Viedoklis

Neveselīga sensācija: Rietumi nopratuši, kāpēc Krievija izmēģina Sīrijā tanku "Armata"

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasРоссийско-белорусские учения "Запад-2017" в Ленинградской области
Российско-белорусские учения Запад-2017 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reālas karadarbības apstākļos noslēdzas Krievijas jaunā tanka T-14 "Armata" izmēģinājumi. Rietumu eksperti tam piešķīruši pirmo vietu Krievijas draudīgākā sauszemes bruņojuma reitingā.

Tanka T-14 "Armata" pārbaudes karadarbības apstākļos Sīrijas Arābu Republikas teritorijā liecina par tehnikas tālāku pilnveidošanu un Maskavas vēlmi nostiprināt Krievijas bruņojuma tehnoloģiju pārākumu starptautiskajā tirgū.

Jaunā tanka T-14 uz platformas "Armata" ilgstošie izmēģinājumi tiek noslēgti reālas karadarbības apstākļos. Tas ir optimālais ceļš galvenā armijas tanka veidošanai – tajā izmantotas jaunākās tehnoloģijas, unikāli digitālie un programmatūras risinājumi, ņemtas vērā Krievijas Aizsardzības ministrijas īpašās prasības. 19.aprīlī Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs pastāstīja, ka Krievijas tanks "Armata" nokārtojis kaujas eksāmenu Sīrijā un 2021.gadā sāksies mašīnas sērijveida piegādes bruņotajiem spēkiem.

Krievijas izstrādātais T-14 Armata ir pasaulē vienīgais trešās pēckara paaudzes tanks - Sputnik Latvija
Mediji noskaidrojuši kā amerikāņi "slēpj" militāro tehniku no tanka "Armata"

Sensacionālā informācija radīja vērā ņemamu atbalsti ārvalstu presē.

"Armata" ir pelnījis īpašu uzmanību. Tas ir vienīgais 3.paaudzes tanks pasaulē ar "neapdzīvojamu" torni un bruņotu ekipāžas kapsulu. Tas pārspēj visus labākos ārvalstu bruņutehnikas paraugus, ieskaitot amerikāņu Abrams, franču Leclerc un vācu Leopard 2. 2019. gadā Krievijas tanks tika atzīts par labāko pasaulē starp 12 attīstītāko valstu mašīnām. Jāpiebilst, ka "Armata" nav tiešu konkurentu vai analogu pasaulē.

Tanks izstrādāts pēc moduļu principa, ekipāža izvietota atsevišķi (bruņotā kapsulā) no munīcijas un degvielas, ar bruņojuma tālvadības iespēju (tas ir būtisks mašīnas efektivitātes un dzīvotspējas faktors). Tankam ir neierobežotas modernizācijas un robotizācijas iespējas. Paredzēta integrācija automātiskajā bruņoto spēku vadības un taktiskā posma bruņojuma kontroles sistēmā.

Cīņasspēja

Speciālisti uzskata, ka "Armata" ir par 25-30% efektīvāka un dzīvotspējīgāka mašīna nekā iespējamo pretinieku tanki. Ekipāža (trīs cilvēki) attālināti vada 125 mm gludstobra lielgabalu 2A82, uzturoties bruņotajā kapsulā tanka korpusā. Tas dod iespēju ekipāžai izdzīvot pēc lielākās daļas mūsdienu un perspektīvo prettanku lādiņu un raķešu tieša trāpījuma tornī un munīcijas uzliesmojuma (40 dažādu funkciju lādiņi ielādes automātā izvietoti atsevišķi). Tas ir absolūti jauns risinājums tanku būves nozarē pasaulē.

125 mm lielgabala jauda pārspēj visus esošos tanku ieročus (ieskaitot "Leopard 2A6" 120 mm sistēmu) un nodrošina šaušanas ātrumu līdz 12 šāvieniem minūtē. "Armata" optika ļauj fiksēt mērķus līdz 5 km attālumā dienā un līdz 3,5 km – naktī. Brunojums, tanka ložmetēji un tēmekļi dod iespēju turpināt apšaudi kustībā. Ar 48 tonnu masu mašīna pārvietojas līdz 90 km/h ātrumā. Dzinējs – 1500 zirgspēku "dīzelis" ar vairāk nekā 2000 stundu resursu. Perspektīvā "Armata" kļūs tālvadāma, tātad tanks būs neapdzīvots (labākā aizsardzība ekipāžai – tai nav jāatrodas mašīnā). Jaunās izturīgās un vieglās bruņas izstrādājis Maskavas Tērauda zinātniski pētnieciskais institūts (tanka masas samazināšana līdz 55 tonnām palielināja manevrētspēju). Kāpurķēžu platforma "Armata" ir universāla, tā noderēs arī jauno smago kājnieku kaujas mašīnu, izlūkošanas, vadības, tanku atbalsta mašīnu un inženiertehnikas ražošanai.
Военные учения на полигоне Алагяз в Армении - Sputnik Latvija
Viedoklis
Padomju draudi: kāpēc ASV helikopteru piloti mācās karot ar Mi-24

Tankam "Armata" ir "ešelonētā aizsardzība". Tradicionālo pasīvo aizsardzību "Malahit"papildina aktīvās aizsardzības komplekss "Afganit", kas automātiski likvidē tuvojošos prettanku lādiņus, pretinieka bumbas un raķetes bez ekipāžas tiešas dalības. "Afganit"radiooptiskais radars (četri fāzētie antenas režģi) brīdina "tanka intelektu" par draudiem, pēc tam pretinieka raķetes izsit no ierindas radioelektroniskās slāpēšanas sistēma. "Afganit" spēj iznīcināt mērķus arī fiziski, turklāt rezervē paliek dinamiskā aizsardzība "Malahit" ar moduļu kompleksu "Relikt", kas spēj likvidēt tandēma tipa lādiņus un raķetes. Tanka sarežģītais siluets ar īpašo pārkājumu būtiski mazina objekta pamanāmību termālajā un radiolokācijas spektrā.

Bruņojuma nomaiņa un eksports

Krievijas Bruņotajiem spēkiem nepieciešami 2300 tanki "Armata", un valsts Aizsardzības ministrija plāno iegādāties aptuveni 200 mašīnas gadā. Pirmajā posmā 2016.gada septembrī līgumā ar Uralvagonzavod tika minēta izmēģinājumu partija – vairāk nekā 100 mašīnas. Forumā "Armija 2019" Krievijas AM parakstīja līgumu par 132 T-14 (tanki) un T-15 (smagās kājnieku kaujas mašīnas) iegādi uz platformas "Armata" (izpildes termiņš – līdz 2021.gada beigām).

Tanka valsts izmēģinājumus plānots pabeigt 2020.gadā. Jaunās mašīnas dzīve bruņotajos spēkos tikai sākas, taču sekmīgi pārvarēti izmēģinājumi Arktikā, Sīrijā un citās skarbās vietās uz planētas (temperatūras diapazonā no -50 līdz +50 grādiem pēc Celsija skalas).

Jaunās, revolucionārās bruņojuma sistēmas izcilā efektivitāte un dzīvotspēja ir pierādīta. Likumsakarīgi – par to interesējas potenciālo ārvalstu pircēju interese.

Jāpiebilst, "Armata" ir dārgs tanks, tas maksā nepilnus septiņus miljonus dolāru, ņemot vērā moderno konstrukciju, vērā ņemamo izmēģinājumu ciklu un modernizāciju (domājams, pieaugot ražošanas apjomam, cena mazināsies).

Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
S-350: "spārnoto raķešu slepkava" uzņemts Krievijas bruņojumā

Teicams bruņojums mūsdienu pasaulē ir neaizvietojams suverenitātes instruments daudzu valstu acīs, un Maskava jau ir saņēmusi vairākus pieteikumus T-14 iegādei (pārrunas notikušas ar Ēģipti, Indiju, Ķīnu un citām valstīm). Piegādes citām valstīm sāksies pēc "Armata" parādīšanās Krievijas armijā un eksportējamās mašīnas pases saņemšanas (tā nav vienkārša lieta).

Lai nu būtu, kā būdams, T-14 spēj pavairot krievu ieroču slavu daudzos planētas "karstajos punktos". Modernie tehnoloģiskie risinājumi, kas izmantoti "Armata" vajadzībām, būs aktuāli visu XXI gadsimtu. Ne velti ārvalstu eksperti piešķīruši tankam līdera vietu Krievijas draudīgāko sauszemes ieroču reitingā, savukārt Vācijas un Francijas militārie resori cenšas izstrādāt godājamu konkurentu tankam "Armata".

Ziņu lente
0