Viedoklis

S-350: "spārnoto raķešu slepkava" uzņemts Krievijas bruņojumā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-350 "Витязь", архивное фото
Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne velti mūsdienīgās PGA sistēmas demonstrācija izpelnījusies plašu starptautisko atbalsi – tagad Krievija nepārprotami apsteidz ASV jaunākā raķešu bruņojuma izstrādes un izvēršanas jomā.

Krievijas Gaisa kosmiskie spēki sākusi pirmās jaunākās zenītraķešu sistēmas S-350 "Vitjaz" ekspluatāciju Ļeņingradas apgabalā. Šī iekārta dāvā kvalitatīvu izrāvienu pretgaisa sistēmas aizsardzībā rietumu stratēģiskajā virzienā.

Trešdien Krievijas Aizsardzības ministrija informēja: "S-350 vienība nodemonstrējusi savas iemaņas, ar elektroniskajiem startiem iznīcinot nosacīto pretinieku un veikusi pārgājienu uz jaunu pozīciju rajonu." Ne velti mūsdienīgās PGA sistēmas demonstrācija izpelnījusies plašu starptautisko atbalsi – tagad Krievija nepārprotami apsteidz ASV jaunākā raķešu bruņojuma izstrādes un izvēršanas jomā.

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasZenītraķešu sistēmas S-350 "Vitjaz" palaišanas iekārta
S-350: spārnoto raķešu slepkava uzņemts Krievijas bruņojumā - Sputnik Latvija
Zenītraķešu sistēmas S-350 "Vitjaz" palaišanas iekārta

"Vitjaz" tika pieņemts Gaisa kosmiskajos spēkos janvāra vidū. Tas pārbaudīts mācību apšaudē armijas poligona Astrahaņas apgabalā. Sistēma S-350 nomainīs ZRK S-300 un padarīs cīņu ar pretinieka spārnotajām raķetēm divkārt efektīvāku. Krievijas bruņotie spēki saņems 12 S-350 divizionus saskaņā ar pašreizējo Valsts bruņojuma programmu 2018.-2027.gg. 20 triljonu rubļu vērtībā. Divizionā ir 12 starta iekārtas, katrā no tām – 12 raķetes. Kopā – 1728 raķetes, gatavas ātri un precīzi, automātiskā režīmā likvidēt gaisa mērķus vairāk nekā 120 km attālumā un līdz 30 km augstumā.

Universālais "Vitjaz"

Vidēja darbības rādiusa mobilā daudzkanālu zenītraķešu sistēma S-350 paredzēta, lai neitralizētu zemu lidojošas spārnotās raķetes, bezpilota lidaparātus, kā arī helikopterus un lidmašīnas, kas cenšas, samazinot augstumu, paslēpties aiz reljefa objektiem. "Vitjaz" sekmē daudzpakāpju aizsardzību gaisa telpā virs valstiskas nozīmes, rūpniecības un militārajiem objektiem un armijas grupējumiem.

Pateicoties starta iekārtas palielinātajam kaujas komplektam, S-350 var atvairīt masveida uzbrukumu, kurā pielietoti aviācijas trieciena līdzekļi. Viena "Vitjaz" mašīna nes tādu pašu komplektu, kā S-300P starta komplekss, taču S-350 ir vienkāršota pārvadāšana un izvēršana.

"Vitjaz" var strādāt gan patstāvīgi, gan ešelonētā PGA – sadarbībā ar S-300PM un S-400. Otrajā variantā komplekss atbild par objektu aizsardzību 100-120 km rādiusā, tas ir, likvidē aerodinamiskos vai ballistiskos mērķus, kas izlauzušies cauri citiem ešeloniem. Krievijā izstrādātā PGA strādā secīgi: 400 km attālumā gaisa mērķus pārtver ZRS S-400, 100 km attālumā strādā S-300. Tuvākajā zonā (no 60 līdz 5 km) mērķus likvidē "Buk" un "Pancirj". Universālais "Vitjaz" ir pietiekami efektīvs dažādā rādiusā un spēj nodrošināt jebkāda rakursa apšaudi pēc principa "palaid un izmet no prāta" (mērķa satveršana ar raķetes 9M96E2 paštēmējošo aktīvo galviņu). Visi S-350 parametri pārspēj labākos ārvalstu analogus.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā Krievija sagrāvusi NATO militāro pārākumu Baltijā

"Vitjaz" ir starta iekārta, nekustīgs elektroniskais visu rakursu radars gaisa telpas skenēšanai un komandpunkts uz kravas automašīnas BAZ bāzes. Cīņas komplektā – vairāku tipu raķetes, tostarp arī ar ZRS S-400 izmantojamās vidēja darbības rādiusa bāzes raķetes. Tamlīdzīga unifikācija ļauj uzlabot PGA efektivitāti, pie tam samazinot ražošanas izdevumus. S-350 divizionam iespējams piekomandēt dažādus izlūkošanas un tēmēšanas līdzekļus, kā arī zenītraķešu un lielgabalu kompleksu "Pancirj S".

"Vitjaz" radiolokācijas stacijas aktīvais fāzētais antenu režģis nodrošina drošu mērķu aptveršanu līdz 250 km attālumā, pat radioelektroniskās cīņas apstākļos. Pavada līdz 40 mērķus, izsniedz norādījumus vienlaikus par astoņiem aerodinamiskajiem un sešiem ballistiskajiem objektiem. S-350 iespējams integrēt vienotā sistēmā, tas var saņemt norādījumus par mērķiem arī no S-400 spēcīgā radara (nebūt ne katrs bezpilota lidaparāts ir "Triumf" dārgās raķetes vērts).

Atbilde uz "savaldīšanu"

Sistēmas S-350 "Vitjaz" parādīšanās bruņotajos spēkos sabalsojas ar kvalitatīvi jaunajiem apdraudējuma faktoriem. Uzticamas, dziļi ešelonētas pretgaisa aizsardzības sistēmas izveide ir mūsdienu prasība. Kas kontrolē debesis, tam pieder iniciatīva uz zemes un jūrā.

Vienlaikus pieaug NATO izlūkošanas lidojumu skaits gar Krievijas jūras un sauszemes robežām: 2018. gadā – 578, 2019. gadā – 800 lidojumi. Aizvien biežāk parādās ASV smagie izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāti. ASV stratēģiskā vadība organizē mācības, kurās izspēlē kodoluzbrukumu sabiedrotajiem. Pāri Atlantijas okeānam uz Eiropu tiek nogādāti desmitiem tūkstošu amerikāņu kareivju mācību "Defender Europe 2020" ietvaros.

Как НАТО готовит Европу к войне с Россией - Sputnik Latvija
Video
Kā NATO gatavo Eiropu karam ar Krieviju

Emari aviobāzē Igaunijā – 10 minūšu lidojuma attālumā no Krievijas Ziemeļu galvaspilsētas – misijas Baltic Air Policing ietvaros pastāvīgi atrodas iznīcinātāji F-16. Laiku pa laikam tur parādās arī modernie F-35 Lightning II. Tie ir tikai daži fragmenti mūsdienu pasaules ainā.

26. februārī ASV BS Štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Millijs Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku lietu komitejā paziņoja, ka Krievija ir "vienīgā valsts uz Zemes, kas rada eksistenciālus draudus Savienotajām Valstīm". Uz visiem eksistenciālajiem draudiem Pentagonam ir viena vienkārša atbilde, un iepriekš ASV GKS Eiropā komandieris Džefrijs Lī Harrigans paziņoja, ka pastāvot plāni PGA un PRA integrētās sistēmas iznīcināšanai Kaļiņingradas apgabalā. Un tā visa esot Krievijas "savaldīšana".

"Vitjaz" nonākuši bruņotajos spēkos savlaicīgi. Līdztekus tiem Krievijas GKS 2020. gadā saņems arī četrus zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf" pulka komplektus un sešus kompleksa "Pancirj S" divizionu kompleksus. Visi šie līdzekļi radīti integrācijai un mijiedarbībai PGA un PRA ešelonētajā sistēmā, mūsdienīgai un garantētai Krievijas un tās sabiedroto aizsardzībai.

Ziņu lente
0