Viedoklis

Kas draud Benesam Aijo, ja viņu izdotu Latvijai?

© Дмитрий МартБенес Айо
Бенес Айо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts drošības dienests ierosinājis pret Aijo divas krimināllietas. Viena ir sena – par aicināšanu gāzt valsts varu. Otra ir jaunāka – par nelikumīgu dalību karadarbībā aiz republikas robežām.

Krievijā aizturēts mans biedrs, nacionālboļševiks no Latvijas, Doņeckas zemessargs Beness Aijo. Tas notika strādnieku ciemā Urdomā, Arhangeļskas apgabalā. Aizturēšanas motīvi nav īsti skaidri. Valda viedoklis, ka tas, iespējams, izdarīts pēc Latvijas vai Ukrainas likumsargājošo iestāžu pieprasījuma – abās valstīs pret Aijo ierosinātas krimināllietas. Latvijas Ģenerālprokuratūra jau informējusi, ka pieprasīs viņa izdošanu.

Ополченцы Донецкой народной республики на территории разрушенного рынка на Донбассе - Sputnik Latvija
Dubultstandarti Latvijā: kam drīkst karot Donbasā, un kam – nedrīkst

Kas draud Benesam Latvijā, ja viņš tiks izdots? Valsts drošības dienests ierosinājis pret Aijo divas krimināllietas. Viena ir sena – par aicināšanu gāzt valsts varu. Otra ir jaunāka – par nelikumīgu dalību karadarbībā aiz republikas robežām. Aijo nekad nav slēpis, ka dien Doņeckas tautas republikas zemessargu rindās, un notiesājošs spriedums pēc šī panta viņam ir gandrīz garantēts. Maksimālais sods – brīvības atņemšana uz 10 gadiem.

Pirms četriem gadiem Krievija jau teju izdeva Latvijai Luganskas zemessargu Vjačeslavu Visocki, kurš Maskavā ārstējās pēc ievainojuma. Viņu gribēja deportēt par nenozīmīgu pasu režīma pārkāpumu. Tomēr mums izdevās nodot Maskavai dokumentus, kuri liecina: Visocki Latvijā vajā politisku motīvu dēļ. Arī mediju atbalsts deportāciju apturēja. Toreiz Visockis saņēma legālu statusu pagaidu dzīvei KF.

Neticu, ka Krievija nodos Benesu Kijevai. Taču ir otrs bīstams variants: viņu deportē uz Latviju, šeit notiesā uz diviem vai trim gadiem un pēc soda izciešanas nodod Ukrainai. Tāds precedents ir bijis: pirms dažiem gadiem Igaunija izdeva Ukrainai savu pilsoni Vladimiru Poļakovu, kurš dienēja zemessardzē LTR.

Ļoti ceru, ka nekas tamlīdzīgs ar Benesu nenotiks. Viņš tomēr ir Doņeckas tautas republikas pilsonis. Pat, ja likumsargiem radīsies iespaids, ka viņa uzturēšanās Krievijas teritorijā ir nelikumīga, viņiem ir iespēja vismaz nepastrādāt neko zemisku. Neizdot viņu Latvijai, kas izrēķināsies ar Benesu, nosūtīt viņu uz Doņecku.

Бенес Айо - Sputnik Latvija
Intervija
"Latvijas varasiestādes mani iebāza aiz restēm": kad Beness Aijo atgriezīsies dzimtenē

Labi, ka lietā iejaucies pats atsaucīgākais Krievijas Valsts domes deputāts Sergejs Šargunovs. Viņš vērsies Arhangeļskas apgabala prokuratūrā ar lūgumu darīt visu iespējamo Benesa Aijo legalizācijai Krievijā, dāvājot viņam pagaidu patvērumu.

Patlaban situācija vēl ir satraucoša. Vairāki mediji ziņoja, ka Aijo atlaists brīvībā, taču gan Šargunovs, gan mani avoti Arhangeļskas apgabalā apliecina, ka viņš vēl joprojām ir vietējā policijā.

Ar Benesu iepazināmies pirms divdesmit gadiem, kad viņš vēl bija pavisam jauns LU Bioloģijas fakultātes pirmā kursa students. Tas notika 9. maijā pie pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem. Toreiz bija grūti iedomāties, ka šis puisis ir tik vīrišķīgs un enerģisks. Viņš ir daudz darījis Latvijas krievu iedzīvotāju tiesību aizsardzībai. Par to divas reizes sēdējis Rīgas Centrālcietumā. Tā būs īsta kauna lieta, ja Krievija rīkosies formāli un izdos viņu, nenoskaidrojot visus apstākļus.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.  

Ziņu lente
0