Viedoklis

Kāpēc Zviedrijas gaisa spēkiem nepieciešama izlūkošana Kaļiņingradas apkaimē

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasСамолеты-перехватчики Су-27
Самолеты-перехватчики Су-27 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrija apliecina, ka ievēro tradicionālās neitralitātes principus un nevēlas iestāties NATO, taču tās bruņotie spēki aktīvi izstrādā karadarbības plānus pret Krieviju.

Neitrālā Zviedrija nav paziņojusi, ka plāno iestāties NATO, taču ASV spiediena rezultātā un kaimiņos esošo Baltijas valstu militāristiskā gara iespaidā tā iesaistās provokatīvās darbībās netālu no Krievijas teritorijas. Tā zviedri samazina drošības līmeni reģionā un piespiež Krieviju vēl vairāk nostiprināt Kaļiņingradas virzienā.

Ceturtdien Krievijas Gaisa kosmisko spēku iznīcinātājs Su-27 virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pārtvēra Zviedrijas Gaisa kara spēku izlūklidmašīnu Gulfstream 4SP (borta numurs 102002) pie Krievijas robežām un faktiski lika nelūgtajam viesim doties virzienā prom no Kaļiņingradas piekrastes.

Истребитель Су-27 - Sputnik Latvija
Pie Krievijas robežām pārtverta zviedru lidmašīna

Bažas rada tas, ka zviedru izlūks lidoja naktī, bez ieslēgta transpondera (šo "grēku" rietumvalstis nereti pārmet Krievijas lidotājiem). Pēdējos mēnešos ārvalstu izlūklidmašīnu un bezpilota lidaparātu aktivitāte pie Krievijas rietumu robežām ir manāmi augusi. Jo tālāk, jo vairāk Baltijas jūra kļūst par NATO lidmašīnu un kuģu trieciena grupu aktīvas darbības zonu – tie izlūko reģionā dislocēto Krievijas JKF, GKS un sauszemes spēku līdzekļus un spēkus, apgūst raķešu bruņojuma pielietojuma taktiku.

Krievijas Baltijas flotes kuģi un krasta apsardze ne pirmo dienu pavada (un patur tēmēklī) divus amerikāņu eskadras kuģus (Gravely un Porter) ar vadāmajām raķetēm uz borta. Jāpiebilst, ka zviedru izlūklidmašīnai Gulfstream ir tehnoloģiskās iespējas pārraidīt izlūkošanas informāciju, tas ir, mērķa norādes tiešsaistes režīmā.

Gulfstream nav biznesa lidmašīna

Zviedrijas GKS radiotehniskās izlūkošanas lidmašīnas regulāri organizē izlūkošanu Kaļiņingradas apgabala apkaimē un savākto informāciju nodod NATO. Zviedrija ir iegādājusies divas tālās elektroniskās izlūkošanas lidmašīnas, kas ražotas uz biznesa lidmašīnas Gulfstream-IV bāzes. Abas mašīnas iekļautas elektroniskās izlūkošanas 73. eskadriļas sastāvā, kas dislocēta Zviedrijas dienvidrietumos.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tikšanās laikā ar Norvēģijas premjerministri Ernu Sūlbergu - Sputnik Latvija
Viedoklis
Iesaistījuši Norvēģiju un ar spērieniem mudina Ukrainu: ASV militāri politiskā paranoja

Reaktīvās lidmašīnas Gulfstream izceļas ar kvalitāti, lielu lidojuma augstumu (līdz 15 tūkstošiem metru) un tālumu (līdz 14 tūkstošiem kilometru). Modifikācijai Gulfstream-G650ER pieder vairāki lidojuma ātruma pasaules rekordi. Tātad virs Baltijas jūras gaisa izlūks uz Gulfstream bāzes var "karāties" ilgu laiku un kaitēt KF drošībai, tāpēc nevajadzētu pārāk zemu novērtēt šo kara biznesa reaktīvo lidmašīnu, it īpaši saiknē ar amerikāņu raķešu kuģiem.

Atvērtajā Baltijas jūrā ASV JKS eskadras kuģi var ienākt bez ierobežojumiem. Kopš gada sākuma tā jau ir otrā ASV vizīte Kaļiņingradas apgabala krastā (10. janvārī jau ieradās Gravely). Krievijas kuģiem ir tiesības tos sagaidīt un pavadīt, kā arī ieiet, piemēram, Ziemeļu vai Karību jūrā (netālu no Lielbritānijas vai ASV krastiem). KJF un GKS drošās darbības tamlīdzīgās situācijās reglamentē PSRS un ASV vienošanās par incidentu novēršanu atklātā jūrā un gaisa telpā, kas parakstīja jau 1972. gadā.

Divi Arleigh Burke tipa eskadras kuģi ar spārnotajām raķetēm Tomahawk, pretkuģu raķetēm GM/RGM/UGM-84 Harpoon, vertikālā starta pretzemūdeņu raķetēm RUM-139 ASROC, un tomēr, no militārā viedokļa tie lielus draudus nerada. Nepieciešamības gadījumā Krievijas Baltijas flote slēgs potenciāli bīstamos jūras rajonus.

Tanks PT-91 NATO daudznacionālā bataljona sasveicināšanas ceremonijā Polijā - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM par NATO mācību jauno elementu: paskatieties, līdz kam novesti iedzīvotāji

Jāpiebilst, ka Kaļiņingradas apgabalā koncentrēta uzbrukuma aviācija, Rietumos plaši pazīstamie kompleksi "Iskander M", PGA līdzekļi (arī ZES S-400), radioelektroniskās cīņas līdzekļi un pretkuģu krasta raķešu kompleksi (KRK), kas nodrošina ešelonos dalītu aizsardzību – vienkāršos un sarežģītos meteoroloģiskajos apstākļos, dienā un naktī. Piemēram, mobilais KRK "Bastion" spēj iznīcināt mērķi jūrā 500 km attālumā. KRK "Bal" ar pretkuģu raķeti X-35 paredzēts teritoriālo ūdeņu, jūras kara bāzu, piekrastes infrastruktūras objektu un pretdesanta aizsardzībai. Tas iznīcina mērķus līdz 250 km attālumā, ar automātisku tēmēšanu pēc starta, pretinieka apšaudes un radioelektroniskās pretdarbības apstākļos. Nepalīdzēs arī gaisa izlūks Gulfstream.

Dīvains viedoklis

Zviedrija apliecina, ka ievēro tradicionālās neitralitātes principus un nevēlas iestāties NATO, taču tās bruņotie spēki aktīvi izstrādā karadarbības plānus pret Krieviju. Piemēram, oktobra beigās Norvēģijā, Somijā un Zviedrijā notika lielākās kopš 1991. gada NATO mācības Trident Juncture, kurās piedalījās gandrīz 50 tūkstoši Ziemeļatlantijas alianses un Zviedrijas karavīri. Manevros tika izmantoti 65 kuģi un 150 lidmašīnas.

Zviedrija un tās tuvākā kaimiņiene Somija pilnveido savus bruņotos spēkus ar mērķi panākt to atbilstību NATO standartiem, un pērnā gada jūnijā parakstīja vienošanos par nacionālo armiju dalību apvienotajos ekspedīciju spēkos Lielbritānijas vadībā (faktiski tie ir alianses ātrās reaģēšanas spēki).

Португальские военнослужащие на палубе норвежского фрегата HNoMS Helge Ingstad во время совместных учений войск НАТО Trident Juncture 2018 (Единый трезубец) в Норвежском море. 26 октября 2018 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Trejzobja trieciens. Kāpēc NATO mācības var dārgi izmaksāt Eiropai

Pagājušajā pavasari ASV, Zviedrijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja deklarāciju par militārās sadarbības paplašināšanu. Iepriekš Zviedrija un Somija parakstīja vienošanos par atbalsta sniegšanu NATO spēkiem, kas ļauj izvietot alianses spēkus Skandināvijas valstu teritorijā un īstenot to tranzītu gan miera, gan kara laikā.

Manāms, ka Zviedrijas formālā neitralitāte un citu Baltijas valstu dalība aliansē gandrīz neatšķiras. Neapšaubāmi, miers un stabilitāte reģionā nevairojas. Diezin vai ir vērts pārrunāt to, ka pieci Krievijas "Topoļ" var dažu minūšu laikā likvidēt "NATO pārākumu Eiropā".

Ziņu lente
0