Viedoklis

Ienaidnieki nosvilinājuši mīļo "vati": kā Facebook atbrīvojas no nepatīkamajiem

© Sputnik / Natalya Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть Facebook на экране планешета
Социальная сеть Facebook на экране планешета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prorietumnieciskā bloka armāda, bruņojusies ar mediju ruporu haubicēm sākusi viesuļuguni pa – izmantosim klišeju – "prokremliskajiem" medijiem uz papīra, televīzijā un internetā.

Nesen sarunājos ar psihologu, kura specialitāte ir ģimenes strīdi. Viņš man atklāja noslēpumu: galvenais noteikums viņa darbā – nekad nenostāties viena konflikta dalībnieka – vīra, bērnu, sievasmātes – pusē. Lai cik dēmoniski un ziepju operām līdzīgi būtu ģimenes drāmu sižeti, parasti vainīgas ir abas puses. Ja to neizskaidrot, ja neļaut izrunāties abām pusēm, gaidi nelaimi.

Šķiet, līdzīga drāma patlaban izvēršas informācijas un mediju frontē. Taču te vārds dots tikai vienai pusei. Prorietumnieciskā bloka armāda, bruņojusies ar mediju ruporu haubicēm sākusi viesuļuguni pa – izmantosim klišeju – "prokremliskajiem" medijiem uz papīra, televīzijā un internetā. Spēki nepārprotami nav līdzīgi.

Taču tagad cīņā iesaistījušies modernākie ieroči – hiperskaņas raķetes. Facebook paziņoja, ka sāk cīņu ar saturu, kas neatbilst tā notiekumiem. Citiem vārdiem sakot, tīklam ir tiesības dzēst vai bloķēt lapas, kurās pēc kaut kādu ekspertu (domājams, pašu prorietumnieciskās preses parstāvju) domām, publicētas nepatiesas ziņas, puspatiesība, trešā un ceturtā daļa patiesības, kas lej ūdeni uz "Kremļa dzirnavām". Par to, ka tā notiks, liecina nesenais Facebook lēmums slēgt lapas, kas izplatīja Facebook materiālus sociālajā tīklā.

Немецкий журналист и политолог Александр Сосновский - Sputnik Latvija
Vācu žurnālists ar anekdotes palīdzību izskaidroja rietumu preses brīvības standartus

Kas īsti uzņemsies tiesneša lomu? Lūgsim ekspertus iznākt uz skatuves. Nesen nacionālkonservatīvās Latvijas Avīzes korespondents Ģirts Vikmanis pavaicāja trim speciālistiem, vai viņi saskārušies ar Krievijas dezinformāciju sociālajos tīklos un kā pret to cīnīties.

IT speciālists Niklāvs Biernis atzīmēja, ka ar to nav saskāries, un piebilda, ka privātā tīklā, kāds ir Facebook, valsts maz ko var iesāk.

"Jāsāk ar cilvēkiem, kas tām muļķībām tic. Ja sāks nodarboties ar filtriem, tad nebūsim labāki kā Krievija, un šaubos, vai ES ir atļauts filtrēt saturu. Vienīgais, ko var darīt mūsu valdība, ir atspēkot dezinformāciju ar patiesu informāciju."

Arī Māris Andžāns, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, tamlīdzīgām lapām uzduras reti – viņš var atsaukt atmiņā tikai lapas, kas ziņo: Latvijā klājas slikti. Andžāns uzskata, ka cīņā ar dezinformāciju lielie spēles dalībnieki - ES un ASV – var izdarīt spiedienu uz interneta milžiem.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Simoņana: tikai muļķis ticēs Facebook "liberālismam"

"Savulaik Latvijā "Sputnik" domēns tika slēgts neveikli, balstoties uz ES sankcijām, taču vajadzēja pateikt, ka tas darīts, jo lapa izplata dezinformāciju," – uzskata pētnieks.

Viņš atbalsta dezinformācijas lapu slēgšanas mehānisma izstrādi, taču valstij tas būtu jāveic, konsultējoties ar sabiedriskajām organizācijām, piemēram, centru Providus, Latvijas Žurnālistu asociāciju un nozares profesionāļiem, lai ievērotu vārda brīvību.

Arī Armands Leimanis, interneta aktīvists tamlīdzīgām lapām neseko (nedod, Dievs!). aktīvists atzīmēja, ka starp viņa draugiem tamlīdzīgas informācijas patērētāju nav.

"Sputnik neizplata klasiskas viltus ziņas, bet manipulatīvu dezinformāciju, kura ir pielādēta ar Kremļa vēstījumiem. Facebook ir malači, ka aizslēdza viņu lapas sociālajā tīklā. Priecē, ka Latvijā būs arī Facebook centrs, kurā tiks vērtētas šādas lapas," – skaidroja Leimanis.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Francijā televīzijas raidījums bērniem uzbrūk Krievijai

Lūk, apmēram tādi eksperti palīdzēs Facebook un biedram Zakerbergam uzraudzīt savu lietotāju lapas. Cilvēki, kuri nav lasījuši, ne ar ko tādu nav saskārušies, toties "vienprātīgi nosoda".

Līdztekus Žurnālistu asociācijai un spalvas haizivīm, kas pārtiek no rietumu grantiem, Rīgā sola atvērt Facebook priekšposteni ar 150 darbiniekiem.

Kas atliek Facebook apmeklētājam, kura intereses neaprobežojas ar kaķīšiem un sunīšiem, ēdienu fotogrāfijām un ainām no svētdienas pastaigas? Kurš, teiksim, svin 9. maiju vai ir sašutis par ASV un NATO valstu rīcību Tuvajos Austrumos, kuras dēļ Eiropu pārplūdinājusi bēgļu lavīna?

"Laikam jau laiks atsaukt atmiņā Ēzopa valodu. Vai "ņemt šineli un iet mājās" – meklēt alternatīvu Facebook.

Ģimenes konflikts tikai retumis pamet ģimenes sienas. Taču, ja alternatīva viedokļa nav, dienas gaismā izlien monstrs, bez ierinām pārliecināts par savu taisnību un gatavs aprīt jeburu, kurš iedrošināsies kaut ko iebilst. Ja tas tiks brīvībā, klāsie plāni visiem. To cilvēce jau ir piedzīvojusi.

Ziņu lente
0