Viedoklis

Pasaulē izplatās "Suverēnu" sektas – bīstama nostalģija un anarhija

© AP Photo / Maurizio GambariniНеонацисты в Германии. Архивное фото
Неонацисты в Германии. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Reihsbirģeri", "Dzimušie PSRS", "Suverēnie Dzīvie PSRS Pilsoņi" – sektantu kustības, kas izvirza visdažādākos juridiskos argumentus, lai apšaubītu varas struktūras, kļūst aizvien aktīvākas un radikālākas ASV, Vācijā, Krievijā un Rumānijā.

Postmodernisma sabiedrībā jebkura grūti iedomājama muļķība var kļūt par masveida parādību. Piemēram, aizvien populārāka kļūst kustība, kuras dalībnieki neatzīst, ka Zeme ir apaļa, – tā esot plakana. Šīs sektas Flat Earth Society adepti parādījušies arī Moldovā un Rumānijā, portālā Sputnik Moldova stāsta Oktaviāns Raku.

Pēdējos gados aizvien biežāk parādās ziņas par kustībām, kas apstrīd valsts pastāvēšanu. Tās apelē pie pagātnes un tagadējo likumu interpretācijas. Īpašu uzmanību pievērš notiekošais Vācijā un Krievijā, kur "suverēnie pilsoņi" apvieno ilgas pēc pagātnes ar amerikāņu "suverēnu" kustību idejām.

Lai arī, acīmredzot, runa ir par saujiņu marginālu vājprātīgo, daudzu valstu tiesībsargājošas struktūras un specdienesti pauž bažas par tādas parādības paplašināšanos. Pie tam šo kustību adeptu darbības kļūst aizvien agresīvākas un radikālākas.

Vācijā – "reihsbirģeri"

Pēdējos gados Vācijā aug augumā "reihsbirģeru" kustība. Viņi uzskata, ka Vācijas Federatīvā Republika tās pašreizējā veidā ir dibināta nelikumīgi. Rezultātā kustības dalībnieki neatzīst ne Konstitūciju, ne valsts struktūras, ne to izsniegtos dokumentus. Viņi uzskata sevi par vācu Reiha pilsoņiem, kas pastāvēja no 1871. gada, viņiem ir pašiem savas "personu apliecības".

Citi piekritēji ir pārliecināti, ka vienīgā spēkā esošā Konstitūcija tika pieņemta 1919.gadā, pie tam izlases kārtībā interpretē vienu Konstitucionālās tiesas lēmumu, bet ignorē citus.

2018. gada aprīlī Vācijas varasiestādes informēja, ka divu gadu laikā kustības piekrītēju skaits pieaudzis par 80%. Skaitļi izrādījās lielāki nekā agrāk. Federālā Konstitūcijas aizsardzības iestāde vērtē, ka "reihsbirģeru" skaits sasniedz 18 tūkstošus cilvēku. Lielākais šīs kustības piekritēju skaits sastopams Bavārijā – 3,5 tūkstoši. Vēl vairāk, varasiestādes ziņo, ka viņi ir apņēmušies radīt paši savu armiju.

"Reihsbirģeri" neaprobežojas ar simboliskām akcijām - viņu darbības kļūst aizvien radikālākas. Piemēram, 2016. gadā viens no kustības adeptiem, pie kura vēlāk tika atrasti 30 medību ieroči, nošāva policistu.

Savukārt 2018. gadā speciālas operācijas gaitā Brēmenē, Hamburgā un Lejassaksijā tika aizturēti divi Vācijas pilsoņi un viens Krievijas pilsonis, kuri tika turēti aizdomās par moldāvu transportēšanu. Šim nolūkam tika izmantotas viltotas Rumānijas pases. Vācijas policija ieguva ziņas, ka šis grupējums, iespējams, saistīts ar "reihsbirģeriem".

Rumānis starp vācu "suverēniem"

Dīvaini, taču starp "reihsbirģeru" adeptiem ir arī Rumānijas pilsonis – Adrians Ursake, kurš 1998. gadā izcīnīja titulu "Misters Vācija", vēlāk pārgāja islāmticībā un apprecēja "Mis Vāciju" Jaseminu Mansuru.

2014. gadā viņš pievienojās "reihsbirģeru" kustībai un pasludināja teritoriju ap savu māju par "suverēnu valsti". 2016. gada augustā, ņemot vērā parādu 150 tūkstošu eiro apmērā, varasiestādes pieņēma lēmumu konfiscēt viņa īpašumu. Ursake sāka apšaudīt policiju un ievainoja vienu kārtības sargu.

Tiesā viņš noliedza sakarus ar "reihsbirģeriem" un apgalvoja, ka aizstāvējis savas tiesīas uz īpašuma aizsardzību. Tomēr rumānim neizdevās slēpt faktu, ka viņš neatzīst Vācijas pastāvēšanu. Viņš uzskata sevi par "politisku ieslodzīto", ko sagūstījušas un saņēmušas ķīlā varasiestādes.

"Dzimušie PSRS"

Līdzīga parādība vērojama arī NVS teritorijā, kur pēdējos gados izveidojusies sekta "Dzimušie PSRS", vai "Suverēnie Dzīvie PSRS Pilsoņi", kuras locekļi neatzīst neatkarīgās valstis, kādreizējās PSRS republikas. Kustības adepti atsakās pakļauties policijai, konfliktē ar valsts amatpersonām.

Viņi aktivizējās 2018. gada vasarā. Krievijas presē ne vienu reizi vien aprakstīts, ka tā saucamie "padomju pilsoņi" atteikušies apmaksāt rēķinus vai kredītus bankās, norādot, ka pie atbildības viņus var saukt tikai padomju varas iestādes.

Tāpat kā "reihsbirģeri", arī "dzimušie PSRS" uzskata, Krievijas Federāciju par "svešu un nelikumīgu veidojumu".

"Dzimušie PSRS" jau ir izprovocējuši konfliktus ar tiesībsargājošajām iestādēm dažādos Krievijas reģionos, organizē protestus un parādās virtuālajā telpā, it īpaši YouTube.

Interesanti ir tas, ka dažiem šī kustība dāvā iespēju nopelnīt. Cilvēkiem piedāvā par maksu izsniegt padomju pasi. Tās minimālā cena – 3,5 tūkstoši rubļu (aptuveni 50 eiro).

"Dzimušie PSRS" Moldovā

Arī Moldovā sastopami cilvēki, kuri uzskata, ka Padomju Savienība vēl joprojām pastāv. Piemēram, viens no aktīvākajiem idejas propagandētājiem ir inženieris Vitālijs Ukrainčuks.

"Tāds nosaukums kā Moldovas Republika nekad nav bijis un nebūs PSRS Konstitūcijā. Moldovas Republika nekad nav bijusi un nebūs MPSR tiesību mantiniece, jo Moldāvijas Padomu Sociālistiskā Republika pastāvēja, pastāv un pastāvēs PSRS Konstitūcijā. MPSR nekad nav mainījusi un nemainīs nosaukumu," viņš uzrakstīja vienā no savām publikācijām sociālajā tīklā.

Ukrainčuks savā lapā publicējis padomju pasi un dēvē sevi par PSRS pilsoni.

Rumānijas "suverēni" – bez valsts un cerībām

"Suverēni" sastopami arī Rumānijā – kustības piekritēji atsakās saņemt dokumentus ar personas digitālo kodu, jo uzskata, ka tādējādi valstij radīsies iespēja viņus izsekot un kontrolēt katru soli.

Vietējās varasiestādes ziņoja, ka dažos gadījumos izteiktas prasības izsniegt "suverēnu" dokumentus. 2018.gadā tādas epizodes fiksētas Turdā un Kimpia Turzijā.

No kustībām Vācijā un Krievijā rumāņi atšķiras – viņi neilgojas pēc vecās politiskās kārtības, bet gan, gluži pretēji, atbalsta anarhismu un radikālo libertiānismu.

Smēlušies iedvesmu amerikāņu idejās, kustības adepti Rumānijā uzskata, ka jau no dzimšanas, kā dzīvai būtnei, cilvēkam nav jāpakļaujas valstij, viņam jāseko "dabas likumiem".

2018. gadā rumāņu prese rakstīja, ka uzņēmējs Dans Kamirzans, kura kapitālu 2010.gadā Forbes vērtēja 30 miljonu eiro apmērā, pievienojies "suverēnu" kustībai. Nesen viņš tika arestēts – uzņēmējs tiek turēts aizdomās par vecmāmiņas slepkavību.

Viss nāk no ASV

Suverēna cilvēka koncepcija parādījās ASV 1971. gadā. Patlaban "suverēni" neatzīst Amerikas Savienotās Valstis un uzskata, ka ir brīvi no jebkādiem likumiem un nodokļiem.

Pēc vairākiem kustības organizētiem teroraktiem, FIB iekļāva virkni "suverēnu" grupējumu iekšējo teroristu sarakstā.

Vairāku pētījumu autori uzskata, ka amerikāņu "suverēni" rada pat lielākus draudus nekā islāmisti, rasisti un neonacisti.

Viens no pamata iemesliem, kuru dēļ šādām kustībām parādās piekritēji, ir uzticības mazināšanās valsts iestādēm, kas kļuvušas par bezpersonisku birokrātisko mašīnu. Cilvēks vairs nejūt saikni ar varasiestādēm, kā tas bija agrāk.

Vēl viens kārdinošs motīvs – vēlme izvairīties no nodokļu, komunālo pakalpojumu un bankas kredītu nomaksas, pievienojoties sociālajai grupai, kas piedāvā iluzoru atbalstu un izstrādājusi veselu ideju platformu par to, kā attaisnot pašu izņēmumu.

Šādas kustības ir bīstamas, jo spekulē uz vājībām, sociāli ekonomiskām problēmām un ilgām pēc pagātnes, lai radītu grupas, kas grauj jebkuras valsts konstitucionālo iekārtu un nacionālo drošību.

Eļļu ugunī vēl pielej Internets, kur iespējams sasolīt "zelta kalnus" un ātri atrast piekritējus.

Pēc tam šajā lokā veidojas iluzora pasaule. Pagaidām runa vēl nav par masveida parādību, taču politiķiem nāktos saklausīt trauksmes zvanu. Notiekošais apliecina, ka kustības vektors ir kļūdains. Taču ļaunākais sāksies, kad ar šādām kustībām sāks manipulēt politiķi. Tad situācija patiešām var kļūt nekontrolējama.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0