Viedoklis

Tramp, tev nav taisnība: Austrija neatteiksies no "Ziemeļu straumes 2", lai gandarītu ASV

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEКанцлер Австрии Себастьян Курц и президент США Дональд Трамп
Канцлер Австрии Себастьян Курц и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vīne norādīja Vašingtonai uz tās interesi par "Ziemeļu straumi 2". Kanclers Sebastjans Kurcs paziņoja ar Austrijas biznesa interesēm, kuras Donaldam Trampam nāksies atzīt.

Austrijas kanclers Sebastjans Kurcs atgādināja par tiem laikiem, kad Donalds Tramps bija veiksmīgs biznesmenis, nevis politiķis. Pēc tikšanās ar Amerikas prezidentu Vašingtonā viņš paziņoja, ka Vīne ir ieinteresēta energoapgādes drošībā un turpinās virzīt "Ziemeļu straumi 2". savukārt Trampam kā lietišķam cilvēkam jāsaprot, kāpēc Eiropa nepadodas un cīnās par gāzesvadu no Krievijas. Jo galvenais šajā jautājumā ir degvielas cena, raksta radio Sputnik autore Tatjana Golovanova. Taču ir svarīgi, ka Austrija būtu gatava pirkt arī amerikāņu degvielu, taču Krievijā tā ir lētāka.

Maģistrāle ir nepieciešama ne tikai Gazprom un Krievijai, kā to cenšas pateikt ASV satelīti. Energoresursi par labām cenām sniedz Eiropai iespējas attīstīt ražošanas rūpniecību un iedzīvotāju labklājību. Tieši tāpēc Vācija un Austrija uzstāj uz "Ziemeļu straumes 2" īstenošanu. Bizness, un nekā personīga. Ne jau velti jaunais austriešu politiķis akcentē uzmanību uz tā, ka Vašingtonai un Vīnei šajā jautājumā vienkārši ir atšķirīgas intereses.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gāzes sankcija palīdzēs Krievijai izveidot progresīvāko nozari no nulles

Un it kā jau Sebastjana Kurca vārdos nav nekā jauna. Un arī Donalds Tramps, visticamāk, visu lieliski saprot. Taču viņu tas neapmierina. Tāpēc lietā arī tika likta amerikāņu spiediena politika. Sākumā šo politiku iesāka pret Vāciju, taču Berlīne parādīja savu nostāju "Ziemeļu straumes 2" atbalstā. Nenostrādāja nedz argumenti par "enerģijas drošības stiprināšanu", nedz sankciju draudi kompānijām, kuras iesaistītas projektā.

Pēc tam spiediens tika radīts uz Eiroparlamentu, lai pieņemtu Eiropas Savienības Gāzes direktīvas grozījumus, kuri uzliek krustu projekta ienesīgumam Krievijai un tā lietderīgumam Eiropai. Pat cerēja sanaidot divus tradicionālos partnerus – Franciju un Vāciju, taču tie spēja vienoties. Tāpēc arī šeit ASV notikusi izgāšanās: ES Padome atbalstīja Gāzes direktīvas kompromisa grozījumu variantu, kurš nes sevī minimāli iespējamus riskus maģistrāles otrajam atzaram.

Par Baltā nama cerību, acīmredzot, bija palicis Austrijas kanclers Sebastjans Kurcs. Tomēr Austrija – viens no Eiropas lielākajiem gāzes habiem. Taču arī šajā ceļā Donaldam Trampam priekšā nostājās slavenā Eiropas solidaritāte. Izskatās, ka amerikāņiem sāk izbeigties argumenti pret gāzesvadu.

Ziņu lente
0