Viedoklis

Tas ir kaut kāds pazemojums: vai latviešiem būtu jāmaksā par politiķu izglītošanu

© Foto : fenikssfunА вот и фотоподтверждение того, что депутат Калнозолс на самом деле не спал во время принятия бюджета, а только моргнул!
А вот и фотоподтверждение того, что депутат Калнозолс на самом деле не спал во время принятия бюджета, а только моргнул! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav iespējams ievēlēt Saeimā uzreiz 100 godīgus un jēdzīgus cilvēces materiāla paraugus. Bet vēlāk ievēlētos demagogus, liekuļus, neliešus un sliņķus var "pārveidot", iemetot viņus kursu, lekciju un apmācību pavardā. Protams, uz tautas rēķina. Jo mēs atbildam par tiem, ko esam ievēlējuši.

Spīdēja-spīdēja, bet izdega

Te lūk daudzi pauda sašutumu, kad uzzināja, ka Latvijas prezidents Raimonds Vējonis valdības līmēšanas procesa karstākajā brīdī no pa rokai esošajiem materiāliem dodas atvaļinājumā. No kādas godājamas vecmāmiņas tramvajā dzirdēju, ka viņš lidojot uz brīvības salu – Kubu. Saka, ataudzēšot bārdu kā Hemingvejam, ielies sev rumu – un pa taisno makšķerēt.

Un cik tad liela taisnība ir tam Vējonim. Valsts pārvaldes cilvēku potenciāls ar baisu spēku ir pakļauts izdegšanai darbā. Un tieši šobrīd sabiedrībā sarosījusies diskusija – vai būtu jātērē miljoniem eiro viņa attīstībai un atjaunošanai? Vējonis – tas taču jau sen ir izdedzis – nobālējis, stostās, nevar savienot divus vārdus kopā bez vēja aiznesta papīriņa, nespēj iesist ar dūri pa galdu valdības veidošanas procesā.

Pēc tam būs dārgāk

Savu kompetento viedokli diskusijas gaitā Latvijas Avīzē izteica  biznesa attīstības eksperts Kristaps Pētersons. Viņš uzskata, ka augstākā mēroga ierēdņu meditācijas pamatu apmācības un priestera sprediķu apmeklēšana ir ļoti pareiza lieta. Sabiedrība pati pastāvīgi lamā tautas kalpus, pauž tiem neuzticību aptauju laikā – ko tad jūs gribējās no neizglītota ierēdņa? Viņš taču ir tāds pats kā jūs – baksta ar pirkstu degunā, izšņauc degunu piedurknē un ir gatavs piesavināties visu, kas slikti stāv.

Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Amorālie nodokļu tērētāji: Labklājības ministrijas ierēdņus pieķer preču iegādē bez čekiem

Kā tad agrāk izvēlējās kalpus – pēc rekomendācijām, savukārt īstens kalps bija pieklājīgāks, stalts un vairāk atgādināja aristokrātu, nekā pats kungs.

Neizglītoti tautas kalpi, pēc Pētersona domām, beigās izmaksās valstij vēl dārgāk.

Kā lai te nepiekrīt? Nav iespējams ievēlēt Saeimā uzreiz 100 godīgus un jēdzīgus cilvēces materiāla paraugus. Bet vēlāk ievēlētos demagogus, liekuļus, neliešus un sliņķus var "pārveidot", iemetot viņus kursu, lekciju un apmācību pavārdā. Protams, uz tautas rēķina. Jo mēs atbildam par tiem, ko esam ievēlējuši. Un obligāti pievienojiet šim sarakstam sportošanu un rūdīšanu!

Burzmu burzma

Kā zināms, Valsts kanceleja iztērējusi vairāk nekā 6 miljonus eiro vadības kadru apziņas atmodas metožu, uzmanības koncentrēšanas veidu un atslābināšanās vingrinājumu apmācībām. Turklāt vadošo amatu darbiniekiem māca atrasties pastāvīgā dialogā ar Visumu.

Девушка занимается йогой - Sputnik Latvija
Pameditēsim uz valsts rēķina: kā Latvijas ierēdņi "meklēja sevi" par 6000 eiro

Varat iedomāties, jūs atnākat uz pieņemšanu – bet uz durvīm uzraksts - "Lūdzu netraucēt, notiek dialogs ar Visumu", jeb "Uzmanību, devos sevis meklējumos". No citas puses skatoties, tu taču gaidi no viņa palīdzību, nenāc pie viņa labas dzīves dēļ, bet gan ar piņķerīgu situāciju, grūtu problēmu. Un te tieši sagatavots cilvēks var tevi nomierināt, pasakot, ka visas tavas problēmas – tās ir burzmu burzma un gara apātija. Ka bagāts nav tas, kam ir daudz, bet gan tas, kurš maz vēlas (Senekas tikumības vēstules Lucīlijam). Un ka ir jāiet mājās un jāmeditē, lai apturētu iekšējo dialogu un pagrieztu atpakaļ sansaras ratu, tā vietā, lai sistu valsts sliekšņus un mīdītu paklājus.

Un lai ieguldīto miljonu rezultātā kaut vai pār vienu no ierēdņiem nāk apgaismība. Jo arī Buda sākumā pats apgaismojās, viens pats, un pēc tam sāka vest sev līdzi citus.

Uz konta kontu…

Tā nebūt nav pirmā reize, kad nodokļu maksātāju un ES fondu miljoni tiek tērēti politiķu un ierēdņu izglītošanai. Pirms dažiem gadiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iepirka saviem darbiniekiem publiskās runas, komunikācijas un etiķetes kursus, rakstīja pietiek.com.

Kursos ministrijas darbinieki guva iespēju apgūt lietišķās komunikācijas, labvēlīga tēla izveidošanas, garderobes izvēles, uzvedības pamatus oficiālos un neoficiālos pasākumos.

Пивной магазин - Sputnik Latvija
Eiropas Komisijas viceprezidents nosauca latviešus par nodokļu krāpniekiem

Tālajā krīzes 2009. gadā Tautas partijas Dāmu klubs organizēja lekciju ciklu "Sievietes garīgā izaugsme un viņas darbība ekonomiskās krīzes pārvarēšanas laikā". Runas mākslu partijas biedrenēm pasniedza Saeimas deputāte un bijusī televīzijas diktore Anta Rugāte, savukārt uzvedības kultūru atrodoties pie galda – etiķetes speciālisti Irma Kalniņa, partijas vadoņa sieva Kristiāna Libāne vai frakcijas vadītāja Vineta Muižniece.

Savukārt piecus gadus pirms tam Saeima ar lielu balsu pārsvaru noraidīja piedāvājumu par to, lai liktu jauniem deputātiem apmeklēt valsts pārvaldes jomas zināšanu padziļināšanas kursus. kaut gan, kā mēs šodien varam redzēt, jauniņajiem šīs zināšanas ļoti noderētu. Tiesa, tad tika piedāvāts, ka jaunajiem tautas kalpiem bija jāiziet kursi Valsts administrācijas skolā par saviem līdzekļiem.

Ideja izraisīja Saeimā asi negatīvu reakciju. Piemēram, Kārlis Seržants (ZZS) paziņoja: nav skaidrs, kāpēc gan deputātus nesūta arī uz astroloģijas kursiem. Savukārt deputāts Edvards Smiltēns ("Vienotība") pateica, ka piedāvājums padziļināt savas zināšanas pazemo parlamentāriešus.

Un kā vel. Pilnveidoties uz paša rēķina – kas var būt vēl pazemojošāks tautas kalpam?

Ziņu lente
0