Viedoklis

Sargiet dabu, velns parāvis! Līdz kam var novest Tūnberga

© REUTERS/Allison LampertГрета Тунберг
Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atteikušies no lidmašīnām, automašīnām un tālruņiem, jūs droši vien mazliet samazināsiet ogļskābās gāzes izmešus. ANO iesaka spert soli tālāk – atteikties no naftas ieguves. Pēc tam varētu nolīdzināt visas pilsētas ar zemi – lai planēta atpūšas.

"Fosilajai degvielai uz visiem laikiem jāpaliek tur, kur ir tās vieta – zemes dzīlēs," paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs. Viņš ir pārliecināts, ka mēs iznīcinām planētu, tāpēc piedāvā izvēlēties cerības ceļu un ierobežot globālās temperatūras celšanos. Jā, vispirms ANO darbiniekiem vajadzētu sākt stūrēt nevis Toyota, bet Tesla, bet pēc tam nekavējoties aizliegt slānekļa naftu – tās galvenie ieguvēji būs šausmīgi priecīgi, portālā RIA Novosti stāsta Marija Baļabina.

Pēc tam pārtrauksim jebkādas degvielas iegādi. Var jau būt, ka kāds iemanījies taisīt Saules baterijas paša spēkiem, ne rūpnīcās, kas patērē milzum daudz parastās kaitīgās enerģijas. Var lipināt tās no bambusa un pārstrādājamiem materiāliem, nevis no ķimikātiem, kā tagad.

Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Viedoklis
Grēta Tūnberga pieteikusi karu baltajiem vīriešiem

Vēja ģeneratori arī ir lieliska ideja, katrs taču to var piespraust kaut kur uz balkona, sēdēt blakus un appūst, jo vējš pilsētās ir neregulāra parādība.

Arī elektromobiļi tikai šķietami ir patīkama alternatīva parastajām automašīnām, bet padomājiet tikai, cik enerģijas tie patērē un cik droša ir akumulatoru utilizācija. Labāk jau liksim lietā zirgus. Kur nu vēl ekoloģiskāk. Tiesa, mēslu kaudzes ielās radīs tādu siltumnīcas efektu, ka tik turies.

Tātad atliek buru laivas un velosipēdi. Iedomājieties vien, kā NATO burukuģu flote pienāks pie pretinieka krastiem un apmētās ar akmeņiem, jo viss militārās rūpniecības komplekss taču dabai neko labu nedara.

Ak jā, tūlīt pat slēdziet laukā datorus. Patiesībā jau nemaz nevajadzēja stāstīt par ANO ģenerālsekretāra ziņojumu, jo tas ir ļoti bīstami – piemēram, katra elektroniskā vēstule izmet gaisā 1 gramu ogļskābās gāzes. Tāpēc īpaši apzinīgi ļautiņi iesaka rakstīt tikai tad, ja ir kas sakāms, un mest malā visus tos jūsu "OK", "saņemts" un smailiņus.

Protams, es mazliet pārspīlēju, bet vai nepārspīlē cilvēki, kuri krīt histērijā un iesaka tūlīt pat atteikties no civilizācijas? Rodas sajūta, ka visi ir jukuši prātā,

Oksfordas vārdnīca gada vārda vietā jau sen publicē to, kas satrauc anglosakšu pasauli. Šoreiz, kā jau noprotams, vispieprasītākā frāze ir "klimatiskais ārkārtas gadījums" (climate emergency). Starp pieprasītākajiem iekļautas arī "cīņa ar klimata pārmaiņām" (climate action), "klimatiskais noliegums" (climate denial), "ekobažas" (eco-anxiety), "izmiršana" (extinction) un "kauns lidot" (flight shame).

Грета Тунберг - Sputnik Latvija
EP aicina pētīt iespējamo Krievijas "saikni" ar Grētas Tūnbergas protestiem

Grēta Tūnberga, visas šīs ekoloģiskās apzinības simbols, arī kaunas lidot. Tāpēc līdz dzimtenei viņa nokļūst ilgāk, nekā viņu apspriež. Jau vairāk nekā mēnesis pagājis kopš viņas uzrunas ANO, kur tagad tādā pašā stilā runā ģenerālsekretārs, bet viņa pagaidām aizburājusi tikai līdz Lisabonai. Pie tam par savu maršrutu viņa stāsta Twitter un izmet gaisā lieku ogļskābo gāzi.

Patiesībā planētai, šķiet, ir vienalga, ko mēs te darām. Pietiks ar vienu viņas šķaudienu, lai mēs pazustu. Taču mēs saindējam dzīvi paši sev, tas gan ir tiesa.

Tāda ir maksa par civilizāciju. Ja mēs gribam ātri saņemt to, kas mums vajadzīgs, ceļot, saņemt informāciju, par to nākas maksāt ar mūžīgu stresu, trauslu miegu, astmu, alerģiju, nedzīviem nostūriem un plastmasā iestrēgušām zivīm. Jā, ar tām gan mēs varam kaut ko darīt, un tāpēc nav noteikti jākļūst par vientuļniekiem. Atliek tikai padomāt, kā pielāgoties mūsdienu dzīves apstākļiem un pie tam nekļūt par cūku.

Ziņu lente
0