Viedoklis

Kā ASV atklājušas "Krievijas propagandas un dezinformācijas ekosistēmas" noslēpumus

© AP Photo / Manuel Balce CenetaГосударственный секретарь США Майк Помпео
Государственный секретарь США Майк Помпео  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņi izģērbuši kailu Krievijas taktiku vispasaules dezinformācijas kampaņas jomā, taču, šķiet, autori tikai nesen apjēguši, kādas ir interneta tīmekļa un tagadējās informācijas pārraides vides īpatnības.

Tiesa, ieskatoties tuvāk, kļūst skaidrs, ka tas ir tikai Valsts departamenta mēģinājums dezinformēt amerikāņus un pie viena izsist no budžeta vairāk naudiņas, konstatēja Krievijas Finanšu universitātes politoloģijas departamenta docents Gevorgs Mirzajans.

Viens pārsteigums pēc otra

Nesen ASV Valsts departamenta Globālās mijiedarbības centrs nāca klajā ar pārskatu "Krievijas dezinformācijas un propagandas ekosistēmas pamati". ŠĪ darba autori uzskata, ka viņu mērķis ir "atklāt Krievijas darbību taktiku, lai mūsu partneri, sabiedrotās valdības, pilsoniskās organizācijas, zinātnieki, prese, privātais sektors un pilsoņi visā pasaulē varētu turpināt analīzi un pastiprināt kolektīvo atbildi dezinformācijai un propagandai".

No pirmā acu uzmetiena izskatās solīdi: 75 lappuses teksta, 313 saites, grafiki, tabulas. Es iztērēju savu laiku, lai centīgi izlasītu pētījumu.

Tas patiešām ir izrāviens. Piemēram, stāsta, ka Krievijas valdība cenšas izmantot medijus sava viedokļa popularizācijai (!) – protams, tas ir ģeniāls Kremļa izgudrojums, citām valstīm no tā jāmācās.

Vēl viens atklājums: Krievijas valsts mediju (piemēram, tās pašas "Zvezda") publicēto informāciju pārtver virkne citu izdevumu un tā izplatās tīklā. Acīmredzot, autori tikai nesen apjēguši, kādas ir interneta tīmekļa un tagadējās informācijas pārraides vides īpatnības (to ietvaros vajag nevis smilkstēt un pārbaudīt patiesīgumu, bet gan operatīvi pārpublicēt ziņas un audzēt lasītāju skaitu).

Газеты - Sputnik Latvija
Viedoklis
Propaganda pret ziņām: kāpēc Rietumu mediji zaudē savas pozīcijas

Ziņojumā iekļautie Krievijas mediju un to īpašnieku apraksti arī ir milzum vērtīgi ikvienam analītiķim, jo nez kāpēc iznāk, ka provalstiskos kanālus, izdevumus un vietnes vada cilvēki, kas piekrīt provalstiskajai ideoloģijai. Eirēka!

Biju ļoti pārsteigts, uzzinot, ka "Krievijas propagandas ekosistēmas" angļu valodā iznākošajos elementos strādā ārzemju autori, kuri piekrīt Krievijas viedoklim par Rietumu ārpolitiskās stratēģijas kļūdām. Tas taču patiešām ir pārsteidzoši!

Un visbeidzot, īpaši vērtīga pētniekiem ir visa pārskata centrālā doma: jebkurš Maskavas viedoklis par globālajām problēmām, jebkura šī viedokļa publikācija ir nevis vārda brīvības izpausme, bet gan Krievijas ļaunās propagandas un melu piemērs, tie aizmiglo Rietumu godīgo iedzīvotāju apziņu.

Protams, varētu jau teikt, ka tikai šī doma vien atņem jebkādu zinātnisku vērtību pārskatam. Taču lieta tāda, ka tam pašam par sevi banāli nav nekādas vērtības.

Visas šīs 75 lappuses, pēc būtības, ir apziņas plūsma un banalitāšu izklāsts. To mērķis ir nevis atmaskot, bet gan materiāli pastiprināt valsts sekretāra Maika Pompeo lūgumus dubultot Globālās mijiedarbības centram paredzēto finansējumu. Cīņai ar Krievijas un citu valstu dezinformāciju.

Laime ir naudā

Nav nekāds brīnums, ka Krievijas politiķu un ekspertu reakcijā par amerikāņu ziņojumu bija kaut kas vidējs starp izsmieklu un nicinājumu. Argumentus neuztvēra nopietni, nosauca par kārtējo rusofobu ķeburošanu. Tomēr vienlaikus atzina, ka pārskata autoriem bija pietiekami nopietns pamats to publicēt.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība ASV komentēja Valsts departamenta pārskatu par "propagandu"

"Krievijai naidīgo murgu jaunā porcija – Valsts departamenta rusofobu ziņojums uzskatāmi demonstrē amerikāņu politiķu paniskās bailes no alternatīva viedokļa par notiekošo valstī un pasaulē," – teica, piemēram, Krievijas politiķis Sergejs Žeļezņaks. RT un Sputnik ir mazāk naudas nekā lielākajiem Rietumu medijiem, bet viņiem ir tas alternatīvais viedoklis.

Kādam varbūt vēl šķiet, ka Rietumos valda vārda brīvība, taču tā nav. Virknē jautājumu (it īpaši ideoloģisko) amerikāņu mediji atgādina padomju avīzes – tie translē vienotu, politiski korektu viedokli.

Un tas – par melnādaino un kreiso organizētajiem grautiņiem ASV, par to, cik pareizi ir graut amerikāņu vēsturisko mantojumu, par nevainības prezumpcijas niecību (atsauksim atmiņā, kā slavenības tika vajātas par apsūdzībām "vardarbībā"), kā arī par Krievijas demonizāciju – Rietumu lasītājiem pamazām apriebjas. Viņi meklē alternatīvu viedokli un atrod to Krievijas angļu valodā iznākošajos medijos.

Tā jau ir nopietna problēma ASV, jo kontrole pasaules informācijas sfērā veido amerikāņu hegemonijas pamatus.

Tāpēc, atzīmēja Krievijas Ārlietu ministrija, "Vašingtona kritizē jebkurus informācijas avotus, kas izplata alternatīvu viedokli, pūlas noslāpēt jebkuru balsi, kas neatbilst amerikāņu pieejai un nostādnei". Kad kritika nepalīdz, talkā nāk sankcijas un (kā gadījumā ar ķīniešu TikTok) centieni pārņemt tos ar reideru tehnoloģiju palīdzību.

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
KF Drošības padomes sekretārs apsūdz Rietumus par propagandu Gebelsa stilā

Tāda vajāšana patiesībā vājina ASV ģeopolitiskās iespējas. Piemēram, jautājumā par Krievijas izmantošanu Ķīnas savaldīšanai vai citu globālo jautājumu risināšanai. Aizvien lielāks ir amerikāņu ekspertu pulks, kuri aicina Vašingtonu pragmatiskāk skatīties uz dialogu ar Maskavu. Piemēram, 103 pazīstamu ekspertu, arī bijušo diplomātu un politiķu atklātā vēstule, ko publicēja izdevums Politico.

"Tomēr tādi aizokeāna oponentu dokumenti kā Globālās mijiedarbības centra pārskats var panākt tikai vienu mērķi – galīgi iecirst plaisu Krievijas un ASV dialogā par globāliem jautājumiem un uz ilgiem gadiem izslēgt iespēju, ka mūsu valstis varētu pārvarēt neuzticēšanās krīzi," norādīja Žeļezņaks. 

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0