Viedoklis

Ķiveres vairs nav modē. ASV vairs nedos naudu "Baltajām ķiverēm"

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasSituācija Austrumgutā
Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to naudu, ko Savienotās Valstis maksā "Baltajām ķiverēm", šķiet, varētu strādāt kārtīgāk. Video ierakstiem upuru lomā varētu uzaicināt speciāli apmācītus cilvēkus, nevis grābt uz ielas visus, kas pagadās – tādi vēlāk pat OPCW var ierasties.

Mēs, piemēram, jau skaidri zinām: tas, ko uzņēmušas "Baltās ķiveres" ir kā baltiem diegiem šūts. Viltojums ir rupjš un paviršs. Austrumgutā tas bija tikai labi redzams, ka pat "provokatoru korporācijas" sponsoriem sirsniņas sāpēja par bezjēdzīgi izšķiesto naudiņu, raksta radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Telekanāla CBS rīcībā esošā informācija liecina: ASV Valsts departaments pārtrauc finansēt pseidoaizsargu bandu, kura rīkojas pieradināto teroristu paspārnē. Tas nozīmē, ka "Baltās ķiveres" zaudējušas trešo daļu budžeta.

Nekādas pazīmes iepriekš nebija saskatāmas. Martā viņu barvedis Rajeds Salehs atzina, ka tikšanās ar amerikāņu pārstāvjiem bijusi sekmīga. Starp citu, pārrunās tika apspriestas tālākās sadarbības perspektīvas līdz 2020. gadam. Acīmredzot, ne tikai tālākās, bet arī tuvākās. Jau šķita, ka "ķiverēm" nekas nedraud, taču 7. aprīlī norisinājās incidents Dumā. Līdz 15. aprīlim Valsts departamenta Tuvo Austrumu birojam bija jāsaņem no Vašingtonas nākamā pārskaitījuma apstirpinājums. Nekā nebija. Naudas piešķiršana "baltajām galvassegām" tika pārtraukta automātiski.

Baltās ķiveres. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
CBS: ASV Valsts departaments pārtrauc "Balto ķiveru" finansēšanu

Tātad "ķiveres" vairs nav modē. Tas vēlreiz apliecina ne vien to, ka ar uzdevumu viņi nav tikuši galā,  bet arī to, ka uzdevums viņiem nosprausts un par to viņi saņēmuši naudu. Taču pasūtīta bija traģēdija, nevis traģikomēdija. Tāpēc Pentagons bija spiests steigšus glābt filmu ar dārgiem specefektiem Holivudas stilā — nakts apšaudi. Un te jau ir runa par pāris simtiem miljonu dolāru. Tos ietaupīs uz mistifikatoru rēķina.

CBS gan uzsvēra: tas nenozīmējot, ka ASV atteiksies no "Baltajām ķiverēm". Viņu gadījumā "iesaldēšana" jāsaprot burtiski — "ievietošana saldētavā", saglabāšana līdz noteiktam brīdim, taču viņiem vienmēr ir jābūt pa rokai. Iespējams, ASV vienkārši nolēmušas mazliet pārmācīt brāķdarus. Kā bērnu, kam par sliktām atzīmēm skolā atņem datoru vai naudu kino. Patiešām, "Baltās ķiveres" taču ir ASV lolojums. Un tām atņemta nauda kinobiļetei. Lai kādu brīdi iztiek ar mīlestību pret mākslu un naidu pret Asadu. Arī briti no sava ieguldījuma nav atteikušies. Tātad kaut kādai maza budžeta haltūrai ar vīģēm vēl pietiks.

Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
Pārliecinoši pierādījumi: Dumas iedzīvotāji Hāgā stāstīja par inscenēto ķīmisko uzbrukum

Taču jaunam uzbrukumam ar to nepietiks. Vašingtona it kā norāda uz cenas neatbilstību kvalitātei: par to naudu, ko mēs jums maksājām, jūs varējāt saķepināt kaut ko pārliecinošāku. Varējāt vismaz uzaicināt upuru lomām speciāli apmācītus cilvēkus, nevis grābt uz ielas visus, kas pagadās — tādi vēlāk pat OPCW var ierasties. Savukārt arī "ķiveres" varētu saviem labdariem atbildēt līdzīgi. Sak, jūs savam Pentagonam atvēlat tādu naudu, ka tas gan būtu varējis sabumbot Sīrijā kaut ko solīdāku nekā trīs pamestus šķūņus. Ja jau simt raķetes palaistas.

Taču "ķiveres" neko tādu neatļausies. Pirmkārt, viņiem nav naudas, lai ar to mētātos. Otrkārt, viņi tīri labi saprot, ka labdara rokā kost nevajag. Lai arī pašreiz šī pati roka rāda kombināciju ar īkšķi uz priekšu. Un tomēr… īkšķis rāda uz priekšu, nevis uz leju. Īkšķis, nevis vidējais pirksts. Tātad viss vēl nav zaudēts. Atliek tikai labot kļūdas un uzņemt vēl kaut ko. "Balto ķiveri", piemēram. Pagriezt to tā, lai būtu ērtāk lūgt naudiņu "demokrātijas glābšanai Sīrijā".

Ziņu lente
0