Viedoklis

Ukrainā sācies haoss: karastāvoklis apreibina

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Киеве
Ситуация в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinoši cilvēki brīdināja Kijevu: situācijā pēc incidenta Melnajā jūrā jāliek lietā prāts. Nepaklausīja. Varbūt nesadzirdēja, varbūt prātiņa nepietika.

Porošenko komanda steigšus cenšas izmantot visus Ukrainā izsludinātā karastāvokļa "labumus", raksta radio Sputnik autore Anna Razvaļajeva.

Kā nu ne, vai tad nu velti centušies, provokāciju pie Krimas tilta rīkoja. Turklāt karastāvoklis dīvainas apstākļu sakritības dēļ pārsvarā ieviests tur, kur prezidenta reitings ir aizdomīgi zems. Tātad tagad var rīkoties droši – nekādu pretinieku, nekādu protestu un – pats galvenais – nekādu vēlēšanu pārskatāmā nākotnē. Pēc tam paskatīsimies, kā ies.

Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Ukrainas parlaments nobijies no krievu "spiedzēm"

Tātad no situācijas jāizspiež viss iespējamais. Un sākās. Piedraudēja "nogalināt" aptuveni 40 ekonomiskos līgumus ar Krieviju. Aizliedza iebraukt nežaležnajā 16-60 gadus veciem vīriešiem no Krievijas. Organizēja manevrus Azovas jūrā, mācījās likvidēt gaisa mērķus.

Vēl puiši no UDD organizēja kratīšanu pie Kijevas Pečoru klostera vietvalža, Višgorodas un Černobiļas metropolīta Pāvela. Ak šausmas, atrada grāmatu. "Ukrainas Pareizticīgo baznīca: attiecības ar valsti. Attieksme pret ATO un baznīcas šķelšanos. Jautājumi un atbildes" – tā saucas grāmata. Nācās konfiscēt. Šķiet, to, kas nav izdevies radikāļiem uzbrukumā klosterim, tagad turpina drošībnieki.

Un tie ir tikai vienā pašā dienā paveiktie "varoņdarbi". Rezultāts gan ir apšaubāms. Ukrainas militārās mācības Krievijas lidotājus neiebiedēja – viņi, atšķirībā no kaimiņiem, nevis reizi gadā, bet gan divreiz nedēļā trenējas izvairīties no pretinieka zenītraķetēm un ir gatavi visam. Ar Krieviju noslēgto līgumu "slepkavība" – tā drīzāk gan ir nezaležnajas ekonomikas nogalināšana. Pārtraucot piegādes Krievijai, IKP var kristies par 5%, brīdina ukraiņu ekonomisti.

Jaunu un ne īpaši jaunu vīriešu plūsma no Krievijas uz Ukrainu pēdējos gados arī nav īpaši spēcīga. Tātad Porošenko vārdi, ka tādējādi Kijeva neļaus Maskavai "veidot privāto armiju nodaļas", lai "neļautu Krievijas pilsoņiem īstenot Ukrainā operācijas, ko viņi plānoja jau 2014. gadā", neiztur nekādu kritiku. Man šķiet, būtu īstenojuši, ja būtu gribējuši.

Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Politika
Ukraina paskaidroja lēmumu nosūtīt kuģus uz Kerčas šaurumu

Patiesībā lieguma mērķis ir saraut cilvēciskos sakarus, kas pastāv starp mūsu valstīm.

Man šķiet, šīs saiknes ir galvenais faktors, kas liek Maskavai saglabāt ieturētu pozīciju, atbildot uz Ukrainas neprātīgajām izdarībām. Taču agri vai vēlu pacietība izsīkst. To apstiprina incidents ar kuģiem Melnajā jūrā.

Angela Merkele centās pārliecināt Kijevu izraudzīties "gudru pieeju" šajā situācijā. Nepaklausīja. Varbūt nesadzirdēja, varbūt prātiņa nepietika. Var jau būt, ka mēs visi vienkārši kaut ko nesaprotam. Porošenko taču intervijā Sky News paziņoja, ka "ja mēs atcelsim vēlēšanas sakarā ar likumu par karastāvokli, šajā situācijā labumu gūs tikai viens cilvēks. Vai zināt, kas? Tas ir Putina kungs". Ko tur vēl piebilst?

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0