Viedoklis

Krievu ierocis: aeromobilā bruņumašīna "Strela" sasniedz 155 km/h ātrumu

© Photo пресс-служба ООО "ВПК"Легкий скоростной броневик "Стрела"
Легкий скоростной броневик Стрела - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas armijas jauno bruņumašīnu unikālo līniju papildinājusi straujā Bulta, kas sasniedz bruņumašīnai neiedomājamu ātrumu – līdz 155 km/h.

Mobilitāte ir manāmākā, taču ne vienīgā priekšrocība, kas ļaus uzlabot Krievijas un tās sabiedroto aizsardzīvas spējas, vairos krievu ieroču pārspēku mūsdienu militārajos konfliktos, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Kļuvis zināms, ka vieglajai bruņumašīnai "Strela" analogi Krievijā nav atrodama. Tehnika nodrošināta ar ballistisko aizsardzību, kas spēj izturēt šāvienus no AK-74 un AKM automātiem, kā arī snaipera šautenes SVD. Pretmīnu aizsardzība saglabās ekipāžas dzīvības, ja zem bruņumašīnas riteņa sprāgs mīna vai spridzeklis ar jaudu līdz 2 kg trotila ekvivalentā. Mašīnas masa – 4,7 tonnas – ļauj transportēt to uz helikoptera Mi-8 (Mi-17) ārējās piekares taktiskā gaisa desanta sastāvā. Salīdzinājumam: bruņumašīna "Tigr" ir divreiz smagāka, bet iztur sprādzienu līdz 600 g trotila ekvivalentā.

No ārpuses "Strela" aizsargāta no spēcīgiem spridzekļiem ar mūsdienīgām bruņām un korpusa ģeometriju, sēdekļi tajā kompensē sprādziena viļņa triecienu. Krievijas jaunās bruņumašīnas Sīrijā parādīja, cik veiksmīga ir tāda konstrukcija – sprādzieni nav aiznesuši karavīru dzīvības.
Krievijas atomzemūdene Vladimir Monomah, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijā top jauna flote: 16. jūlijā tiks sākta sešu kuģu būve

Vieglā bruņumašīna "Strela" paredzēta speciālo uzdevumu vienību operatīvās darbības nodrošināšanai, cilvēku un dažādu kravu pārvadāšanai, nodrošinot augsta līmeņa ballistisko aizsardzību. Salonā paredzētas vietas līdz astoņiem cilvēkiem, ieskaitot vadītāju. Paredzēta iespēja uzstādīt bruņojuma un speciālo iekārtu moduļu kompleksus. Mašīna izgatavota no Krievijā ražotiem materiāliem un detaļām. Ražotājs ir pasaulē pazīstama kompānija, tās autoritāte garantē augstu kvalitāti un vērā ņemamu eksporta potenciālu starptautiskajā tirgū ātrākaji bruņumašīnai pasaulē.

Straujā "Strela" noteikti patiks karavīriem, jo mobilitāte ir vienību noturības galvenais faktors. Uz šosejas bruņumašīna sasniedz 155 km/h ātrumu, bet šķēršļotā apvidū – arī 80 km/h nav augstākais rādītājs. Mašīnas konstrukcijā iekļautos perspektīvos mezglus un agregātus iespējams izmantot civilās mašīnbūves uzņēmumos, un tad Krievijā parādīties izturīgākā apvidus automašīna pasaulē, ģeologu, tūristu un makšķernieku sapnis.

Speciālo uzdevumu bolīdi

Plaša spektra bruņumašīnu nozīme kaujas laukā ir acīmredzama. Dažādu kategoriju mašīnas ar atšķirīgām iespējām ļauj bruņotajiem spēkiem elastīgi risināt nospraustos uzdevumus, smalki kontrolēt situāciju, apspiest pretinieku ar apšaudes spēku un manevriem. Ne velti mūsdienu starptautiskajā bruņojuma tirgū ir papilnam bruņutransportieru: Stryker (ASV), LAV (Kanāda), VBCI (Francija), Boxer (Vācija-Holande), Pandur (Austrija), Pars (Turcija), šajā sektorā "grozās" miljardiem dolāru gadā, un Krievijas aizsardzības rūpniecības komplekss pārliecinoši ieņem līdera pozīcijas ne vienu vien gadu desmitu. Jau 2010.-2017.gg. pārdotas 1206 Krievijā ražotas mašīnas par kopsummu 1,48 miljardu dolāru apmērā. Jaunās bruņumašīnas vēl stiprinās Krievijas ARK pozīcijas.

Российско-белорусские учения Запад-2017 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neveselīga sensācija: Rietumi nopratuši, kāpēc Krievija izmēģina Sīrijā tanku "Armata"

Bruņumašīnas "Strela" konkurentu saraksts nav liels. Salīdzinājumam izskatīsim dažas ātrākās vieglās bruņumašīnas ar līdzīgu aizsardzību.

Taktiskā automašīna Renault Sherpa II paredzēta misijām bezceļa apstākļos. Tai ir dažāda komplektācija, dažādu kategoriju cīņas moduļi (ložmetēji un granātmetēji). Bruņumašīnai Sherpa II ir 4,7 litru 215 zirgspēku turbodīzeļa dzinējs, un tā sasniedz ātrumu līdz 120 km/h.

Izraēlas kompānijas "Plasan" ražotā bruņumašīna SandCat ir noturīga pret mīnām, viegla patruļas mašīna ar amortizējošiem sēdekļiem, kuri dāvā papildu aizsardzību no mīnu sprādzieniem zem riteņiem. Seši porti korpusā ļauj desantam turpināt apšaudi brauciena laikā. SandCat ir 6,7 litru astoņu cilindru dzinējs ar 330 zirgspēku jaudu. Maksimālais ātrums – 120 km/h. Tādas bruņumašīnas iegādājusies arī Azerbaidžāna, Kazahstāna un Turkmenistāna.

Ситуация в населенном пункте ад-Дейр аш-Шаркий в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Krievija pastiprina patruļas Sīrijā

Austrālijas armijas bruņumašīna Hawkei ir teicami aizsargāta no apšaudes, tai ir V-veida apakšdaļa un sprādziena absorbcijas sistēma, kas pasargā no mīnām, bruņumašīnā uzstādīta tālvadības apšaudes stacija (5,56 mm, 7,62 mm un 12,7 mm kalibra ložmetēji, automātiskie 40 mm granātmetēji un prettanku raķetes). Hawkei ir sešu cilindru dīzeļa dzinējs, maksimālais ātrums – 130 km/h.

Kompānijas "General Dynamics"vieglajai bruņumašīnai Flyer izmantotas ASV armijas speciālo uzdevumu vienību komandieriem paredzētās HWMVV elementi. Tā paredzēta izlūkošanai, reidiem, uzbrukumiem, evakuācijai un citām misijām. Flyer ieroču sistēma aptver 360 grādu redzesloku. Mašīnas tornītī uzstādīts 12,7 mm kalibra ložmetējs, bruņumašīnai ir 1,9 litru dzinējs ar 150 zirgspēku jaudu, kas ļauj sasniegt līdz 135 km/h ātrumu. Domāju, tāds ātrums iespējams maksimāli atvieglotai Flyer versijai (bez bruņām).

DĀR militārās rūpniecības uzņēmumu grupas "Paramount Group" ražotā vieglā bruņumašīna Mbombe-4 ir jaunākais paraugs, pirmo reizi parādījusies izstādē "IDEX-2019" AAE. Var uzņemt 10 cilvēkus. Mašīna piemērota patrulēšanas un militāro operāciju vajadzībām. Automašīnas bezšuvju nesošais bruņukorpuss nodrošina ballistisko aizsardzību no 14,5 mm kalibra patronām un mīnu sprādzieniem sānos. Bruņumašīnai ir sešu cilindru dīzeļa dzinējs ar 457 zirgspēku jaudu, tā sasniedz 140 km/h ātrumu. Tas ir ātrākais krievu "Strela" konkurents – "Strela" ar 155 km/h ir manāmi apsteigusi sāncenšus mūsu virtuālajās sacensībās. Ne velti.

Солдат ВС Швеции возле Patria XA-360 AMV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nevaldāmie: kāpēc Latvija kopā ar somiem "izgudro" bruņumašīnu

"Vojenno promišļennaja kompanija" (VPK) ir lielākais riteņu bruņutehnikas izstrādātājs un ražotājs Krievijā. Tā piegādā bruņumašīnas Krievijas sauszmes spēkiem un vairāk nekā 40 pasaules valstu armijām. Starp pazīstamākajiem kompānijas projektiem ir bruņumašīnu "Tigr" saime un perspektīvā platforma "Bumerang". Produkcija tiek pārbaudīta skarbos cīņas apstākļos (tostarp arī Sīrijā).

Jāpiebilst, ka Krevijas ieroču meistari vienmēr uzskatīti par līderiem kāpurķēžu bruņutehnikas jomā, taču "VPK" ilgu laiku specializējusies tikai riteņu tehnikas ražošanā. Tik nopietnā un panākumiem bagātā "ģimenē" neveiksminieku nav, un vieglo bruņumašīnu "Strela" gaida lieliskas perspektīvas bruņotajos spēkos, cīņas laukā un starptautiskajā bruņojuma tirgū.

Ziņu lente
0