Viedoklis

Lietuvas ĀM dod padomus Trampa administrācijai

© Sputnik / Виктор ТолочкоLietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiklīdz noskaidrojās Krievijas un ASV prezidentu tikšanās vieta un laiks, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs steigšus piezvanīja ASV valsts sekretāram Maikam Pompeo.

Lietuvas ārlietu ministrs uzstājīgi lūdza amerikāņu kolēģi nodot Trampam, lai tas ne par sprīdi nepiekāptos Putinam drošības jautājumos Baltijas reģionā un visā pasaulē. Savukārt Lietuva vienmēr sniegs Amerikai morālu un materiālu atbalstu konfrontācijā ar Krieviju, stāsta Vladimirs Matvejevs portālā Sputnik Lietuva.

Lina Linkēviča sešus gadus ilgo darbu Lietuvas ārlietu ministra postenī caurauž frāze "Krievi nāk!" Lai kur un kādā jautājumā uzstājies Linkēvičs, viņa runā vienmēr atradās vietiņa dažiem nepatīkamiem Maskavai adresētiem vārdiem.

Latvijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Baltijas valstis izlūdzas Rietumiem okupāciju

Arī tagad, kad kļuva zināms, ka Putins un Tramps tiksies Helsinkos, Lietuvas ārlietu ministrs steigšus sazvanīja ASV prezidenta administrāciju, lai paustu savu viedokli šajā jautājumā. Linkēvičs diplomātiskā valodā izteica cerību, ka, tiekoties ar Krievijas prezidentu, Donalds Tramps nenobīsies un stingri aizstāvēs "ASV principiālo pozīciju attiecībās ar Maskavu".

Kāda tad ir šī pozīcija? Pagaidām pasaules elitei tas nav īsti skaidrs. Nesenajā G7 samitā Donalds Tramps sakašķējās ar visu Eiropu un pieprasīja Krievijas atgriešanos starp galvenajiem spēles dalībniekiem pasaules politiskajā arēnā. Vai patiešām Lietuva — ES dalībvalsts — atbalsta tādu Trampa "principiālo viedokli?! Sanāk, ka atbalsta gan.

Telefona sarunā ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo Lietuvas ārlietu ministrs lūdza vēlreiz atgādināt Trampam viņa saistības aizsargāt Baltijas valstis, riskējot ar amerikāņu kareivju dzīvībām.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV un NATO neprāts novedis pasauli uz kara sliekšņa

Savukārt Viļņa no savas puses darīs visu iespējamo, lai amerikāņu zaldāti Lietuvas zemēs paliktu uz mūžīgiem laikiem. Viņus baros, padzirdīs, guldinās siltās kazarmās, no kurām savējos kareivjus padzīs uz brezenta teltīm plikā laukā. Ja ievajadzēsies, pamainīs arī Lietuvas Konstitūciju, kas pagaidām nepieļauj ārvalstu kara bāzu un masu iznīcināšanas ieroču izvietošanu valstī. Bet NATO solījumi nepaplašināties uz austrumiem uz bijušo PSRS republiku rēķina? Kurs tad par to vispār dzirdējis?

Par pakalpojumiem aizsardzībā no Krievijas Lietuva ir "gatava uz visu". Pirks amerikāņu dārgo SDG un reklamēs to Eiropas ārēs. Tiesa, ar to gan iedzīs kapā savu ekonomiku, taču tam vairs nav nozīmes. Tobrīs, iespējams, ne Daļas Grībauskaites prezidenta pilī, ne Lina Linkēviča ārlietu ministra krēslā vairs nebūs. Pēc mums kaut ūdens plūdi. Bet pagaidām: "Krievi nāk! Visiem ir jāaizsargā Lietuva!"

Mīļais Donald Tramp, jūs tur Helsinkos neceremonējieties un pasakiet Putinam, ka Lins Linkēvičs no Lietuvas ir sašutis ne tikai par kompleksiem S-400 Kaļiņingradas apgabalā, bet arī par "Ziemeļu straumi 2", kas galīgi nogremdēs Klaipēdas līča dibenā SDGT (sašķidrinātās dabasgāzes terminālu — red.) ar lepno nosaukumu Independence.

Tramps - Sputnik Latvija
Viedoklis
Psihoterapija amerikāņu stilā: kā Baltiju mierinās "Baltā nama galvenais ārsts"

Kā zināms, pirms tik atbildīgas tikšanās ar Vladimiru Putinu Tramps vēl tiksies ar Eiropas partneriem no NATO, kurus ne vienu reizi vien kritizējis par skopumu aizsardzības budžetu celšanā. Viņš noteikti izcels Lietuvu, vienu no retajām valstīm, kas pilda Ziemeļatlantijas alianses galveno finansiālo kritēriju — tērēt armijai vismaz 2% IKP.

Tātad Lins Linkēvičs un Daļa Grībauskaite rīkojas pareizi, un viņu padomiem pirms tikšanās ar Putinu būs milzīga nozīme ASV prezidenta Donalda Trampa acīs un visas pasaules drošības aspektā.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0