Viedoklis

Kā igauņu kareivis nolicis uz lāpstiņām "Kremļa propagandu"

© Sputnik / Наталья СеливерстоваMaskavas Kremlis
Maskavas Kremlis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā sīks incidents Igaunijas speciālo uzdevumu vienībā radīja milzīgu informatīvu sazvērestību ar tālāku atlmaskošanu.

Es medijos esmu iesācējs, tāpēc pagaidām vēl joprojām neliekuļoti brīnos par ārzemju kolēģu meistarību. Pie tam vēl tuvajā, tālajā un brīnišķīgajā Igaunijā. Pie tam vēl tās bruņotajos spēkos. Tie mums gluži kā bērniem liek šahu un matu trīs gājienos, stāsta žurnālists Pjotrs Lidovs-Petrovskis.

Pirmais gājiens

Igauņu mediji ziņo, ka vietējo speciālo uzdevumu spēku elitārās nodaļas kareivis iešāvis sev plecā pēc atgriešanās no mācībām armijas pilsētiņā Tārā netālu no Viras.

Eiropas Parlamenta deputāte no Igaunijas Jana Toma - Sputnik Latvija
Tā ir izgāšanās: Jana Toma par Eiropas "kontrpropagandu"

Oficiālā versija liecina, ka kareivim sagribējies, lai viņa plecā parādītos "varena lodes atstāta rēta". Elitārās vienības komandieris stāsta, ka sava dienesta gados vēl nav redzējis tādu idiotu. Lai arī igauņu komandierim tamlīdzīgas pieredzes nav, zinošu cilvēku acīs versija izskatās ticama — idioti armijā ir sastopami, viens no viņiem pat kļuva par Hašeka literārā šedevra varoni.

Arī atmiņu no dzīves ir daudz. Piemēram, pie mums dažs labs talantīgs kareivis jau pēc trīs mēnešus ilga dienesta (no diviem gadiem) sāka gatavoties "dembelim": bāza sev lodītes (paši iedomājieties, kur tieši) ne vien rūpīgi izvirpotas no pleksistikla, bet pat ar mīlestību nopulētas un, pēc viņu domām, dezinficētas, veselu mēnesi nēsājot mutē.

Otrais gājiens

Sputnik Igaunija no saviem avotiem uzzināja, ka, iespējams, bija ne gluži tā, kā stāsta militārpersonas. Anonimitātes apstākļos informācijas avoti bruņotajos spēkos sniedz alternatīvu versiju par notikušo. Tajā pieminētas nereglamentētas attiecības vienībā, kas izskaidro notikušo tikpat labi, iespējams, pat ticamāk nekā versija par deviņus mēnešus nodienējušā karavīra idiotismu, kuram nav saprotams, kas notiks, ja ievainot sevi ar automātu AK4.

Утренняя пресса - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Lielbritānijā izsmējusi RT un Sputnik veltītu rakstu Daily Mail

Avoti informē, ka Igaunijas armijā dažkārt pazemo tos, kuri ne īpaši labi pārvalda igauņu valodu. Tādas lietas gadījās arī padomju armijā — bieži vien neiecietīgi vecā iesaukuma karavīri atļāvās tamlīdzīgas nepieļaujamas lietas pret Vidusāzijas republiku iedzīvotājiem, kuri krievu valodu zināja slikti. Viņiem pat izdomāta īpaša aizvainojoša iesauka. Arī Igaunijā krievvalodīgajiem ir iesauka — "tibla". Paši varat iedomāties, no kādas uzrunas tā cēlusies.

Ko tādā gadījumā darīt zinātkāriem žurnālistiem? Pareizi, viņi pārbauda informāciju, izjautā aculieciniekus, paralēli raksta pieprasījumu Aizsardzības ministrijas preses dienestam, kuru lūdz apstiprināt vai noliegt saņemto informāciju. Svarīga nianse: neko nepublicēt, pirms nav skaidrības.

Trešais gājiens

Tā kā ir zem Igaunijas kara mašīnas goda atbildēt Kremļa propagandas ruporam uz idiotiskiem jautājumiem, Igaunijas Aizsardzības spēku preses nodaļas vadītājs majors Arvo Jiesalu izsūta savu komentāru par saņemto pieprasījumu visiem igauņu medijiem, izņemot pašu Sputnik Igaunija.

Фейковые новости - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Maskavieši ēd žurkas": kas Eiropā sacer melīgas ziņas par Krieviju

Komentārā kareivis-propagandists klāsta, ka "propagandiskais kanāls Sputnik sāk kārtējo kampaņu, lai provocētu šķelšanos starp Igaunijas iedzīvotājiem un kurinātu starpnacionālo naidu gan sabiedrībā, gan Aizsardzības spēkos".

Majors ir sašutis par to, ka Sputnik aizgājis tiktāl, ka nosūtījis Aizsardzības spēkiem jautājumus, kuri satur "melīgas apsūdzības un apgalvojumus". Rezultātā gandrīz visi neatkarīgie progresīvie mediji mazajā lepnajā valstī nāk klajā ar tēzi "Sputnik cenšas izplatīt propagandiskus melus". Tā majors Arvo Jiesalu komentē Sputnik "kaitniecisko" darbību.

Rezultāts

Krievu informācijas lācis ir sakauts un atsviests. Majoru Jiesalu var apsveikt ar spīdošu uzvaru: uzdevums izpildīts par 200% — Sputnik pieķerts kārtējās melīgās ziņas publikācijā jau pirms tās publikācijas.

Väga tõenäoline — tas ir "higly likely" igauniski. Urā!

Izziņa

Kuperjanova kājnieku bataljonam Igaunijas aizsardzības spēkos ir vietējās īpašo uzdevumu vienības reputācija. Bataljons nosaukts par godu Jūliusam Kuperjanovam, Krievijas armijas poručikam un Georga kavalierim, kurš Pirmā pasaules kara laikā komandēja izlūkbataljonu, bet pēc Oktobra revolūcijas Igaunijas dienvidos izveidoja partizānu nodaļu cīņai ar Sarkano armiju un gāja bojā kaujā ar sarkanarmiešiem.

Kuperjanova kājnieku bataljona emblēma ir sudraba galvaskauss ar trūkstošu zobu uz melnas plāksnītes. Tā bija arī Jūliusa Kuperjanova partizānu nodaļas emblēma, kurš savukārt izvēlējās to pēc Pirmā pasaules kara laiku Krievijas imperatora armijas "nāves bataljonu" emblēmas parauga. 

Ziņu lente
0