Viedoklis

"Vispasaules bads pēc Putina lēmuma" — Rietumu apokalipses scenārijs 2019. gadam

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 20 декабря 2018
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 20 декабря 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja apkoposim baismīgākos, biedējošākos un nepatīkamākos 2019. gada scenāriju, iespējams, izdosies ieskatīties prognožu autoru dvēselē vai pat sirdsapziņā – caur šīm versijām viņi izpauž savas slēptākās bailes vai sapņus.

Jaunā gada sākums ir prognožu laiks, taču tā ir nepateicīga lieta, lai arī ļoti interesē auditoriju. Bieži vien pats interesantākais tajās ir avots. Ja apkoposim baismīgākos, biedējošākos un nepatīkamākos 2019. gada scenārijus, iespējams, izdosies ieskatīties prognožu autoru dvēselē vai pat sirdsapziņā – caur šīm versijām viņi izpauž savas slēptākās bailes vai sapņus. To grūti mērīt objektīvi, tomēr rodas iespaids, ka mūsu Rietumu partneru un konkurentu acīs 2019. gads izskatās, maigi sakot pesimistiski, vietumis – pat apokaliptiski, portālā RIA Novosti raksta Ivans Daņilovs.

Лахта-центр Санкт-Петербург - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumu mediji: par ko Putins pārvērtis Krieviju līdz 2019. gadam

Skaidrs, ka neviens negrib nest ļaunas vēstis, taču problēmas noklusēt vairs neizdodas, tāpēc nākas pēc iespējas maigākiem vārdiem spriest par sistēmas trauslajām vietām. Protams, ļoti gribas paironizēt par dažiem apokaliptiskajiem scenārijiem, ko liek galdā patērētājiem rietumos. No otras puses, kļūst skumji un mazliet trauksmaini, jo mūsdienu pasaulē liela daļa auditorijas ir gatava noticēt pat rupjākajām un fantastiskākajām propagandas konstrukcijām, ja tās aktīvi un prasmīgi popularizēt medijos un sociālajos tīklos.

ASV vadošā lietišķās informācijas aģentūra Bloomberg publicē tā saucamo "Pesimista gidu" nākamajam gadam. Principā, tā ir analītiķu pārdomu kolekcija jautājumā "kas var aiziet greizi nākamgad" un itin noderīgs informācijas avots tiem, kam rūp dažādi ģeopolitiskie un ekonomiskie riski. Šogad Bloomberg nolēmusi atkāpties no ilggadējās tradīcijas un "Pesimista gidā 2019. gadam" iekļāvusi tikai vienu, toties absolūti apokaliptisku scenāriju. Galvenā ļaundara loma tajā piešķirta Vladimiram Putinam personīgi (!) kā galvenajam ļaundarim, kura vainas dēļ cietīšot badu simtiem miljonu mūsu planētas iedzīvotāju. Saskaņā ar amerikāņu žurnālistu sagatavoto scenāriju, vispasaules badināšanas procesā viņam pievienosies Donalds Tramps, taču ASV līderim piešķirta tikai otrā plāna loma planetārās pārtikas krīzes organizācijas lietā.

Uzsvērsim, ka aģentūras žurnālisti apraksta hipotētisku scenāriju. Diezin vai viņi tic tā tūlītējai īstenošanai, taču caur tā prizmu saskatāmas gan viņu bailes, gan tas, kā izskatīsies pret Krieviju vērstā informācijas stratēģija jebkādas reālas vispasaules krīzes apstākļos, jo nav taču grūti pielāgot detaļas scenārijam.

Гигантский надувной цыпленок с прической Трампа установлен у Белого дома - Sputnik Latvija
Tramps, ES un teroristi: Bloomberg nosaukusi galvenos draudus 2019. gadā

"Bloomberg apokalipses" (aģentūras vietnē tā aprakstīta ar virsrakstu "Uguns, plūdi un bads") vispārējās iezīmes ir sekojošas: klimata pārmaiņu vai klimatiskās anomālijas dēļ 2019. gadā Zeme zaudē lielāko daļu ražas, taču laikapstākļu pavērsienu dēļ rekordlielas graudaugu ražas tiek ievāktas Krievijā, Ukrainā un ASV.

Nākamais "Bloomberg apokalipses" posms: uz skatuves iznāk Vladimirs Putins. Ar mērķi pasargāt Krievijas iedzīvotājus no bada viņš pieņem lēmumu aizliegt (ak šausmas!) graudu eksportu. Kā vēsturisku precedentu Bloomberg žurnālisti atgādināja graudu eksporta aizliegumu Krievijā 2010. gadā. Rezultātā "maizes cenas Krievijā krītas", bet visā pasaulē sākas pārtikas krīze, kas vēl pastiprinās pēc Putina pavēles "destabilizēt Ukrainu – vēl vienu graudu eksportētāju".

Zīmīgi ir tas, ka amerikāņu žurnālisti pat nepūlas loģiski izskaidrot Krievijas prezidenta rīcības prognozi, tādēļ respektablās aģentūras apokaliptiskais scenārijs nekavējoties nostājas vienā līmenī ar stulbākajiem komiksiem vai aukstā kara laiku Holivudas filmu "antikrieviskajām" odziņām.

Tālākā notikumu virkne ir līdzīga: bada dēļ migrantu viļņi pārplūdina Eiropas Savienību, kas slīkst krīzē. Ķīna nez kāpēc sāk ieņemt strīdīgās salas Dienvidķīnas jūrā, bet Donalds Tramps slavē Putinu un nolemj piebeigt planētu – sekojot Krievijas valsts vadītāja pēdās, viņš aizliedz pārtikas eksportu no ASV un vēl padziļina globālo katastrofu.

Новогодняя иллюминация - Sputnik Latvija
Krievija nav sabrukusi. Ko nu? "Ēnu CIP" prognozes 2019. gadam

Jāpievērš uzmanība svarīgam aspektam: pirms četriem vai pieciem gadiem pat drosmīgākajiem fantazētājiem no Bloomberg pat prātā neienāktu, ka Krievijas rokās būtu pasaules graudu tirgus atslēgas, jo tolaik Krievijā ne tuvu nebija tādas lauksaimniecības, kāda ir tagad. Nu jau pat amerikāņu žurnālisti ir pieraduši pie domas, ka Krievija ir dominējošais spēles dalībnieks pasaules pārtikas tirgū un aktīvi padzen no tā amerikāņu fermerus, taču Krievijas spēks lauksaimniecības sektorā rada vien kārtējo ieganstu apsūdzēt Maskavu visos nāvīgākajos grēkos, pat vēlmē izmantot šo spēku ar mērķi kaitēt cilvēcei. Vēlams būtu uz visiem laikiem iegaumēt, ka tāpat tiks nomelnoti visi valsts panākumi visās iespējamās ekonomikas, zinātnes vai kultūras nozarēs. Pie tā vienkārši ir jāpierod. Nav jēgas censties izpelnīties Rietumu atzinību.

Ja "Bloomberg apokalipse" patiešām atspoguļo amerikāņu žurnālistu zemapziņā slēptās bailes, ir skaidrs, ka "parastais vainīgais" jebkurā krīzē, kas varētu izcelties 2019. gadā, jau ir atrasts – Vladimirs Putins, pats personīgi, vai visa Krievija – kolektīvi. Tiesa, izvirzīts arī alternatīvs "vaininieks". Kompānijas Apple akciju rekordlielā krituma fonā Trampa padomnieks ekonomikas jautājumos Kevins Hasets prognozēja daudzu amerikāņu kompāniju ienākumu kritumu 2019. gadā un nekavējoties paskaidroja: to visu rada problēmas Ķīnas ekonomikā, kura it kā esot cietusi milzu zaudējumus amerikāņu tirdzniecības kara dēļ.

Калужский центр энергетических технологий General Electric - Sputnik Latvija
Globālo krīzi aizsāk General Electric

Tātad iznāk tā: ja pašreizējās finanšu turbulences ASV tirgos pāraugs pilnvērtīgā krīzē, par vaininieku jau iepriekš pasludināta Ķīna. Tiesa, pilnīgi iespējams, ka ASV ekonomiskās apokalipses gadījumā tiks vainota arī Krievija. Taču mēs (Krievija – red.) būsim omulīgā kompānijā – kopā ar Ķīnu. Prognozes 2019. gadam, tāpat kā dažādi krīžu scenāriji, kas tiek apspriesti rietumu informācijas laukā, neizbēgami rada domu par to, ka tik spēcīgas bailes no problemātiskiem periodiem un tik nikni vaininieku meklējumi jau pirms notikumiem skaidro liecina: diezin vai 2019. gads būs īsti labs kolektīvajiem Rietumiem.

Nu, bet Rietumu pārliecību par to, ka pie visa vainojama Krievija, mēs kaut kā pārcietīsim.

Ziņu lente
0