznāk. Lai arī pagaidām Džo Baidens pats to neklāsta, tādas runas jau skan no Kongresa. Piemēram, Ādams Šifs, Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs – galvenais Trampa "krievu sakaru" izmeklētājs un viens no impīčmenta mēģinājuma iniciatoriem. Lūk, ko viņš nesen paziņoja CNN:

— Pirms četriem gadiem krievi ekspluatēja "Black Lives Matter", viņi publicēja tīmeklī paši savus provokatīvos inscenējumus, lai radītu rasisma plaisu tautā. Un mūsu pienākums ir...

— Vai tagad viņi atkal to dara?

— Viņi atkal dara visu iespējamo, sociālajos tīklos, savos medijos un ne tikai, lai atkal palielinātu šo plaisu.

Tātad krievi sašķeļ Ameriku ne tikai savos medijos (kā es – portālā RIA Novosti), bet arī amerikāņu sociālajos tīklos "un ne tikai" – tas ir, Amerikas ielās? Visus šos murgus nespēja palaist garām amerikāņu mediju galvenais trampists (tātad absolūta baltā vārda antitrampiskajās tendencēs), Fox News programmas vadītājs Takers Karlsons: "Jūs baroja ar melu ziņām naidīgas lielvalsts aģenti, kas līdztekus visam pārējam slepus kontrolē Facebook! Pilnīgi pareizi, dāmas un kungi, Krievija ir sarīkojusi pseidonekārtības un apsūdzējusi Džo Baidenu! Gluži kā ar izsēšanos uz Mēness, tikai vēl viltīgāk. (..) "Tas ir Krievijas inscenējums!" Nopietni? Gribētos cerēt, ka 2020. gada vasaras beigās cilvēki par to smiesies. Tas pat ir smieklīgi. No otras puses, liels skaits pazīstamu demokrātu Twitter tīklā tam noticēja pirmo reizi, tāpēc arī šoreiz – kas zina? – viņi tāpat var noticēt. Tomēr jānoņem cepure Ādama Šifa priekšā: viņš vismaz ir konsekvents. Skaidri redzams, ka viņš ir absolūti ārprātīgs, viņam steigšus vajadzīga stacionāra ārstēšana. Cilvēkam ir slikti. Bet tas ir tikai viens cilvēks lielā partijā. Kā ir ar pārējiem Demokrātiskās partijas vadītājiem? Nē, viņi nepavisam nav traki. Viņi vienkārši ir meļi."

День независимости США - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV superierocis pavērsts pret pašu pilsoņiem. Kas no tā iznācis?

Nevienu vairs nepārsteidz demokrātu līderu melīgums, tomēr tagad viņi demonstrē patiešām unikālas spējas "pārauties" gaisā. Pavisam nesen viņi noliedza pašus grautiņus un runāja par taisnīgiem protestiem, bet tagad ir spiesti atzīt masu nekārtības un vardarbību, lai arī ar atrunām. Tramps nosauca notiekošo par iekšējo terorismu, bet demokrāti izsaka mājienus par Krieviju. Viss taču ir skaidrs: labi ļaudis izgājuši protestēt, viņu rindās iejukuši sliktie vandāļi, kas cietuši "krievu propagandas dēļ". Un tas viss, izrādās, nāk nevis par ļaunu Trampam, bet gan sekmē viņa uzvaru. Re, kāds viltīgs Putina plāns.

Vājprāts? Nē, vienkārši bezcerība. Lieta tāda, ka jau šī gada pavasara sākumā bija skaidrs (pretēji visām manipulatīvajām sabiedriskās domas aptaujām), ka Tramps tuvojas triumfālai pārvēlēšanai. Ne impīčmenta mēģinājumi, ne naida kurināšana (ar to nodarbojās gandrīz visi amerikāņu mediji visus viņa prezidentūras gadus) nenesa nekādu rezultātu (varbūt tikai absolūti pretēju gaidītajam). Taču vēlāk līdz ASV aizkļuva koronavīruss, sākās ekonomikas lejupslīde, vasarā sākās "rasu" nemieri, un demokrāti nolēma ka tagad jau viņiem noteikti izdosies nogremdēt Trampu.

Tomēr ne ekonomiskās problēmas, ne masu nekārtības nekaitēja prezidentam – gluži pretēji, jo ilgāk turpinās grautiņi, jo vairāk punktu saņem Tramps. Viņš atkārto, ka Amerikai ir vajadzīgs likums un kārtība, un aizvien lielāks skaits iedzīvotāju viņam piekrīt. Patiesībā demokrātiem (patiesībā viņu vadītajos štatos un pilsētās notiek lielākā daļa grautiņu) vajadzētu jau sen pašiem mēģināt ieviest kārtību savā teritorijā, lai Trampa reitings neaugtu uz viņu rēķina, bet to savukārt nepieļauj priekšvēlēšanu sacensības. Tramps taču tūlīt pat teiks: redziet, es taču teicu, ka ar dumpjiem ir jātiek galā, mani beidzot ir paklausījuši. Tātad demokrātiem iestājies totāls Zugzwang: lai ko viņi iesāktu – atbalstītu protestus vai atzītu to vardarbību un sāktu izgaiņāt, – stāvoklis tikai pasliktināsies.

Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Šāva bērnu acu priekšā". Kāpēc dumpojas vēl viena amerikāņu pilsēta

Spriežot pēc visa, izraudzīta grautiņu piesardzības atzīšanas taktika, taču pie tam nolemts uzvelt vainu par tiem Trampam un Krievijai. "Divi vienā", lai arī demokrātu izdomātajā realitātē tas ir viens un tas pats: "krievu Tramps"

"Mēs redzējām ziņas par to, ka Krievijas spēki uzbruka amerikāņu kareivjiem Sīrijā, ievainoja mūsu kareivjus. Vai esat dzirdējuši kaut vienu vārdu no Trampa? Vai viņš kaut pirkstu pakustināja? Nekad neviens ASV prezidents nav spēlējis tik padevīgu lomu attiecībās ar Krievijas līderiem. Tas ir ne tikai bīstami, bet arī pazemojoši," klāsta Džo Baidens un, ilustrējot Trampa atkarību no krieviem, piemin arī absolūti melīgo stāstu par "krieviem, kuri maksāja talibiem par amerikāņu karavīru slepkavībām."

Jāpiemin arī Baidena štāba jaunākie izteikumi:

"Prezidents Tramps cer, ka Vladimirs Putins vēlreiz atbalstīs viņa kandidatūru un palīdzēs slēpt viņa pieļautās šausminošās kļūdas, lai viņš noturētos mūsu valsts vadībā un vestu to pretī gaidāmajām daudzajām problēmām. Un viņš nevēlas, lai Amerikas tauta zinātu, kādus soļus sper Vladimirs Putins, lai palīdzētu Trampam vēlreiz uzvarēt vēlēšanās, vai kāpēc Putinam ir tik svarīgi iejaukties, jo Donalda Trampa ārpolitika – tā ir dāvana Kremlim."

Šis amerikāņiem satriecoši pazemojošais izklāsts izskanēja pēc ASV Nacionālā izlūkdienesta direktora Džona Retklifa nesenā lēmuma izbeigt mutiskos brīfingus Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas locekļiem, kas veltīti drošības jautājumiem gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Tagad viņiem sniegs tikai rakstisku informāciju. Protams, tas vajadzīgs, lai slēptu Putina atbalstu Trampam, apgalvo Baidens. Diemžēl, pēc Retklifa vārdiem, iemesls ir pavisam vienkāršs: viņš vēlas izbeigt slepenās informācijas nopludināšanu, turklāt nopludināšanu, kuras laikā informācija tiek izkropļota:

Флаг США - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV: pietiek ekonomisko karu ar pasauli. Karosim pa īstam

"Dažas minūtes pēc kāda brīfinga beigām vairāki Kongresa locekļi izgāja pie dažādu mediju pārstāvjiem un politisku apsvērumu dēļ atklāja viņiem slepenu informāciju. (..) Lai radītu nepatiesu ainu par to, ka Krievija it kā rada lielākus draudus nacionālajai drošībai nekā Ķīna. (..) Es negribētu novērtēt Krieviju pārāk zemu. Krievija rada nopietnus draudus mūsu nacionālajai drošībai, tomēr Ķīnas radītie draudi ir daudz nopienāki. Tie, kas pauž pretējo, vienkārši politizē izlūkdienestu paši saviem mērķiem."

Ko īsti Redklifs, pēc būtības, paziņoja? To, ka demokrāti, tādi kā Ādams Šifs, nopludina medijos tikai informāciju, kas attiecas uz Krieviju, ignorējot ziņas par Ķīnu. Te svarīgi nav tas, cik lielā mērā vispār var ticēt amerikāņu izlūkdienesta datiem par ārvalstu iejaukšanos prezidenta vēlēšanās (atkal hakeri un lapas sociālajos tīklos, kas veido sabiedrisko viedokli?), daudz interesantāk ir tas, ka pat specdienesti atklāti runā par kongresmeņu mēģinājumu manipulēt ar datiem cīņā pret Trampu.

No otras puses, tas, protams, ir liels progress: 2016. gadā pati Obamas administrācija piespieda specdienestus fabricēt "pierādījumus" par prezidenta kandidāta Trampa "sakariem ar krieviem", bet tagad "dziļā valsts" ir spiesta karot tikai ar Kongresa un mediju palīdzību. Tomēr daiļrades līmeni pārmaiņas nav īpaši ietekmējušas – jau atkal pie visa vainīgs Putins.

Viņš tik kurina un kurina naidu: re, martā Portlendā iemiesojās policistā Derekā Šovinā (viņš nogalināja Džordžu Bleiku, pēc tam sākās Black Lives Matter akcijas), augustā Kenoši pilsētā pārtapa par pusaudzi Kailu Ritenhausu, kurš nošāva divus "radu diskriminācijas un policijas patvaļas apkarotājus", kuri viņam uzbruka, pēc tam atkal atgriezās Portlentā, lai Maikla Reinola izskatā ar šāvienu krūtīs nogalinātu trampistu Āronu Danielsonu. Pie viena, pārņēmis kontroli pār veselu Vašingtonas mēra komisiju, viņs piedāvāja aizvākt (vai vismaz pārtaisīt) no ASV galvaspilsētas Vašingtona un Džefersona pieminekļus.

Джозеф Байден - Sputnik Latvija
Viedoklis
Džo Baidens sola piebeigt Amerikas ekonomiku

Bail pat iedomāties, uz ko vēl spējīgi tie krievu vaida kurinātāji divu mēnešu laikā, kas vēl palikuši līdz vēlēšanām: nav tādu riebeklību, ko viņi nepastrādātu, lai palīdzētu Trampam uzvarēt vēlēšanās.

Viss var būt: viņi pat var izcenēt uzbrukumu Trampam, lai pēc tam apsūdzētu demokrātus un Baidenu. Vai pat uzreiz nogalinās Baidenu, lai pavisam noteikti atstātu Baltajā namā savu ielikteni Trampu. Taču nekas viņiem neiznāks: visiem zināms, ka krievi indē ar "Novičok", kas nenogalina, tikai atstāj pēdas, kas ved uz Kremli. Tikpat skaidras, kā "krievu pēdas" ASV vēlēšanās.

Ziņu lente
0