Viedoklis

"Draudzīga" līksmošana. Britu desants ieņēma Eiropas kūrortu

© REUTERS / INTS KALNINSВысадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākoties "tomiji" mīl to daŗit Baltijā, kur tik bieži pienes savu svaigo demokrātijas strūklu, ka stūri vairs jau nežūst. Taču šoreiz briti izcēlušies ar savu uzvedību citā vietā.

Sekojot leģendai un stingrā atbilstībā ar daudznacionālo NATO mācību nosaukumu Balkānos Swift Response, kas nozīmē "Ātra atbilde", britu desanta karaspēki "atbildēja" neilgi, no 13. līdz 25. jūnijam. Taču pēc tam parādījās jautājumi, norāda radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Un paši galvenie no tiem ir "cik vēl?" un "par ko?".

Vienu brīdi, tiesa, horvāti vēl interesējās: "kā norēķināsities: skaidrā vai ar karti?". Taču viesi no Apvienotās Karalistes jau pie ieejas pateica: norēķini nokārtoti. Tad arī izlēma, lai divas reizes nebraukātu turp un atpakaļ, atpūsties pēc smagajiem darbiem kūrortpilsētā Zadara. Atkal jāatgādina, kā jau pieraduši, atbilstoši nosaukumam. Par brīvu.

Латвийский солдат - Sputnik Latvija
Viņam vēl ir par maz: aizsardzības ministrs sūdzas par līdzekļu trūkumu

Anglijas elitārā specvienība, pāri simtam karavīru, izsēdās Adrijas piekrastes pirmajā līnijā – un sākās. "Dienā uzvedās daudz-maz pieklājīgi. Taču vakarā viņiem vienkārši aizbrauca jumts," dalās horvātu prese aculiecinieku iespaidos. "Mežonīgi, piedzērušies, agresīvi, viņi terorizēja mūsu kūrortu," citē tas pilsētnieku sacīto. Ja runā detaļās, tad viņi rīkoja kautiņus, uzmācās viesmīlēm, nemaksāja kafejnīcās, nokārtoja dabiskā vajadzības visu ļaužu acu priekšā  un pat nogāza XI gadsimta kolonnu.

Nesagrāva baznīcas pulksteni, protams, taču tie arī bija viņi. Policija vien to arī izdarīja, ka reģistrēja divus desmitus iesniegumu, taču patiesībā saka, ka incidentu skaits bijis daudzkārt lielāks.

Pa ielām briti pārvietojās grupās un ar armijas mugursomām. Analoģijas prasās uz mēles, taču Horvātijā skaļi par tām neviens nerunā.  Pirmkārt, sabiedrotos neizvēlas. Otrkārt, viņi tomēr nerunāja vāciski. Kaut gan vietējo ieskatā tieši tā arī izskatās okupanti. Šie, jāpiebilst, dēvēja sevi par "aizstāvjiem", taču nekādu pretrunu tajā nav. Viņiem taču tajā aliansē kā ir: kas valsti aizstāv, tas to gan vakariņo, gan dejo, gan labi, ja tikai to. Jo anglosakšu "varoņdarbiem" pieslapināta ne viena vien NATO zeme.

Lielākoties viņiem patīk to darīt Baltijā, kur tik bieži pienes savu svaigo demokrātijas strūklu, ka stūri un pieminekļi šeit vairs nepagūst izžūt.

Учения НАТО в Эстонии - Sputnik Latvija
Tikuši klāt: briti ar sajūsmu spridzina padomju laiku mājas Latvijā

Polija tam arī pakāpeniski pierod. Taču tikai un vienīgi amerikāņu spiedienam. Pa Norvēģiju 2018. gada beigās lielie NATO manevri pagāja pa lielam. 450 sūdzības par zaudējumu nodarīšanu saimniecībai un "atbrīvojošās dzīves darbības atkritumiem".

Taču Horvātijai tas ir kaut kas jauns: "Viņi uzvedās kā ielu huligāni, no kuriem nav glābiņa. Jo viņi zina, ka viņiem viss tiks piedots, it kā mēs būtu viņu kolonija."

Un taču piedeva. Lai arī pēc britu diplomātijas iejaukšanās. "Šie starpgadījumi nedrīkst ietekmēt labās attiecības starp mūsu valstīm," ne tik daudz atvainojās, cik pavēlēja britu Ārlietu ministrijā.

Savukārt Karalistes Aizsardzības ministrijā sekli paziņoja, ka "neatbalsta uzvedību, kura neatbilst britu armijas augstajiem standartiem".

Šos standartus Zadarā atmazgās laikam vēl ilgi. Tiesa, ne uz ilgu laiku. Nākamā "Ātrā atbilde" būs jau nākamgad. Kaut gan horvāti to jau tā ir apguvuši. Ar šādu aizsardzību nekāds uzbrukums nebiedē. Pēc tās jebkuram agresoram šeit vairs nebūs ko darīt.

Ziņu lente
0