Viedoklis

Psihoterapija amerikāņu stilā: kā Baltiju mierinās "Baltā nama galvenais ārsts"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasTramps
Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien notiks Lietuvas, Latvijas un Igaunijas prezidentu tikšanās ar ASV valsts vadītāju Donaldu Trampu. Baltijas valstu līderi no Baltā nama saimnieka gaida ne tikai standarta šablonus un apgalvojumus, bet arī "panākumu stāsta" apstiprinājumu.

Baltijas turnejā uz Vašingtonu nav nekā neparasta. Tikšanās galvenās tēmas: sadarbības nostiprināšana drošības, ekonomikas, izglītības un enerģētikas jautājumos, Latvijas televīzijas ēterā pastāstīja valsts prezidents Raimonds Vējonis. Lielākā uzmanība tiks pievērsta aizsardzības jautājumam. Saskaņā ar vizītes rezultātiem puses pieņems deklarāciju Baltijas drošības nostiprināšanas atbalstam, portālā Sputnik Igaunija savas domas pauž radio Sputnik autors Andrejs Starikovs.

Kā jau parasti, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas līderiem brauciens uz Savienotajām Valstīm kļūs par psihoterapeitisku vizīti. Baltā nama "galvenais ārsts" solīs sabiedrotajiem Austrumeiropā atbalstu, apsolīs aizsardzību, uzlielīs par 2% IKP alianses vajadzībām. Patētiskā frāze "Amerika ir kopā ar jums" darbojas labāk nekā nomierinošas tabletes. Protams, tāda prihoterapija ir efektīvāka, ja tai līdztekus nāk "farmaceitiski" līdzekļi. Pretraķešu kompleksu Patriot pastāvīga dislokācija Baltijā ir tikai laika jautājums. Poļi jau ir parakstījuši līgumu par zenītraķešu kompleksu piegādi, vai tad Lietuva būtu sliktāka?

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Aizsardzība nostiprināta, jāplāno ekonomika: Baltijas prezidenti brauc pie Trampa

Tramps ir biznesmenis. Par to, ka viņš mierinās Baltijas gaudas par "Krievijas draudiem", Tramps prasīs garantijas amerikāņu interesēm reģionā. Piemēram, enerģētikas jomā. Lietuva jau ir paudusi cerības kļūt par amerikāņu sašķidrinātās gāzes (SDG) reģionālo sadales centru. Taču tās kaimiņi vēl dīžājas — "Gazprom" nedemokrātiskā degviela no cauruļvadiem ir daudz lētāka.

Te nu amerikāņiem talkā nāks tikšanās formats. Baltijas trijotnes tradicionālais brauciens, kurš demonstrē, ka Vašingtona tuvredzīgi uzskata Baltijas valstis par vienotu subjektu un neplāno sadalīt darbības Lietuvas, Latvijas un Igaunijas virzienā, dos iespēju uzslavēt pakalpīgākos baltiešus un norāt pārlieku patstāvīgos.

Domājams, latviešiem un igauņiem tiks atgādināta Lietuvas disciplīna sabiedroto attiecībās, NATO Enerģētiskās drošības centra rekomendāciju izpilde gāzes, elektrības un atomenerģētikas jautājumos. Lūk, atdarināšanas cienīgs piemērs: amerikāņu SDG kolektīvie iepirkumi Baltijā varētu raidīt signālu maksātspējīgākajiem sabiedrotajiem Eiropā — lai izspiestu no tirgus "Gazprom", jums jāmaksā trīskārša cena. Tāda ir iecere avantūrā ar konkurētnespējīgo sašķidrināto gāzi no aizokeāna "demokrātijas balsta".

Līdzīga ir arī situācija Baltijas finanšu tirgū. Šajā jomā par teicamnieci kļuvusi Latvija. Pēc ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla izteiktajām nepierādītajām pretenzijām Latvijas valdība sāka mēzt laukā no savām bankām nerezidentu rēķinus.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Baltijas valstis aicinājušas ASV nevērtēt par zemu draudus no Krievijas puses
Lai kontrolētu savu jaunāko partneru iekšpolitiku, amerikāņiem ir vajadzīga kontrole pār finanšu plūsmām: jāzina, no kā un cik saņem konkrētās politiskās partijas. Atskaitēm garām pasprukušie naudas līdzekļi pamet Latviju, tos apkalpojošās bankas ir slēgtas vai tuvākajā laikā gaida darbības ierobežojumus. Latvija kļūdas ir izlabojusi, tagad pienākusi kaimiņu kārta.

Gaidāmi arī slēdzieni citos jautājumos. 2017. gada nogalē Latvija atturējās, bet Lietuva un Igaunija nobalsoja pret ASV rezolūciju ANO, kurā tā par Izraēlas galvaspilsētu atzina Jeruzalemi. Tramps pats personīgi apsolīja uzmanīt tādu nepaklausību. Tagad Lietuvas, Latvijas un Igaunijas prezidentiem nāksies atbildēt amerikāņu priekšniecībai par tādām Baltijas volteriānisma dzirkstīm.

Baltieši no vizītes ASV gan sagaida ne tikai nomierinošu tablešu porciju līdz ar kritiku un vieglu uzslavu. ASV prezidentam ir jāapstiprina to panākumi. Sarunā ar Trampu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas līderi apspriedīs savu valstu "sasniegumus" kopš izstāšanās no PSRS, vēsta Breitbart, atsaucoties uz Baltā nama preses sekretāra vietnieka Radža Šaha teikto. "Vizītes laikā tiks atzīmēti arī Baltijas valstu sasniegumi kopš neatkarības atjaunošanas laikiem, tostarp ekonomiskā izaugsme, panākumi aizsardzības jomā un aizsardzības izdevumu palielināšana," — paziņoja Šahs.

Bankas ABLV darbinieki sapulcējušies atvadu fotogrāfijai - Sputnik Latvija
Bloomberg: Latvijas naudasvads tiek slēgts
Gluži kā Romas pāvestam, Donaldam Trampam jāapliecina Baltijas "panākumu stāsti" — pēc viņa prezidentiskā vārda tie kļūs sakrāli un dogmatiski. Bez tāda "politiskā sakramenta" mitoloģija par tās pašas Lietuvas pēcpadomju sasniegumiem izskatās pavārgi. "Krievijas propaganda" nekaunīgi apšauba Lietuvas demokrātijas panākumus, un arī paši lietuvieši bēg ko kājas nes no "panākumiem bagātās" dzimtenes, it kā aiz muguras paliktu īsta dabas katastrofa.

Protams, Trampa teiktais situāciju mainīs. Lai padarītu brīdi svinīgāku, amerikāņu prezidents pat piekritis aicināt baltiešus pie galda: tikšanās gaitā notiks lietišķas brokastis. Vai tad tas nav vismaz pašu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas līderu personiskā "panākumu stāsta" apliecinājums?

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0