Viedoklis

Pilna kaujas gatavība: kāpēc jūrā izgājuši Kaspijas flotes raķešu kuģi

© NewsTeam / Pāriet pie mediju bankasРакетный корабль "Дагестан" в строю Каспийской флотилии
Ракетный корабль Дагестан в строю Каспийской флотилии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar neplānotām cīņas spējas pārbaudēm Centrālajā kara apgabalā un Kaspijas flotilē (Dienvidu kara apgabals) Krievija stiprina drošību un stabilitāti Centrālāzijas virzienā.

Pēc trauksmes signāla 25. jūnijā jūrā izgāja 35 Kaspijas flotiles kuģi. Līdz nedēļas beigām viņi pildīs mācību kaujas uzdevumus. Grupā iekļauti raķešu un artilērijas kuģi "Astrahaņ", "Tatarstan", "Grad Svijažsk", "Ugļič", "Volgodonsk", "Mahačkala". Tiem ieplānotas raķešu un artilērijas šaušanas mācības pa jūras, sauszemes un gaisa mērķiem. Kaspijas flotiles kuģu raķešu ieroču kaujas rādiuss pārsniedz 1500 kilometrus.

Jūras kājnieki izspēlē piekrastes pretdesanta aizsardzības sagatavošanu un īstenošanu, kā arī uzbrukumu. Poligonos izvērsti novērošanas punkti, izplānota aizsardzības un bruņoto spēku vispusīgas apgādes uzdevumu veikšana, personālsastāvs organizēs šaušanas mācības. Pārbaudē piedalās vairāk nekā 1500 Jūras kara flotes operatīvās apvienības karavīru.

Учебно-боевые пуски противокорабельных ракет Уран корветом Стойкий - Sputnik Latvija
Video
Krievijas AM demonstrēja kompleksa "Uran" raķešu pielietojumu

Dienu iepriekš pēkšņa pārbaude sākās Centrālā kara apgabala spēkos – ieviests augstākās pakāpes kaujas gatavības režīms CKA militārās pārvaldes struktūrās un vienībās, tajā iesaistīta arī daļa Dienvidu un Austrumu kara apgabalu spēku. Kaujas sagatavotības pasākumos iesaistītas atsevišķas gaisa desanta vienības, tāls darbības un kara transporta aviācijas vienības. Bruņotie spēki tiek pārbaudīti 50 dažāda mēroga mācībās, kas notiek 35 poligonos (Centrālais kara apgabals teritoriālajā aspektā "sedz" 29 Krievijas reģionus).

Atbilstoša situācija

Plašās pārbaudes galvenie mērķi – drošības nodrošinājums Centrālāzijas reģionā, bruņoto spēku gatavības pārbaude gaidāmajām stratēģiskajām komandas un štāba mācībām "Centrs 2019" (tās notiks laikā no augusta līdz oktobrim Krievijas, Kazahstānas, Kirgizstānas un Tadžikistānas teritorijā).

Kaspijas flotiles darbības (aizsniedzamības) zonā joprojām saglabājas plaša spektra terorisma draudi, militāri politiskā turbulence Dienvidkaukāza valstīs un Savienoto Valstu rupjais militāri politiskais spiediens pret suverēno Kaspijas reģiona valsti – Irānas Islāma Republiku. Notikumu tālākas attīstības iespējamie negatīvie scenāriji tieši skar Krievijas Federācijas un tās reģionālo sabiedroto (Kolektīvās drošības līguma organizācija) intereses (un robežas). Šī iemesla dēļ Sauszemes spēki un Jūras kara flotes spēki ir pastāvīgā kaujas gatavībā.

Kaujas gatavība nav metaforiska. Kaspijas flotiles raķešu kuģu iespējas Krievija pirmo reizi nodemonstrēja 2015.gada rudenī, kad 26 spārnotās raķetes "Kalibr NK" tika palaistas no Kaspijas jūras akvatorijas, šķērsoja Irānas un Irākas teritoriju no ziemeļaustrumiem uz dienvidrietumiem un iznīcināja 11 teroristisko grupējumu objektus Sīrijā – vairāk nekā 1500 km attālumā. Turpmāk tamlīdzīgus uzbrukumus teroristiem Krievijas JKF no Kaspijas jūras izpildīja raķešu kuģu "Dagestan", "Ugļič", "Grad Svijažsk" un "Veļikij Ustjug" ekipāžas.

Олег Глазунов, эксперт ассоциации военных политологов, доцент кафедры политологии и социологии РЭУ им. Плеханова - Sputnik Latvija
Politologs: NATO "spēles" pie Krievijas robežas nebeigsies labi

Vērā ņemamā kaujas pieredze Sīrijā ļāva pilnveidot spārnoto "Kalibr" taktiski tehniskās īpašības, un patlaban Kaspijas flotiles raķešu kuģi spēj no Kaspijas jūras dienvidu daļas precīzi trāpīt mērķī, piemēram, Ormuza šaurumā un Omānas līcī, Afganistānas teritorijās un Ukrainā. Neapšaubāmi, tiek garantēta droša aizsardzība Krievijas tuvējām robežām, Krievijas armijas bāzēm un sabiedrotajiem Kaukāzā (Abhāzija, Dienvidosetija, Armēnija, Azerbaidžāna) un Centrālāzijā (Kazahstāna, Uzbekistāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna).

Dislokācijas īpatnības

Atbilstoši militāri politiskajai situācijai reģionā, 2018. gada pavasarī Kaspijas flotiles galvenie spēki pārvietojās no Astrahaņas uz Kaspijsku, 400 kilometrus tālāk uz dienvidiem. Pirmajā posmā tika pārdislocēta ūdeņu rajona sardzes kuģu brigāde, desanta kuģu divizions, atsevišķais jūras kājnieku bataljons un atsevišķais radiotehniskais centrs. Flotiles potenciāla, karakuģu un kara jūrnieku skaita tālākais pieaugums ir saistīts ar infrastruktūras attīstību Kaspijskā. Iepriekšējais bāzes punkts ar aptuveni 150 metrus garo piestātnes sienu ir pārāk mazs kara kuģiem, taču Kaspijskas pilsētai ir ērti laukumi militāro objektu un attīstītas transporta infrastruktūras celtniecībai.

Jaunajā galvenajā bāzē tiek intensīvi būvēti muliņi, materiāltehniskā nodrošinājuma objekti, mājokļi. Ja krasta bāze saņems raķešu kompleksus "Bal", "Bastion" un zenītraķešu sistēmas S-400, Kaspijska kļūs par Krievijas galveno jūras kara cietoksni Kaukāzā un Centrālāzijā. Pretkuģu krasta raķešu kompleksi ļaus izveidot īpaši aizsargātus rajonus Kaspijas jūras akvatorijā un piekrastē. PGA un PRA kupols segs apkārtējo teritoriju līdz 500 kilometru rādiusā.

Американские ракеты Patriot  - Sputnik Latvija
NATO izvērtēja militāra konflikta varbūtību ar Krieviju

Kaspijas flotile ir Dienvidu kara apgabala jūras elements, Krievijas JKF vienība ar flotei raksturīgām cīņas iespējām, tradīcijām un augsta līmeņa profesionalitāti. Flotiles funkcija – sadarbība ar DKA spēkiem, tirdzniecības ceļu un naftas atradņu apsardze, kopīgas misijas ar reģionālajiem partneriem. Patlaban Kaspijas flotiles jaunās iespējas tiek pārbaudītas un koriģētas atbilstoši ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, reālijām un perspektīvām. No klasiskajām jūras kaujām un transkontinentālās spēku projekcijas JKF pāriet pie domājamā pretinieka savaldīšanas jūrā, uz sauszemes un gaisā – simtiem un tūkstošiem kilometru attālumā.

Ziņu lente
0