Viedoklis

Ķīnieši sagrābuši vispasaules veselības aprūpi. Kas tagad notiks?

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents piedraudēja atņemt Pasaules Veselības organizācijai finansējumu no Savienotajām Valstīm, jo tā "pievērsusi uzmanību Ķīnai".

PVO un ANO, kuras paspārnē strādā šī organizācija, atbildēja... Stāsts ir ļoti nozīmīgs un briedis jau ilgu laiku. Portālā RIA Novosti par to stāsta Dmitrijs Kosirevs.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
PVO aicina neatcelt ierobežojošos pasākumus pārāk agri

Nesen parādījās dažas publikācijas. Atšķirībā no Trampa kodolīgajām tēzēm, tajās ir spilgta faktūra. Piemēram, ar lielisku rakstu nācis klajā konservatīvs, Republikāņu partijai tuvs resurss. Tā pamatā ir doma, ka Ķīna sagrābusi (nopirkusi, apspiedusi, pakļāvusi savai ietekmei) negaidot tik lielu nozīmi ieguvušo ANO struktūru – Pasaules Veselības organizāciju.

Tūlīt gan jāpiebilst, ka tas nav vientuļa publicista viedoklis. gluži pretēji. Pirms Donalda Trampa stāšanās ASV prezidenta postenī Daily Signal nebija nekāds lielais svars, taču ir citādi. Piedevām runa ir par Amerikas labējam flangam itin tipisku uzskatu. Pie tam šī tēma tagad pakāpeniski izvirzās pirmajā vietā (vismaz ASV) pasaules politikā: kā tā, mūsu valsts vēl ir nelaimes kalngalos, bet Ķīna jau attapusies no karantīnas un ar pilnu tvaiku traucas uz priekšu, pretī līdera vietai pasaulē visos parametros. Kā tas noticis un kas pie tā vainīgs?

Starp daudzajiem viedokļiem par to, kāda būs dzīve rītdien, sastopams arī tāds: PVO var kļūt par tādu kā pirmo struktūru vispasaules valdībā, kas izrīko tautas un valstis. Kāpēc? Diezin vai to vajag izskaidrot. Un te pēkšņi izrādās, ka galvenie tur ir ķīnieši.

Daily Signal publicētā raksta tēzes ir sekojošas: ASV iemaksā PVO budžetā 123 miljonus dolāru  (lai arī 2021.gadā Tramps vēlas apšņāpt asignējumus līdz 58 miljoniem), Ķīna – tikai 86. Piedevām vēl PVO kasē ienāk brīvprātīgie ziedojumi, un atkal lielākā daļa nāk no Amerikas. Tomēr PVO soli pa solim "attaisnojusi Ķīnas valdību, kas ilgu laiku slēpa patiesību par slimības raksturu".

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке, коронавирус - Sputnik Latvija
PVO prognozē: tuvākajā laikā Eiropā augs mirstība koronavīrusa epidēmijā

ASV administrācijas, vai vismaz tās ideologu galvenā Ķīnai naidīgā tēze: Pekina mēnešiem ilgi (vai vismaz nedēļām ilgi) esot slēpusi no pasaules notikumus Uhaņā. Interesanti, ka patiesībā notika pretējais. Jā, agrākā Ķīnas valdība pirms daudziem gadiem centās neizpaust informāciju par epidēmijām, bet šoreiz patiešām rīkojās zibenīgi. PVO, ko Ķīna acumirklī informēja par notiekošo, tikpat operatīvi nodeva ziņas no Pekinas visai pasaulei. Bet vajadzēja uzreiz apsūdzēt Ķīnu par to, ko tagad – trīsarpus mēnešus pēc pandēmijas sākuma – nolēmuši pārmest amerikāņi.

Kad īsti viss aizgāja greizi? Izrādās, no 2017. gada maija, kad ievēlēja PVO ģenerāldirektoru.

Rietumvalstu grupējums piedāvāja britu kandidātu Deividu Nabarro, taču uzvarēja "ķīniešu" (jāpiebilst gan, ka ne tikai ķīniešu vien) kandidāts – etiops Tedross Adhanoms Gebreiesuss. Piedevām – apsūdzības akta noslēgumā – fotogrāfija, kurā Gebreiesuss redzams kopā ar Sji Dziņpinu... Labi vēl, ka nesaka, ka runa ir par tiešu uzpirkšanu. Mājieni par to jau izskan.

Izskanējusi vēl virkne apsūdzību līnijā "Ķīna sagrābusi PVO", taču to jēga ir skaidra. Atkārtosim, runa ir par to pašu: Rietumu pasauli ar PVO palīdzību iegrūž karantīnā, bremzē ekonomiku, bet Ķīna no jauna ir palaidusi savas ražotnes. Kādas šausmas. Tagad jautājums ir par to, vai ASV Kongress sāks izmeklēt šo neciešamo situāciju. Viens no senatoriem to jau iesaka.

Tūlīt kļūst skaidrs viens no aizvadītās nedēļas sižetiem, kad ASV, ES, Lielbritānija, Ukraina un Gruzija neļāva ANO Ģenerālasamblejai pieņemt Krievijas (ne Ķīnas) rezolūcijas projektu. Tas aicināja atcelt vienpusējās sankcijas, kas neļauj valstīm cīnīties ar koronavīrusa pandēmiju. Dokuments paredzēja arī Pasaules Veselības organizācijas "līdera lomu" cīņā ar pandēmiju un valstu piekrišanu sadarboties savā starpā un ar PVO. Kā gan viņi būtu varējuši samierināties ar tādu papīru...

Статуя Свободы в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Tūkstošiem nāvju. Kāpēc ASV ir tik daudz koronavīrusa upuru

Jau agrāk PVO bija viena no divām ANO struktūrām, ap kurām gadiem ilgi rit nopietni strīdi. Otrā, protams, ir Cilvēktiesību padome. Taču tas jau ir pavisam cits stāsts.

Kāpēc pasaulei vajadzīga PVO? Ideja ir apmēram tāda: palīdzēt visām pasaules valstīm veselības aprūpes jomā, radīt zināmus veselības aprūpes dienestu standartus un – cik dīvaini! – koordinēt globālo darbu visādu epidēmiju un pandēmiju gadījumā.

Taču 1948. gadā, kad PVO tika dibināta, vienkāršiem vārdiem, stāvoklis bija tāds: runa ir par mehānismu, kura ietvaros bagātās palīdz nabagajām cīnīties ar visādām ligām, it īpaši tāpēc, ka tās var ķert arī bagātos.

Vai PVO pilda savas funkcijas? Runas par to paklīdušas ne vienu reizi vien, piemēram, dažādas izmeklēšanas sākās cūku gripas epidēmijas laikā 2009. gadā. Tika apspriests arī tāds jautājums: PVO publicē visādu informāciju par veselību pasaulē, taču sastāda to no dalībvalstu oficiālajiem datiem. Kā būtu ar pārbaudēm? Bet kas nodarbosies ar tādām pārbaudēm? Vai tas nenozīmē, ka no starpnacionālas organizācijas PVO kļūst pārnacionāla un nesaprotami kontrolējamu? Tagad tās pašas runas sākušās par to, vai PVO rīkojas pareizi, uzticoties Ķīnas datiem. Taču, ja PVO sāks tiesāt Ķīnu (uzvarētāju), kas tad tā īsti ir? Un kam tā pieder?

Tālāk: iepriekšminētā Cilvēktiesību padome ir nebeidzamas vispasaules filozofiskās diskusijas vieta, taču PVO ir netieša saikne ar vienu no spēcīgākajām globālā biznesa nozarēm – medicīnu. Pievērsīsim uzmanību iepriekšminētajiem nevalstiskajiem ziedojumiem organizācijas budžetā. Ne vienmēr tie nāk no privātpersonām, tos dāvā arī milzīgās starptautiskās farmaceitiskās un apdrošināšanas korporācijas ar saviem mērķiem un uzdevumiem. Jāpiebilst, ka Ķīnas vai Krievijas (tāpat kā daudzu citu korporāciju) to skaitā nav. Tikai rietumvalstu firmas.

В Нью-Йорке введён режим ЧС в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Miljoni uz ielas: ASV pārņēmis rekordliels bezdarba līmenis

Rezultātā ir izveidojusies neparasta situācija: pēdējos gados noteikti gadījies lasīt lielu skaitu publikāciju par to, kāpēc tāda PVO ir vajadzīga un kā labā tā darbojas. Tomēr publikācijas bija daudz labāk manāmas valstīs, kuru labā organizācija it kā veidota: Āfrikas, Āzijas un Latīņamerikas nabadzīgajās valstīs... Un tagad viss ir vēl vairāk sarežģījies.

Ja jautājums jau ir par "PVO sagrābšanu" un situāciju "visi pret visiem", droši zināms ir tikai viens: organizācija noteikti nekļūs par "nākotnes vispasaules valdības" galveno struktūru.

Ziņu lente
0