Viedoklis

Kāpēc ASV JKS eskadras kuģi cieš sadursmēs jūrā

© REUTERS/Ahmad MasoodЭсминец ВМС США "Джон Маккейн" после столкновения с торговым судном, 21 августа 2017
Эсминец ВМС США Джон Маккейн после столкновения с торговым судном, 21 августа 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu kuģu sadursmju statistika meklējama psiholoģijā ar "izcilības" ideoloģijas piejaukumu. ASV JKS karakuģu regulārās sadursmes ar civilajiem kuģiem ir likumsakarīga, ņemot vērā starptautisko noteikumu un "otrās šķiras" valstu un cilvēku ignorēšanu.

ASV JKS Septītās flotes kuģu neprognozējamā uzvedība sāk apdraudēt starptautisko kuģniecību, uzskata RIA Novosti komentētājs Aleksandrs Hroļenko.

Nesen ASV JKS eskadras kuģis "John S. McCain" sadūrās ar tankkuģi uz austrumiem no Singapūras. Flotes preses dienests informēja, ka eskadras kuģis bojāts aizmugures daļā, desmit matroži pazuduši bez vēsts, pieci ekipāžas locekļi guvuši ievainojumus. "John S. McCain" spēj pārvietoties, taču zaudējis cīņas spēju. ASV prezidents Donalds Tramps šo incidentu nosauca par "ļoti sliktu".

Tankeris "Alni MC" bojāts priekšpīķa zonā, septiņus metrus virs ūdenslīnijas. Neviens no komandas locekļiem nav cietis. Sākta incidenta izmeklēšana. Singapūras un Mjanmas varasiestādes veic meklēšanas un glābšanas operācijas.

Iepriekš, 17. jūnijā netālu no Japānas krastiem ASV JKS eskadras kuģis "Fitzgerald" sadūrās ar Filipīnu konteineru kuģi "ACX Crystal" (garums – 222 metri, tonnāža – 29 tūkst. tonnu). "ACX Crystal" kapteinis paziņoja, ka eskadras kuģis nav reaģējis uz viņa brīdinājuma signāliem. Incidentā gājuši bojā septiņi amerikāņu matroži. "Fitzgerald" tika bojāts zem ūdenslīnijas un daļēji applūda. Izmeklēšanas rezultāti liecināja, ka sadursme notikusi ASV kuģa ekipāžas kļūdu dēļ. Trīs vecākie ASV JKS virsnieki tika atvaļināti sakarā ar uzticības zaudējumu.

© AP Photo/Eugene HoshikoEskadras kuģa Fitzgerald pēc sadursmes ar tirdzniecības kuģi, 2017. gada jūnijs
Американский эсминец Fitzgerald после столкновения с торговым судном, июнь 2017 - Sputnik Latvija
Eskadras kuģa Fitzgerald pēc sadursmes ar tirdzniecības kuģi, 2017. gada jūnijs

Acīmredzot civilajiem jūrniekiem tāpēc labāk nekļūst. Un Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Hua Čunjina pauda bažas sakarā ar kuģniecības apdraudējumu Dienvidķīnas jūrā.

Navigācija saskaņā ar "izcilības" metodi

Jūras šaurumos Āzijā vienlaikus ir sastopami desmitiem dažādu valstu kuģi. Tā nav haotiska kustība, bet gan noteikta satiksme (gluži ka uz automaģistrāles). Un tirdzniecības kuģis Alnic MC (ar Libērijas karogu) ar 12 tūkstošiem tonnu mazuta tvertnēs devās uz Singapūras ostu. Pusotru stundu pēc saullēkta būtu grūti to neievērot jūrā pat ar neapbruņotu aci – kuģis ir 183 metrus garš un 32 metrus plats (tonnāža – vairāk nekā 30 tūkstoši tonnu). Spilgta atzīme bija saskatāma arī amerikāņu eskadras kuģa radaru ekrānos. Vai patiešām jūrā kļuvis tik šauri, un vienlaikus aklas kļuvušas RLS un acis?

Eskadras kuģis Džons Makeins - Sputnik Latvija
Eskadras kuģa "Džons Makeins" sadursmē ar tirdzniecības kuģi kiberuzbrukums nav vainojams

"John S. McCain" ir Arleigh Burk klases kuģis (apmēram 150 metrus garš, tonnāža – 6630 tonnas). Tas nolaists ūdenī 1992. gadā, aprīkots ar raķešu bruņojumu, vadības sistēmu Aegis, ko veido pietiekami efektīvas RLS gaisa un virsūdens mērķu identificēšanai. Kuģa ekipāža – 337 cilvēki, un ir vienkārši neticami, ka neviens no sardzē esošajiem nepievērsa uzmanību bīstamajam tankera tuvumam.

Protams, lielam kuģim manevrēt ir grūtāk, taču vietas jūrā pietiek. Labi zināms, ka abu kuģu cirkulācijas zona ir bīstama, taču kuģniecības noteikumi to ņem vērā. Vienkārši noteikumi ir jāpilda. Galu galā amerikāņu kuģu sadursmju statistika meklējama psiholoģijā ar "izcilības" ideoloģijas piejaukumu. ASV JKS karakuģu regulārās sadursmes ar civilajiem kuģiem ir likumsakarīga, ņemot vērā starptautisko noteikumu un "otrās šķiras" valstu un cilvēku ignorēšanu.

© Roslan RAHMAN / AFPEskadras kuģis "Džons Makeins" pēc sadursmes ar tirdzniecības kuģi, 2017. gada 21. augusts
Эсминец ВМС США Джон Маккейн после столкновения с торговым судном, 21 августа 2017 - Sputnik Latvija
Eskadras kuģis "Džons Makeins" pēc sadursmes ar tirdzniecības kuģi, 2017. gada 21. augusts

Atgādināsim: pērnā gada vasarā Vidusjūrā amerikāņu eskadras kuģis "Gravely" ar nodomu pietuvojās Krievijas sardzes kuģim "Jaroslav Mudrij" 60 metru attālumā no kreisā borta un bīstami tuvu – 180 metru attālumā – šķērsoja tā kursu. Toreiz viss bija kārtībā, taču šoreiz ASV JKS ir saņēmuši kārtīgu spērienu.

Lūgšanās noteikumu vietā

Domājams, eskadras kuģa "John S. McCain" sardze visu redzēja, taču uzskatīja, ka filipīniešu jūrniekiem jebkurā situācijā ir jāpalaiž garām "hegemoni". Prātā ataust anekdote par amerikāņu aviācijas kuģi, kurš pieprasīja, lai viņam ceļu dod… bāka. Taču patiesībā tamlīdzīgu situāciju skaits jau novedis pie nopietnām sekām – tikai divos incidentos vien gājuši bojā 17 kara jūrnieki. Un tā paša "John S. McCain" drosmīgie reidi apstrīdamajās teritorijās pie Spratlija arhipelāga un Misčifa rifa, kas rada nopietnu ĶTR neapmierinātību, var beigties ar ASV JKS zaudējumiem.

Eskadras kuģa Fitzgerald applūdušajā daļā atrasti pazudušo jūrnieku līķi - Sputnik Latvija
Eskadras kuģa Fitzgerald applūdušajā daļā atrasti pazudušo jūrnieku līķi

Iespējams, liela nozīme ir vārdam. Labi zināms, ka eskadras kuģis "John S. McCain" nosaukts par godu republikāņa Džona Makeina vectēvam un tēvam. Visi trīs Makeini uz pasauli labprātāk skatījās caur tēmekli. Un tomēr sarežģītā situācijā ieteicams ņemt vērā starptautiskos navigācijas noteikumus, nevis skaitīt lūgšanas kā senators Makeins. Jūra kļūdas nepiedod.

Amerikāņu analītiskais izdevums The National Interest atzīmē: "Viens no Arleigh Burk tipa eskadras kuģu trūkumiem ir tā vājība cīņā pret kuģiem. Acīmredzami tam ir nepietiekami pretkuģu līdzekļi. Tikai vecākajās kuģa versijās ir astoņas novecojušas pretkuģu raķetes Harpoon. Tā ir projekta īpatnība, jo eskadras kuģim nav nopietnu draudu virs ūdens."

Noskaidrojies, ka eskadras kuģim virs ūdens draud milzum daudzi faktori, ieskaitot "nemanāmus" lielas tonnāžas konteineru kuģus un tankerus.

Kā dzīvot tālāk, kur noslēpties ASV JKS?

Ziņu lente
0