Viedoklis

Saūda Arābija un Krievija nežēlīgi aizvainoja naftas ekspertus

© Sputnik / Alekseev / Pāriet pie mediju bankasНефтяная качалка
Нефтяная качалка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms "naftas alianses" tikšanās OPEC+ formātā Vīnē teorijas piekritēji par to, ka Krievija viss ir slikti un būs vēl sliktāk, loloja zināmas cerības.

Cerības bija saistītas ar to, ka iekšpolitiskās, ģeopolitiskās un finanšu konjunktūras izmaiņas Persijas līča valstīs – pirmām kārtām Saūda Arābijā – padarīs neiespējamu turpmāku alianses ietekmi uz naftas tirgu.

Argumentu kārtā šo cerību atbalstam minēja vairākus faktorus. Uz dažiem no tiem mūsu rietumu oponenti norādīja atklāti, bet uz dažiem – kuluāri. Pirmkārt, rietumu mediji, kuriem piebiedrojās daudzi finanšu analītiķi, sāka aktīvi virzīt tēzi par to, ka pēc primārās publiskās Saūda Arābijas valsts naftas kompānijas Saudi Aramco akciju izvietošanas Rijādai it kā būtu jāparādās nopietnam stimulam nodot savus kolēģus OPEC+ aliansē, tostarp arī Krieviju. Vienkārši, lai palielinātu savu naftas ieguvi, nodrošinātu kompānijas akciju vērtības izaugsmi un līdz ar to paaugstināt tās tirgus kapitalizāciju.

Генеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев - Sputnik Latvija
Politika
Politologs pastāstīja, kā "Sibīrijas spēka" darba sākums ietekmēs gāzes tirgu Eiropā

Kā tipisku šādas loģikas piemēru var minēt citātu no Bloomberg materiāla ar virsrakstu "Aramco akciju izvietošana biržā sniedz Saūda Arābijai stimulu tam, lai sūknētu vairāk, nevis mazāk naftas".

"Labākais veids, kā Saūda Arābijas karaliste var celt jebkuru otršķirīgu akciju tirdzniecību pievilcību, – palielināt ienākumus un peļņu. Tas, visticamāk, nozīmē (naftas) ieguves pieaugumu. <…> Tagad, kad Saudi Aramco beidzot kļūs par kompāniju, kura tirgo biržā, tai nāksies strādāt kā publiskai kompānijai. Un tas nozīmē, ka valsts naftas giganta akciju cena būs galvenais faktors vadītājiem un akcionāriem. <…> Tagad, (kad galvenā uzmanība ir pievērsta) akcijas cenai un naudas plūsams optimizācijai, monarhija var nopelnīt pateicoties nākotnes akciju pārdošanām, savukārt Aramco ir pamats palielināt ienākumus un peļņu īstermiņa perspektīvā. Labākais veids kā to izdarīt – palielināt naftas ieguvi. Tas de facto ir OPEC līderis, un mēs varam sagaidīt, ka jaunie stimuli ietekmēs tās izvēli OPEC darbību ziņā nākotnē," ziņoja mums Amerikas finanšu sektora rupors.

Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
Danusēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija neatteiksies no BelAES enerģijas

Ja skatīsimies uz situāciju ciniski un domāsim par amerikāņu žurnālistiem slikti, tad viņus var apsūdzēt toksisku stereotipu izplatīšanā. Tikai tas spēj izskaidrot vēlmi redzēt Saūda Arābijas vadību tik nekompetentu, lai izvēlētos īstermiņa finanšu rādītāju uzlabojumus (turklāt tas, visticamāk, nenotiks), nevis ilgtermiņa peļņas perspektīvas. Un tas jau nerunājot par to, ka mēģinājums "pieliet tirgu ar lētu naftu", lai aizvāktu no tā ekonomiski nerentablo slānekļu ieguvi, iepriekš jau tika veikts – un Rijādai rezultāts īpaši negāja pie sirds.

Tāpat derētu ņemt vērā vēl vienu svarīgu lietu. Aramco akcijas centās izvietot Londonas vai Ņujorkas biržā, taču sankciju, Saūda Arābijas aktīvu aresta riski, Amerikas likumdevēju likumdošanas iniciatīvas pret Saūda Arābiju (tā dēvētais NOPEC akts, kurš potenciāli ļauj atņemt visas akcija, kuras spēj aizsniegt Amerikas varasiestādes) un citas politiskās grūtības noveda pie tā, ka vērtspapīru izvietošana notika Saūda Arābijas biržā. Un tajā lielākoties piedalījās vietējie pilsoņi, kā arī investīciju fondi no Persijas līča un Āzijas dienvidaustrumu valstīm. Amerikāņu un britu investori palika malā, savukārt rietumu mediji uz "zaļā neprāta" un klimata saglabāšanas cīņas viļņa aktīvi (lai arī ne vistiešākajā veidā) strādāja pie tā, lai rietumu nauda nenonāk Saūda Arābijas kompānijā. Šajā fonā būtu dīvaini, ja Rijāda turpmākajā naftas alianses OPEC + Krievija vadītos pēc savu ienaidnieku loģikas.

Газовый терминал в Свиноуйсьце - Sputnik Latvija
Krievija reaģēja uz gāzes piegādēm Ukrainai no ASV

Otra cerība bija saistīta ar diplomātisku lūzumu, skandālu un grūtību rašanos OPEC+ darbībā. Tā bija saistīta ar to, ka Saūda Arābijā mainījās ministrs, kurš atbild par naftu un pārrunām ar Krieviju, savukārt katra politiskā izmaiņa Krievijas partnervalstīs vienmēr izraisa zināmai Rietumu ekspertu un žurnālistu sabiedrības daļai cerību: urā, jaunie vadītāji beidzot ieraudzīs, ka ar Krieviju nevajag draudzēties un sadarboties. Praksē parasti iznāk tieši pretēji, kas stipri pārsteidz un sarūgtina tos, kas pieradis dzīvot "informācijas burbulī", kurā Krievija "mirst", tās ekonomika ir "saplosīta lupatās", un pati tā atrodas "diplomātiskā izolācijā".

Cienījams finanšu izdevums The Wall Street Journal atstāsta savu informācijas avotu iespaidus par to, kā aizritēja Krievijas un Saūda Arābijas dialogs tikšanās laikā Vīnē: "Nākamajā dienā princis Abuls Azīzs ibn Salmans apturēja tikšanos ar ražotājiem no desmit valstīm, kuras nav OPEC sastāvā, <…> lai sarīkotu abpusēju tikšanos ar kolēģi no Krievijas Aleksandru Novaku. Pēc informācijas avota sacītā, kurš atradās OPEC zālē, abi centās pārvarēt domstarpības saistībā ar (Krievijas gāzes) kondensātu ieguves atbrīvošanu un Krievijas neatkarīgo vērtējumu tās ieguvei. "Kad viņi atgriezās, viņi smaidīja," paziņoja informators."

Президент РФ В. Путин посетил 11-й Инвестиционный форум ВТБ Капитал Россия зовет! - Sputnik Latvija
Viedoklis
Putins izskaidroja Rietumu partneriem, kas viņus sagaida

Pārrunu rezultātus var uzskatīt par pozitīviem priekš Krievijas. Alianses lēmums samazināt ieguvi vēl par 500 tūkstošiem barelu dienā kļuva par pārsteigumu daudziem analītiķiem, taču tas bija loģisks: ir jāuztur naftas cenu līmenis naftai tradicionāli sarežģītajā 2020. gada pirmajā ceturksnī. "Ja runājam par Krieviju, tad no šī (OPEC+ samazinājuma – aut. piez.) skaitļa papildu ieguves samazinājums <…> sastādīs 70 tūkstošus barelu, tātad mūsu kvota pirmajā ceturksnī sastādīs 300 tūkstošus barelu (diennaktī)," pastāstīja žurnālistiem Aleksandrs Novaks.

Salīdzinājumam: brīvprātīga (jeb papildus esošajai daļai) ieguves samazinājums no Saūda Arābijas puses ir 400 tūkstoši barelu dienā.

Pēdējā to cilvēku cerība, kas ļoti vēlas ieraudzīt "naftu par 20 dolāriem par barelu" un izbaudīt sekojošas ekonomiskas problēmas Krievijas eksporta ienākumiem, bija tēzē "visu, ko spēs samazināt OPEC + Krievija, iegūs Amerikas slānekļa ieguves kompānijas, kuras atņems Krievija un OPEC tirgus daļu un nogāzīs naftas cenu".

No vienas puses, var uzdot sev jautājumu: ja ar slānekļa naftu viss ir tik labi, kādēļ slānekļu kompānijas bankrotē viena pēc otras, savukārt to akciju un obligāciju cenas krīt, kaut gan pārējais Amerikas fondu tirgus aug kā raudzēts un uzstāda rekordus? No otras puses, var dot vārdu pašām slānekļu kompānijām un paklausīties, ko saka to pašu amerikāņu slānekļa kompāniju menedžeri un akcionāri, kuri atrodas pašā Teksasā - "slānekļa revolūcijas" epicentrā.

Порт Скулте - Sputnik Latvija
SDG Latvijai nav prioritāte: investoriem iesaka pašiem "karot" ar vietējiem iedzīvotājiem

Kanādas finanšu telekanāls BNN Bloomberg ziņo: "Teksasas naftas ieguves uzņēmumi, kuri specializējas uz jauniem urbumiem neizpētītos ieguves rajonos, pēc ilgu gadu acu novēršanas, atbildot uz slānekļa skeptiķu viedokļiem, tagad saka, ka globālie analītiķi līdz galam nenovērtē, cik nopietns ir (slānekļa) nozares izaugsmes palēninājums. <…> Starptautiskā enerģētikas aģentūra (SEA) Parīzē un Enerģētiskās informācijas pārvalde (Energy Information Administration) Vašingtonā joprojām prognozē stabilu ieguves izaugsmi ASV nākamajā gadā, neraugoties uz baiso realitāti ieguves vietās. SEA sagaida palielinājumu 900 000 barelu apmērā dienā, savukārt OPEC prognozē vienu miljonu, kas praktiski nozīmēs šī gada izaugsmes atkārtošanos. Šīs prognozes neiet kopā ar situāciju Teksasā, kura veido aptuveni pusi no naftas ieguves ASV. Ražotāji izjūt finansējuma trūkumu, rezerves ir kritušās, par publiskajiem piedāvājumiem (slānekļa kompāniju akcijām un obligācijām – aut. piez) nebija nekādas intereses. Tas padara kritienu potenciāli ilgstošāku, nekā iepriekšējie."

…Apkoposim. Absolūti iespējams, ka nākamgad Saūda Arābijas un Krievijas enerģētikas ministriem, kuri vēl vairākas reizes tiksies OPEC+ galvenajā štābā Vīnē, parādīsies papildu iemesli plašākiem smaidiem. Savukārt Krievijas un Saūda Arābijas sadarbības pretiniekiem – jauni iemesli skumjām un aizvainojumam.

Ziņu lente
0