Viedoklis

Tava valoda – mans ienaidnieks. Latvijā dēmonizē krievu valodu

© Sputnik / Андрей Иглов / Pāriet pie mediju bankasKrievijā izdotas krievu valodas mācību grāmatas 7. klasei
Krievijā izdotas krievu valodas mācību grāmatas 7. klasei - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēdz būt, ka šajā valstī kāds gan jau ka pasaka saprātīgus vārdus. Kuru sabiedrības viedoklis uzreiz pārvērš ķecerībā un musināšanā.

Visi atceras apmulsuma brīdi, kad pāris nedēļas atpakaļ mūsu valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzstājoties Ģenerālās asamblejas tribīnē, apmulsa, jo viņa angļu valoda bija tāla no tās, kurā runā Oksfordas inteliģence.

Un te Neatkarīgā Rīta Avīze intervijā bijušais iekšlietu ministrs advokāts Aloizs Vaznis pateica to, par ko, visdrīzāk, padomāja daudzi, taču skaļi neuzdrīkstējās teikt:

В школьном кабинете - Sputnik Latvija
Braucam prom: vecāki nav gatavi latviskot bērnus

"Valsts prezidents nonāca muļķīgā situācijā, kad ANO uzstājās angļu valodā, bet šo valodu prot vāji. Tad varbūt viņam vajadzēja uzstāties krievu valodā, ko viņš prot izcili un kas ir viena no sešām ANO valodām?"

Saprātīgi, vēl jo vairāk tāpēc, ka Baltijas politiķi, tiekoties aci pret aci, sarunājas savā starpā lielajā un varenajā valodā. Tiesa, tajā brīdī viņus neviens neredz un nefilmē.

Pēc Vazna domām, krievu valoda nav ne pie kā vainīga. "Mums var nepatikt Vladimira Putina un Krievijā pie varas esošo politika. Bet kāda valodai vaina? Manuprāt, nekāda. Tā jau drīz nonāksim, ka teātrī nevarēs Čehovu rādīt un grāmatnīcās Dostojevski pārdot. Pie tā, ka Putins okupēja Krimu, valoda nav vainīga."

Saki, ka nav vainīga? Kas tad vainīgs, Puškins (kuru Ukrainā, starp citu, jau salīdzina ar Putinu)?

Avīzes portālā lietotājs ar segvārdu archivārs ātri salika punktus un garumzīmes virs i.

Страницы учебника латышского языка - Sputnik Latvija
Šadurskis: vecāki paši palīdzēs skolu pārejai uz latviešu mācību valodu

"Pavēles par Krimas okupāciju tika rakstītas krievu valodā, tātad valoda ir sekmējusi Ukrainas teritorijas okupāciju un aneksiju! Retais zin, ka pievienojot Krimu Uktaina, vienlaicīgi Krievijai tika pievienotas Ukrainas zemes ap Taganrogu un pati Taganroga! Tautietis P.Stučka savulaik uzrakstīja KPSFR Kriminālkodeksu krievu valodā, tātad krievu valoda ir vainīga pie miljoniem krievu un simtiem tūkstošu citu tautību cilvēku noslepkavošanas. Nerunāsim par pavēlēm II Pasaules kara laikā. Aloizam Vladislava d. Vaznim derētu par to padomāt! Šādi saliekot premisas iznāk, ka krievu valoda ir noziedzīga valoda!"

Tāds lūk murgs. Izrādās, krievu valoda vainīga miljonu krievu nāvē. Un, ja vien viņi runātu franču valodā, viss viņiem būtu bijis comme il faut. Kaut gan, iespējams, arī viņiem no franču valodas uzrastos kaut kādi robespjēri un dantoni.

Un, starp citu, sarkanie latviešu strēlnieki un VĀK vadītāji, pastrādājot savus noziegumus, pārgāja uz krievu valodu, vai izmantoja savu dzimto, kad sarunājās savā starpā? Ja tas tā bija, tad viņi ne pie kā nav vainīgi. Vainīga ir šī valoda, skaidrs. Kaut gan, manuprāt, krievu valodā pateikts pietiekami daudz labu vārdu, kuru būtu pietiekami tās reabilitācijai. Cik ir jau ir vērta frāze "Ja tebja ļubļu".

Школа - Sputnik Latvija
Izglītības reforma: Daugavpils nebaidās, Rēzekne baidās

Labi jau, nav īstais laiks lirikai. Tautas Komisāru Padomes rīkojumu par neatkarības piešķiršanu Latvijai Ļeņins taču rakstīja krievu valodā? Un ja tā ir viscaur noziedzīga, tad arī Latvijas neatkarība bija neleģitīma, jeb kā tad būs?

Vai te ir vērts stostīties par vācu valodas noziedzību un citām visizplatītākajām pasaules valodām? Ko tad mums tagad darīt, visiem klusēt? Labāk košļāt, nekā runāt?

Diemžēl, daudzi ik pa reizei izlaiž iespēju paklusēt. Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šņore: "Krievvalodīgie mierīgi bauda kultūras pasākumus krievu valodā, sarunājas krieviski sabiedriskajā transportā, veikalos un citās vietās. Turklāt 40% valsts un pašvaldību iestāžu sarunājas ar klientiem krievu valodā. Kā tas vispār ir iespējams?" citē politiķa vārdus portāls Mixnews.lv.

Tātad, redziet nu, krievi Latvijā bauda savu valodu. Izgaršo katru vārdu gluži kā saldējumu, hamonu vai dārgu konjaku. Kā tad, sankcijas produkts!

Vējonis - Sputnik Latvija
Latvijas prezidentam iesaka uzstāties krievu valodā

Uz šādu paziņojumu fona naivi izskatās Jelgavas 5. vidusskolas direktores Natellas Seļiščevas vārdi: "Mācīties dzimtajā valodā ir vieglāk, savukārt piespiedu apmācība latviešu valodā var radīt diskomfortu".

Kurš tad jums teicis, ka krieviem Latvijā ir jājūtas komforti? Ka viņiem šeit būtu kaut kas jāizbauda? Brauciet uz savu Krieviju un baudiet tur, cik jūsos lien.

Kaut gan, Šnorei ir taču taisnība, runājot par baudīšanu. Latvijā krieviem ir viena no nedaudzām pieejamām baudām — tā ir pasūtīt politiķi kaut kur tālāk, izmantojot tam dzimtās valodas bagātās iespējas. Un viņi grib mums atņemt šo baudu? Vai jums tādā gadījumā nederētu doties visiem labi zināmajā virzienā?    

Ziņu lente
0