Viedoklis

Bērnišķīgs pārsteigums: Aizsardzības ministrija aizvainota par itāļu žurnālista kritiku

© Sputnik / Таисия Воронцова / Pāriet pie mediju bankasМальчик осматривает пулемет
Мальчик осматривает пулемет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itāļu fotogrāfs Tomaso Klavarino portālā Correspondent publicējis materiālu, kurā nomelnojis Latvijas Jaunsardzi.

Nu kā to lai saka? "Nomelnojis"? Es pats neko tādu neievēroju. Turpretī Aizsardzības ministrija apgalvo, ka Klavarino izvietojis nepatiesu informāciju, kas nomelno Baltijas valstu jaunsargus, grauj Jaunsardzes prestižu, diskreditē Baltijas valstis starptautiskā līmenī.

Piemēram, Klavarino raksta, ka Baltijas valstīs bērnus ar smagām mugursomām, formastērpā un ar ieročiem rokās, apzināti un intensīvi gatavo karadarbībām pret Krieviju. Kur šeit ir apmelošana? Mugursomas ir smagas?— Tātad jaunsargi nebaidās no grūtībām. Tātad mugursomās ir gaļas konservi no ASV.

Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējonis: armija un zemessargi – Latvijas drošības garants

Gatavo darbībām pret Krieviju? Nu paklausieties, tas jau vairs nav smieklīgi. Ja pieaugušo armija un zemessargi kopā ar sabiedrotajiem gatavojas karot ar Krieviju (protams, tikai un vienīgi atvairot tās agresiju), kuras valsts uzbrukumu tad gatavojas atsist mūsu militarizētā jaunatne? Filipīnu? Islandes? ISIS jauniešu pulciņa?

Vai varbūt viņus māca karot ar tādiem pašiem zēniem un meitenēm, kuri dzīvo aiz mūsu valsts austrumu robežas? Lai tad vismaz paaugas gan vieni, gan otrie.

Tālāk žurnālists salīdzina Jaunsardzi ar nacionālistiski noskaņoto militāro grupējumu, kuras aktivitāte pieaugusi pēc tam, kad Latvijā ierādījušies NATO sabiedroto bataljoni. Aizsardzības ministrija tam nepiekrīt.

"Ir ciniski un nepieņemami izmantot bērnus informācijas operācijām. Tāpēc aicinu sabiedrību kritiski izvērtēt šāda rakstura informāciju un nekļūt par nomelnošanas kampaņas atbalstītājiem, izplatot nepārbaudītu un nepatiesu informāciju no apšaubāmiem avotiem," — savā paziņojumā norādīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Ministrijā apgalvo, ka Lietuvā un Igaunijā paparaci speciāli aicināja bērnus pozēt viņam ar ieročiem rokās. Igaunijā pauduši neapmierinātību, jo konkrētā nodarbība bija veltīta pirmās palīdzības sniegšanai un bērniem vispār nebija ieroču. No kurienes tad tas ir fotogrāfijā? Varbūt fotogrāfs atnesis?

 

Itāļu žurnālista publikāciju Aizsardzības ministrijā uzskata par klasisku provokāciju un informatīvo operāciju, kurā Tomaso Klavarino manipulē ar daļēji reāliem faktiem un izmanto bērnu tēlus, lai mēģinātu ietekmēt cilvēku prātus un sirdis.

"Tāpēc aicinām Latvijas sabiedrību kritiski attiekties pret populistiskiem centieniem īstenot Latvijas un Baltijas valstu informatīvajā telpā informācijas operācijas," — teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Attieksimies gan, kā nu ne!

Sakiet, vai atceraties, cik mūsu bērnības laikos pagalmos bija populārs "kariņš", kad mēs līdz tumsai skraidījām ar "pistolēm" un "automātiem"? Tā nu pie mums dalība Jaunsardzē arī bieži tiek uzskatīta par sava veida vaļasprieku, ko apmaksā valsts.

Starp citu, varbūt ar to arī ir skaidrojams fakts, ka tieši šajās dienās Ukrainas bojāgājušo karavīru bērni viesojas Latvijas armijā, uzturas Nacionālo bruņoto spēku instruktoru skolā Cēsīs. Viens no brauciena mērķiem — iepazīties ar vienaudžiem no Jaunsardzes.

Šķiet, bērni ir cietuši — vecāki nogalināti karā. No humāna un civilizēta viedokļa viņus vajadzētu visādi pasargāt no militārās tematikas … Taču nē. Dēlam arī jākļūst par varoni, ja tēvs ir varonis — vai tā?

Военный в Латвии - Sputnik Latvija
Patriotiska dzīve: skolēnus gaida armijā

Vispār, izrādās, Latvijas Jaunsardze aktīvi darbojas starptautiskajā arēnā. Ar to aktīvi sadarbojas Polijas Aizsardzības ministrija. Latvijas jaunsargi vienmēr piedalās pasākumos citās valstīs. Latvijā regulāri uzturējās Kosovas Aizsardzības ministrijas pārstāvji, lai pārņemtu pieredzi līdzīgas jaunatnes kustības izveidē savā valstī. Tikai nepadomājiet, ka tur bērnus gatavo karam pret Serbiju. Atcerieties, ka mums ir Filipīnas un Islande.

Nesen pētnieks Andrejs Berdnikovs pēc Jaunsardzes pasūtījuma veicis pētījumu. Tajā tika konstatēta interesanta likumsakarība. Zemessardzē negribīgi iestājas lielajās pilsētās, it īpaši Rīgā, turpretī Latgalē tā ir diezgan populārā.

Tas skaidrojams ar to, ka lielajās pilsētās ir lielāka izvēle, ar ko nodarboties. Bet šī organizācija ir viena no retajām, ko finansē valsts. Šeit pieejama bezmaksas izklaide, kas ir īpaši pievilcīga trūcīgajām ģimenēm.

Pašvaldības visādi atbalsta šo vaļasprieku, uzskatot, ka tas palīdzot pārvarēt alkohola un narkotiku izplatīšanos jauniešu vidū, savaldīšot organizēto noziedzību un atkarību no interneta. No vienas puses, tendence nav laba: ja nav kinoteātru, koncertzāļu un citu iespēju cilvēcīgi pavadīt laiku, tad atliek tikai tāds militarizēts vaļasprieks.

No otras — tā ir kaut gan tāda "lieko" bērnu iesaistīšana sabiedriskajā dzīvē.

Var gadīties, ka šīs hobijs ar laiku pārvērsies par pilnvērtīgu pieaugušo darbu.

Lai gan to nu gribētos vismazāk.

Ziņu lente
0