Viedoklis

Krievijas kara mediķi atgriežas no Itālijas: kas paveikts, kas vēl jāpaveic

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasРабота российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо
Работа российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čkalovska aerodromā Piemaskavā ierodas kara transporta lidmašīnas Il-76 ar speciālistiem un tehniku no Krievijas "medicīniskās speciālo uzdevumu vienības", kas palīdzēja cīņā ar Covid-19 Itālijā.

Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku speciālistu un kara mediķu izlases vienība ar godu noslēgusi misiju koronavīrusa Covid-19 pandēmijas epicentrā Eiropā un parādījusi profesionāla, operatīva un efektīva darba piemēru pasaules mēroga problēmas risināšanā. Krievijā "Itālijas pieredze" cīņā ar koronavīrusa infekciju noteikti būs pieprasīta.

Čkalovska aerodromā Piemaskavā ieradusies jau desmitā un vienpadsmitā kara transporta lidmašīnas ar speciālistiem no Krievijas "medicīniskās speciālo uzdevumu vienības", kas palīdzēja cīņā ar Covid-19 Itālijā. Nospraustie uzdevumi ir izpildīti.

Iepriekš palīdzībai itāļu tautai Krievija nosūtīja astoņas mobilās brigādes (aptuveni 100 vadošos kara speciālistus – virusologus un mediķus), diagnostikas aparatūru, automašīnu kompleksus transporta un teritoriju dezinfekcijai, vienu no 15 Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku laboratorijām, citas medicīniskas iekārtas. Krievijas Aizsardzības ministrijas lidmašīnas operatīvi nogādāja aviobāzē Pratica di Mare 30 km attālumā no Romas karavīrus un visu darbam nepieciešamo.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: virknei ES valstu neļauj vērsties pie Krievijas pēc palīdzības

Krievijas speciālisti sāka ierasties Itālijā 22.marta naktī, un līdz 7.maijam īstenoja virkni sarežģītu un atbildīgu operāciju – dezinficēja vairākus veco ļaužu pansionātus un citus epidemioloģiski sarežģītus objektus 100 apdzīvotajās vietās Lombardijas apgabalā un Brešijas provincē. Komandējuma laikā apstrādātas 120 ēkas un būves, iekštelpas 1 200 000 kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 500 tūkstoši kvadrātmetru ceļu ar cieto segumu.

Tiklīdz darbu sāka lauka hospitālis Bergamo (no 6.aprīļa), Krievijas kara mediķi pieņēma ārstēšanai 115 ar koronavīrusu inficējušos pacientus un īsā laikā izārstēja 76 cilvēkus. Hospitālī ir astoņas ārstu un māsu brigādes, vairāk nekā 30 Krievijas AM medicīnas speciālisti trijās maiņās, cauru diennakti pieņēma un ārstēja slimniekus intensīvās terapijas nodaļās, kā arī nodaļās vieglā un vidēji smagā formā saslimušiem cilvēkiem. Pēc atgriešanās Krievijā "medicīnisko speciālo uzdevumu vienību" gaida sanitāri epidemioloģiskie pasākumi. Pēc tam – atkal cīņā, jo pandēmija vēl nav uzvarēta.

Septiņas nedēļas ilga kauja

Tā bija demonstratīva, saturīga un gan Itālijai, gan visai Eiropai lietderīga starptautiskās sadarbības pieredze cīņā ar koronavīrusa pandēmiju. 21.martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefona sarunā ar Itālijas premjerministru Džuzepi Konte apstiprināja gatavību sniegt palīdzību cīņā ar epidēmiju.

Krievija nekavējoties, pie tam nekaitējot pašas drošībai, burtiski divu dienu laikā ar piecpadsmit Il-76 nogādāja Itālijā ierobežotu, ļoti profesionālu, ārkārtīgi efektīvu mediķu personālu līdz ar mūsdienīgāko tehniku.

Krievija nenoraidīs nevienu palīdzības lūgumu cīņā ar koronavīrusu - Sputnik Latvija
Video
Krievija nenoraidīs nevienu palīdzības lūgumu cīņā ar koronavīrusu

Ko vērts ir tikai moduļu komplekss "Sič" patogēno bioloģisko materiālu analīzei ārkārtas bioloģiskā rakstura situācijās, ne velti glābjošo desantu no Krievijas sagaidīja valsts ārlietu ministris Luidži di Maijo un Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Enco Vičerelli personīgi. Satrauktais di Maijo paziņoja izcilajiem Krievijas speciālistiem, ka Itālijas Aizsardzības ministrija ir viņu rīcībā.

Tā jau pirms sākt cīņu, lai iznīcinātu koronavīrusa infekciju, un palīdzības sniegšanu smagākajiem slimniekiem, Maskava dāvāja cerību uz glābiņu, turklāt Krievijas karavīri sarīkoja apvērsumu daudzu eiropiešu prātos. Uzskatāmais piemērs dāvā vislabāko atbildi uz jautājumu, "vai krievi vēlas karu", liecina par Krievijas patiesajiem principiem, iespējām, līdzekļiem un mērķiem (protams, tā nav tieksme sašķelt NATO un Eiropas Savienību, par ko klāstīja virkne mediju Rietumos).

Atgādināšu: koronavīrusa infekcija Itālijā aiznesusi vairāk nekā 31 tūkstoti dzīvību (letalitāte - 14%), marta vidū Bergamo pilsēta pārvērtās par "koronavīrusa elli", vietējā krematorija netika galā ar darbu.

Republikā bija inficēti vairāk nekā 4,8 tūkstoši veselības aprūpes darbinieku – divkārt vairāk nekā Ķīnā. Šajos apstākļos Krievijas AM kolonna pārvarēja 600 km garo ceļu no Romas apkaimes uz Bergamo, un speciālisti acumirklī ķērās pie darba. Tā bija nenovērtējama palīdzība.

14.maijā Itālijā no Covid-19 izārstēti 115 288 cilvēki, aktīvā fāze vēl nav noslēgusies 74 194 cilvēkiem (daudz, taču varēja būt daudzkārt vairāk). Dziestošās epidēmijas optimistiskajā ainā ir vērā ņemams Krievijas AM ieguldījums.

Krievijas speciālistu pašaizliedzīgā septiņas nedēļas ilgā darba likumsakarīgs iznākums – itāļu tautas atzinība, neliekuļota pateicība un Itālijas aizsardzības ministra Lorenco Gverīni svarīgs paziņojums par gatavību spert atbildes soļus (7.maijā tālruņa sarunā ar KF aizsardzības ministru Sergeju Soigu). Iespējams, abu valstu sadarbībai kara medicīnas jomā būs konstruktīvs turpinājums.

Stāvoklis Krievijā

Jā, Itālijā bija "izlūkošana ar cīņu". Krievijas RĶBA spēki nosūtīja uz Apenīnu pussalu tikai vienu no savām 15 laboratorijām, 20 speciālas automašīnas apstrādei (no 2065 vienībām) un nepilnus 100 karavīrus (to kopskaits – 20 tūkstoši).

Tagad RĶBA speciālisti un kara mediķi labāk izprot, kā cīnīties ar neredzamo pretinieku, kā organizēt profilakses pasākumus un slimnieku ārstēšanu.

Epidemioloģiskā situācija Krievijā vēl joprojām ir sarežģīta. Vakar pirmo reizi kopš 2.maijā fiksētais jau no Covid-19 gadījumu skaits nepārsniedza 10 tūkstošus. Tomēr slimības kopējā statistika (vairāk nekā 252 tūkstoši cilvēku) nostāda Krieviju trešajā vietā pasaulē – pēc ASV un Spānijas. Priekšā vēl ir daudz darba.

Неаполитанская пицца - Sputnik Latvija
Itālijā koronavīrusa krīzē cietušajiem palīdz mafija

Līdztekus kara medicīnas struktūrām visos kara apgabalos KF teritorijā ir atsevišķas RĶBA brigādes, armijas sastāvā – RĶBA pulks. Uz šī pamata kopš aprīļa tiek veidotas mobilās vienības, kas nepieciešamības gadījumā operatīvi apstrādās rūpniecības telpas, medicīnas iestādes un citus vitāli svarīgus objektus.

Saglabājos valsts mobilizācijas mehānismus, RĶBA speciālistu nodrošina arī pavasara iesaukuma kampaņas drošību. Profilakses pasākumi – katrā reģionā un visos iesaukuma posmos.

Bez tam Krievijas AM speciālisti apsolījuši nodot ekspluatācijā vēl astoņus daudzfunkcionālos medicīnas centrus – resors pilda valsts uzdevumu: uzbūvēt 16 daudzfunkcionālos medicīnas centrus 15 reģionos. Iespējams, tādā skaitā iestādes nebūs vajadzīgas, tās paliks rezervē, taču arī šī pieredze operatīvā cīņā ar pandēmiju ir ļoti svarīga. Kas zin, kādi jauni vīrusi gaida mūs nākotnē.

Ziņu lente
0