Viedoklis

"Astoņkājis-vampīrs" ceļ trauksmi: dolārs var zaudēt pasaules valūtas statusu

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela banka ASV, pazīstama ar savu politisko ietekmi, ar desmitiem labi pazīstamu bijušo darbinieku - augstu amatpersonu dažādās pasaules valstīs, nākusi klajā ar šokējošu slēdzienu: dolārs var zaudēt savu pasaules galvenās valūtas statusu.

Goldman Sachs ir finansistu aprindās plaši pazīstama struktūra, kas pārvalda aktīvus triljona dolāru vērtībā, ļoti cienīta Volstrītā un kā uz konveijera piegādā savus bijušos darbiniekus ASV Finanšu ministrijai, kā apšaubāmas izcilības zīmes – korporatīvās iesaukas "Astoņkājis-vampīrs" (Vampire squid, saņemta pēc 2008. gada krīzes, pateicoties žurnālista Meta Taibija vieglajai rokai) – īpašniece. "Galvenais, kas jums jāzina par Goldman Sachs, ir tas, ka tā ir visur. Spēcīgākā investīciju banka pasaulē – milzīgs astoņkājis-vampīrs, apvijusies ap cilvēces seju, nežēlīgi iesūc savā asiņainajā rīklē visu, kas ož pēc naudas," žurnālists rakstīja savā pētījumā, ko 2010. gadā publicēja žurnāls The Rollong Stone. Kopš tā laika apraksts pamatīgi pielipis autoritatīvajai amerikāņu finansiālajai struktūrai, portālā RIA Novosti stāsta Ivans Daņilovs.

Ņemot vērā visus iepriekšminētos iemeslus, brīžos, kad "Astoņkājis-vampīrs" publiski pauž savu viedokli, turklāt vēl gadījumos, kad viņa vērtējums būtiski atšķiras no oficiālo mediju klases priekšstatiem par iespējamo, viņa viedokli ir vērts uzklausīt.

Табло с символикой доллара - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV miljardieri steigšus maina dolārus pret zeltu

It īpaši pārsteidzoši ir tas, ka amerikaņu banka kritiski vērtē dolara perspektīvas pasaules valūtas statusā, jo pat globālajām finanšu struktūrām, kas "pierakstījušās" ASV, ir specifisks, tomēr labi saskatāms patriotisms, ko tās periodiski apstiprina ar dāsniem ziedojumiem nākamajiem senatoriem un kongresmeņiem. Zināmā mērā Goldman Salchs – tā ir Amerika, precīzāk sakot, - mūsdienīgā Amerika, kas pametusi nomalē darbgaldu un dziļi iestigusi finansiālajās manipulācijas. Reiz Savienoto Valstu simbols bija nevis banka, bet gan ražošanas korporācija "General Motors", par kuru aizsardzības ministrs Vilsons teica: "Kas nāk par labu "General Motors, tas nāk par labu Amerikai." Tagad par ASV simbolu ir kļuvusi investīciju banka, kas periodiski nokrāso logotipu minoritāšu krāsās, kam piemīt dziļi amorālas, tomēr ietekmīgas struktūras reputācija un kad tagad dziļi pārdzīvo par amerikāņu valūtas nākotni, - tās problēmas būtiski ietekmēs arī visas Amerikas perspektīvas.

ASV lietišķās informācijas aģentūra Bloomberg atstāsta autoritatīvās bankas analītiķu bažas: "Goldman Sachs Group Inc. pievērsusi uzmanību strauji augošajām bažām par inflāciju ASV un otrdien laidusi klajā drosmīgu brīdinājumu par to, ka dolārs var zaudēt savu pasaules rezerves valūtas statusu.

Laikā, kad Kongress tuvojas kārtējam fiskālo stimulu raundam, lai atbalstītu pandēmijas izputināto ekonomiku, bet Federālā rezerve jau palielinājusi savu bilanci apmēram par 2,8 triljoniem dolāru šogad, Goldman stratēģi brīdināja, ka ASV politika rada bažas par valūtas vērtības zudumu, kas var pielikt punktu dolāra kā dominējošā spēka valdīšanai pasaules valūtas tirgos."

"Goldman Sachs" analītiķi savu darbu prot: jau pavasarī, kad ASV Federālās rezerves drukas iekārta sāka strādāt ar virsstundām, lai atbalstītu finanšu tirgu un ASV budžetu epidēmijas apstākļos, bet Kongress un Senāts apdomāja, kādā apjomā līdzekļus no budžeta iepludināt ekonomikā un audzēt deficītu, banka tikās ar klientiem un ieteica mainīt dolārus pret zeltu (vai pat bitkoiniem), ņemot vērā gaidāmās inflācijas risku. Tagad banka nolēmusi informēt par problēmu maksimāli plašu auditoriju, un savu panākusi – par to, ka dolārs varētu zaudētu savu planētas galvenās valūtas statusu, uzrakstīja teju visi vadošie mediji.

Neapšaubāmi, jāņem vērā (atzīmēja gan Bloomberg, gan citi komentētāji), ka "plašās finanšu aprindās šis viedoklis vēl joprojām ir mazākumā, bet Goldman analītiķi neapgalvo, ka tas noteikti notiks".

Visapkārt valda uzskats, ka ASV dolāram ne tuvu nedraud rezerves valūtas statusa zudums, ņemot vērā kapitāla tirgu dziļumu un globālo transakciju nospiedošo daļu, kas veiktas ASV dolāros, sarunā ar Bloomberg teica Lielbritānijas bankas Barclays valūtas tirdzniecības Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā vadītājs Maikls Krupkins.

Problēma ir tā, ka būs jau par vēlu, kad šim viedoklim piekritīs lielākā daļa amerikāņu analītiķu. Tobrīd uz amerikāņu valūtas dominējošās pozīcijas veidotās pasaules sistēmas demontāžas process jau būs beidzies vai tajā būs aiz muguras atstāts punkts, pēc kura atgriešanās nav iespējama.

Американский доллар - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Mēs viņu zaudējam": koronavīruss apdraud ASV tirgu un dolāru

Par labu tam, ka dolāra sistēma pārdzīvos visus savus kritiķus, it kā liecina fakts, ka tai izdevies pārciest iepriekšējo naudas nevaldāmās drukāšanas lēkmi, kas pārņēma Federālo rezervi 2008.-2009. gg. Taču drukas iekārtas darba intensitāte patlaban nav ne salīdzināma ar to, kas notika iepriekšējās krīzes laikā, turklāt 2008.-2009. gg. ASV vēl neapšaubāmi bija vienpolārās pasaules līderis.

Tagad situācija ir kardināli atšķirīga: amerikāņu pilsētas deg, abas vadošās partijas diskutē par tuvāko prezidenta vēlēšanu rezultātu neatzīšanu un iespējamo pilsoņu karu. Arī vienpolārās pasaules vairs nav, un jautājums ir tikai par to, kādu formātu iegūs ASV un Ķīnas aukstais karš.

Ne velti gudrais un labi informētais "Astoņkājis-vampīrs" ceļ trauksmi, aicina ievērot budžeta disciplīnu un sargāt sistēmu, kas dāvāja ASV kolosālas privilēģijas pēdējos 50 gadus. Ietekmīgās bankas brīdinājumu noteikti sadzirdēs, tikai jāšaubās, vai amerikāņu politiķi būs spējīgi spert nepopulāros soļus, kas būs vajadzīgi, lai saglabātu dolāram pasaules galvenās valūtas statusu.

Ziņu lente
0