Viedoklis

Krievijas GKS nākamgad saņems liela darbības rādiusa dronus

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasБеспилотный летательный аппарат (БПЛА) "Орион-Э" на выставке «Армия России – завтра»
Беспилотный летательный аппарат (БПЛА) Орион-Э на выставке «Армия России – завтра»  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Netālā nākotnē kara gaita un iznākums būs atkarīgi no militārajiem robotiem ar mākslīgo intelektu. Bezkaislīgie un "nenogalināmie" robotizētie droni uzņemsies aizvien plašāku pilotējamās aviācijas funkciju spektru.

Krievijas Gaisa kosmiskie spēki no 2021. gada sāks saņemt daudzfunkcionālos trieciena bezpilota lidaparātus, pastāstīja GKS komandiera vietnieks Sergejs Dronovs intervijā avīzei "Krasnaja zvezda". Ģenerālleitnants atzīmēja: "Bezpilota aviācijas pielietojuma efektivitāte pierādīta speciālajā operācijā Sīrijas Arābu Republikā. Bezpilota lidaparāti sekmēja nelukumīgo bruņoto formējumu objektu precīzu likvidāciju." Par dronu pielietojumu stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Mazā un vidējā darbības rādiusa BPLA kompleksi Krievijas GKS pagaidām tiek izmantoti "otrajā plānā", pilotējamās aviācijas uzdevumu risināšanai un iespēju paplašināšanai. Aug dronu integrācija vienotajā informācijas telpā ar kara lidotājiem, un perspektīvā "gudrie" droni paplašinās iespējas. No 2021. gada Krievijas daudzfunkcionālie bezpilota lidaparāti varēs patstāvīgi veikt izlūkošanu un uzbrukt pretinieka objektiem ar precīziem lādiņiem stratēģiskajā dziļumā."

Ģenerālis Dronovs nenosauca dronus, kas tuvākajā laikā iekļausies GKS, tomēr zināms, ka smagais "Okhotnik" sasniegs operatīvo gatavību līdz 2024. gadam, bet divi citi spēcīgie Krievijas bezpilota lidaparāti ir "Altius", par ko Krievijas AM noslēdza līgumu 2019. gadā, un "Orion", kura izmēģinājumu ekspluatācija GKS turpinās pēc sekmīgiem izmēģinājumiem Sīrijā.

Līdera vietā – "Orion"

Bezpilota "Orion" strādā augstumā līdz 8000 metriem, spēj bez degvielas uzpildes atrasties gaisā vismaz 24 stundas, ar lietderīgo kravu līdz 250 kg apmērā (aparāts sver 1100 kg). Tas ir 8 metrus garš, spārnu vēziens – 16 metri. Lidaparātam ir virzuļdzinējs APD-110/120 ar divu lāpstiņu skrūvi AV-115 1,9 metri diametrā.

Танк Т-90МС - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tas ir kaut kas jauns": NATO izdomājuši, kā karot ar krievu tankiem

Militārā pielietojuma rādiuss ir atkarīgs no vadības principa (operators uz zemes vai paša drona programma). Aparāts var nest precīzās raķetes un likvidēt mērķus pretinieka teritorijas dziļumā. Drons sekmīgi demonstrējis konstruktoru paredzēto potenciālu Sīrijā – Ķīnas izdevums Huanqiu Shibao ziņoja, ka valstī pastāvīgi atrodas aptuveni 80 dažādu modifikāciju droni. Vienā no video ierakstiem redzams, kā "Orion" likvidē kaujinieku atbalsta punktu Zakas pilsētā Hamas provinces ziemeļos.

"Orion" (un citu Krievijas smago dronu) raķešu un bumbu bruņojums atklātajos informācijas avotos aprakstīts ļoti maz. Tomēr februārī korporācijas "Taktičeskoje raketnoje vooružeņije" ģenerāldirektors Boriss Obnosovs pastāstīja žurnālistiem, ka tiek izstrātāts atvieglots arsenāls dronu vajadzībām – 50-100 kg smagi speciālie mazgabarīta lādiņi, paredzēti plaša spektra mērķiem. Līdz ar skaitļošanas tehnikas jaudas pieaugumu un mākslīgā intelekta sarežģīto algoritmu attīstību tuvākajos gados var krasi pieaugt atviegloto precīzo lādiņu efektivitāte.

Drons "Orion" pārvarējis vērā ņemamu daļu no pētījumu un izstrādes apjoma un tiek sekmīgi ekspluatēts. Projekts "Orion" tika uzsākts pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas pasūtījuma 2011. gadā, lidojuma izmēģinājumi sākās 2016. gadā, ar bumbu kravu – no 2018. gada.

В бухте Командор. Командорские острова - Sputnik Latvija
Viedoklis
Desants Komandora salās un T-160 Anadirā – Krievijas atbilde "partneriem"

Vidējā darbības augstuma drona "Orion" sērijveida ražošana sākās 2019. gada augustā. Plānots ražot līdz 30 tādas mašīnas gadā (katra kompleksa sastāvā – 3-6 trieciena vai izlūkošanas droni atbilstoši nospraustajiem uzdevumiem).

Iepriekš ražotājs (grupa "Kronštadt") pastāstīja, ka eksportēt plānots trieciena dronu "Orion". Šī informācija jau ieinteresējusi Krievijas partnerus militāri tehniskajā sfērā. Protams, "Orion" sekmīgo startu pamanīja arī Krievijai nedraudzīgi noskaņotās valstis.

Autonomais "Altius"

Smagais liela darbības rādiusa bezpilota lidaparāts "Altius" ar turbopropellerdzinēju pirmajā lidojumā automātiskā režīmā devās 2019. gada augustā. Tā ir mašīna ar 28,5 m spārna vēzienu un 11,6 metrus garu korpusu un spēj divas diennaktis nest kravu līdz 2 tonnu apmērā ar ātrumu 250 km/h līdz 12 tūkstošu metru augstumā un pārvarēt attālumu līdz 10 tūkstošiem km. Pats drons, kas būvēts ar kompozīto materiālu pielietojumu, saskaņā ar dažādiem datiem, sver no 5 līdz 6 t.

Первый полет новейшего беспилотного летательного аппарата Охотник - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Krievijas bezpilota "Okhotnik" tik ļoti satrauc ASV un NATO

Inerciālā navigācijas iekārta SP-2 samazina risku, ka aparāts tiks pamanīts gaisā, nodrošina papildu noturību pret radioelektronisko pretestību no pretinieka puses. Pateicoties mākslīgajam intelektam (visas "smadzenes" sola nodrošināt līdz 2020. gada beigām), bezpilota "Altius" spēj autonomi, bez operatora dalības strādāt mijiedarbībā ar pilotējamām lidmašīnām, piemēram, saņemt norādījumus par mērķi no iznīcinātāja Su—57, kura RLS ir spēcīgāka. Patlaban militārais drons mācās patstāvīgi saņemt informāciju no štāba par situāciju gaisa telpā, nospraust mašrutu līdz mērķim, apejot iespējamā pretinieka PGA zonas, fiksēt un likvidēt svarīgus mērķus uz zemes un jūrā (štābi, sakaru mezgli, raķešu iekārtas, kuģi) un apgūst citas kara dienesta gudrības. Plānots, ka smagais un ļoti gudrais "Altius" nonāks gan Gaisa kosmiskajos spēkos, gan Jūras kara flotē.

Informācijas avoti JKF un GKS iepriekš pastāstīja, ka izlūkošanas modifikācijas "Altius" saņems tālā darbības rādiusa radiolokatoru un jaunāko optiski elektronisko iekārtu, bet trieciena drons varēs nest pretkuģu raķetes. Domājams, runa bija par neliela darbības augstuma raķeti X-35 (darbības rādiuss līdz 260 km, masa – aptuveni 500 kg) ar satelīta navigācijas sistēmu un aktīvi-pazīvo paštēmēšanas radiolokācijas galviņu (šajā gadījumā "Altius" var uzņemt līdz četras pretkuģu raķetes).
Малый десантный корабль на воздушной подушке Евгений Кочешков - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija atjauno flotes tradīcijas: mācības "Okeāna vairogs" Baltijas jūrā

Jaunā bezpilota lidaparāta sērijveida ražošana sākta Urālu Civilās aviācijas rūpnīcā (AS "UZGA"), ar kuru Krievijas AM 2019. gada decembri noslēdza kontraktu par bezpilota lidaparāta "Altius RU" (tā nosaukts drons, kas izraudzīts pēc visu iepriekš izgatavoto "Altair" tipa prototipu izmēģinājumiem) izmēģinājumu un konstrukcijas darbiem. Vienlaikus pilnveidota perspektīvo aviācijas kompleksu bāzes sistēma – vairāk nekā simt aerodromi.

Lielā darbības augstuma un rādiusa dronu augošais pārsvars gaisā, trieciena un izlūkošanas BPLA aktīvā pielietošana un "intelektualizācija", militāro speciālistu un militāro robotu kopīgās operācijas kļūst par neatgriezenisku tendenci. Krievijas Bruņoto spēku masveida apgāde ar bezpilota lidaparātiem ļaus manāmi palielināt to militārās pielietošanas efektivitāti un radīs nepārvaramus šķēršļus domājamā agresora ceļā – gaisā, uz zemes un jūrā.

Vienlaikus Krievija plāno 2022. gadā pacelt gaidā vēl vienu smago bezpilota lidaparātu. Tas ir "Sirius", kas spēj atrasties gaisā līdz 40 stundas, pārvarēt līdz 10 tūkstošus kilometru (ar ātrumu 295 km/h) līdz 12 tūkstošu metru augstumā ar lietderīgo kravu līdz vienai tonnai.

Пилоты у фронтового бомбардировщика Су-24М на летном поле - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nosvīdu kā pirtī": šo operāciju piloti uzskata par bīstamāko

Krievijas GKS bezpilota izlūkošanas un trieciena "gudrās" aviācijas prioritārā attīstība ļaus būtiski palielināt esošo un perspektīvo aviācijas trieciena līdzekļu efektivitāti un mazināt personālsastāva iespējamos zaudējumus. 

Netālā nākotnē kara gaita un iznākums būs atkarīgi no militārajiem robotiem ar mākslīgo intelektu, kas šodien intensīvi veidojas un pilnveidojas visās pielietojuma sfērās. Bezkaislīgie un "nenogalināmie" robotizētie droni uzņemsies aizvien plašāku pilotējamās aviācijas funkciju spektru.

Ziņu lente
0