Viedoklis

Kam vajadzīga Baltkrievijas AES demonizācija?

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas AES būvdarbi
Baltkrievijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms dažām dienām atskanēja divi Lietuvas politiķu iedvesmoti paziņojumi par Baltkrievijas AES.

Paziņojums Nr. 1: AES — šantāžas līdzeklis

Pirmais paziņojums pieder Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei. Pēc viņas domām, atomelektrostacija, ko Baltkrievijas valdība pasūtījusi savas valsts enerģētiskās sistēmas pilnveidošanai, patiesībā esot "ģeopolitisks Krievijas projekts, kas nedraudzīgi vērsts pret Lietuvu", turklāt tā mērķis esot "šantažēt Lietuvu un izdarīt spiedienu pret to, kavējot valsts sinhronizāciju ar Rietumiem."

Šie vārdi patiesībai neatbilst. Vēl vairāk, tie skan kā aizvainojums, jo tajos apšaubīta Lietuvas kaimiņienes — Baltkrievijas — suverenitāte, kura nebūt neplāno saasināt attiecības ar Lietuvu.

Astravjecas AES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente uzskata Astravjecas AES par Krievijas ģeopolitisko projektu

Baltkrievijas AES tiek celta atbilstoši Minskas izvēlei saskaņā ar 2008. gadā izsludinātā starptautiskā konkursa rezultātiem. Piedāvājums piedalīties tajā tika nosūtīts dažādām valstīm, tostarp arī Francijai un ASV. Iespēju piedalīties konkursā izvērtēja arī Ķīna.

Krievija piedāvāja izdevīgākos noteikumus, tostarp arī būvdarbu kreditēšanu gandrīz pilnā apjomā ar Baltkrievijai piemērotiem kredīta dzēšanas noteikumiem. Starp citu, 2014. gadā Krievija piedāvāja līdzīgus noteikumus arī Somijai, tāpēc šajā valstī tiks celts tāds pats reaktors kā Baltkrievijā. Tas apliecina, ka Eiropas Savienības drošības standarti pilnā mērā atbilst Krievijas priekšstatiem atomenerģētikā.

Lai nu būtu kā būdams, tomēr nav iespējams saprast, kā Maskava vai Minska varētu šantažēt Lietuvu ar jaunās AES starpniecību. Vai patiešām runa ir par draudiem to pēc uzcelšanas uzspridzināt, lai kaitētu ekoloģijai Viļņā? 

Baltkrievija lielā mērā cieta Černobiļas AES sprādziena rezultātā — radioaktīvais piesārņojums skāris 23% valsts teritorijas. Valsts nekādā gadījumā nevēlas palielināt šo platību uz jaunu incidentu rēķina. Tāpēc valdība izraudzījās atomelektrostacijas modeli, kas izstrādāts, ņemot vērā visus incidentus kodolenerģētikas objektos visā pasaulē, un kam ir gan aktīvā, gan pasīvā drošības sistēma. 

Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Lukašenko: Lietuvas nostāja nekavēs Baltkrieviju pabeigt Astravjecas AES

Stacija pilnībā atbilst starptautiskajām normām un IAEA ieteikumiem. Jonizējošā starojuma un radioaktīvo vielu izplatīšanos apkārtējā vidē kavēs četras barjeras, katra no kurām spēj viena pati apturēt jebkādu piesārņojumu.

Nav saprotams arī tas, kā jaunā AES var kaitēt Lietuvas elektrotīklu sinhronizācijai ar Rietumiem, par ko stāsta Lietuvas prezidente.

Baltkrievija uzskata, ka Lietuvas Republikai ir visas suverēnās iespējas izvēlēties elektroenerģijas avotus. Pašreizējā situācijā Maskava nespēs ietekmēt šo izvēli, lai cik atomelektrostacijas tā finansētu Eiropā, jo Krievija, Baltkrievija un Lietuva atrodas dažādos integrācijas projektos.

Paziņojums Nr. 2: AES tiek būvēta bez starptautiskās inspekcijas

Otru vērā ņemamu paziņojumu par Baltkrievijas AES sniegusi Vācijas kanclere Angela Merkele preses konferencē, kurā piedalījās kopā ar Lietuvas premjerministru Sauļu Skverneli.

"Mēs varam tikai uzstāties par to, lai būtu starptautiskie inspektori, kuri varētu aplūkot būvdarbus, kuri saņemtu atbilstošus plānus un dokumentus, jo kodolenerģētika ir visaptveroša parādība, un drošības jautājumiem šeit ir īpaša nozīme," — skaidroja Merkele.

Lai cik liela būtu Vācijas nozīme Eiropas Savienībā, šis paziņojums ne mazākajā mērā neietekmēs AES celtniecību Astravjecā. Pavisam noteikti jau dažas stundas vēlāk Vācijas kancleres referenti informēja politiķi, ka AES tiek celta ciešā sadarbībā ar IAEA, starptautiskie eksperti apmeklē būvlaukumu vairākas reizes gadā un katru reizi informē par jaunceļamās AES atbilstību starptautiskajiem standartiem.

IAEA ir vienīgā organizācija pasaulē, kuras eksperti ir pilnvaroti analizēt šāda veida objektus no drošības viedokļa.

Gribētos, lai Baltkrievijas AES demonizācija tiktu izbeigta. Galu galā, pēc daudz ekspertu domām, aiz tās slēpjas greizsirdība par to, ka tagad neviens pasaulē nefinansēs jauno AES, jo Lietuva gribēja būvēt slēgtās Ignalinas vietā. Divu AES šeit nebūs — reģions ir pārāk mazs. Pie tam Lietuvas rīcībā bija papilnam laika, lai īstenotu projektu pirms baltkrieviem.

Ja jau nevienam neradās vēlēšanās finansēt Lietuvas projektu, kāpēc tagad jāapskauž kaimiņš?

Ziņu lente
0