Viedoklis

Kāpēc elektori nostājās Trampa pusē

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasPilsētnieki Taimskvērā Ņujorkā balsu skaitīšanas laikā. Foto no arhīva
Pilsētnieki Taimskvērā Ņujorkā balsu skaitīšanas laikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
19. decembrī "vienstāvīgā Amerika" nostiprināja savu uzvaru pār tiem, kas atbalstīja Baraka Obamas un Hilarijas Klintones politiku – uzvaru, kas tika izcīnīta prezidenta vēlēšanās.

 

Elektoru kolēģija ar balsu vairākumu visā valstī nobalsoja par Donaldu Trampu. Nu jau vairs nav ne mazāko šaubu par to, kas kļūs par ASV 45. prezidentu. Par to, kāpēc elektori nostājās Donalda Trampa pusē, savu viedokli pauž Igors Pšeņičņikovs, Krievijas Stratēģisko pētījumu institūta direktora padomnieks sarunā ar aģentūru RIA Novosti.

 

Amerikāņu mediji, kuri centās nomelnot Trampu vēlēšanu kampaņas gaitā un laikā starp tautas balsošanu un elektoru kolēģijas balsojumu, tagad raksta, ka elektori saglabājuši uzticību Trampam un norādījuši, ka viņš ir prezidenta vēlēšanu oficiālais uzvarētājs.

Obamam un Klintonei nekas nelīdzēja

Amerikāņu elites iecere "izlidināt" Trampu elektoru balsojuma gaitā ir izgāzusies.

Lietā tika likti visi Baltā nama administratīvie resursi. CIP, Obamas administrācija un Hilarijas Klintones štābs apgalvoja, ka "krievu hakeri" ar kiberuzbrukumiem esot palīdzējuši Trampam. Elektori izjuta spēcīgu spiedienu.

ASV ievēlētais prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Elektoru kolēģija apstiprinājusi Donalda Trampa uzvaru ASV

Amerikāņu mediji atgādināja, kas teikts ASV konstitūcijas 2. pantā (tas nosaka, ka prezidentu ievēl nevis tauta, bet gan elektoru kolēģija), atgādināja, ka ASV prezidenta vēlēšanu divpakāpju sistēma ir izdomāta, lai nelaistu Baltajā namā nejaušus cilvēkus.

Tramps tika atainots kā amerikāņu tautas "cerību un pārmaiņu ēras" kapracis. Taču nekas nelīdzēja.

Elektori nostiprināja Trampa stāvokli

Vēl vairāk, elektoru balsojums padarīja Trampa stāvokli vēl stabilāku. No 306 elektoriem, kuriem bija jābalso par viņu, tikai divi izrādījās "neuzticīgi", un Tramps saņēma 304 balsis. Taču Klintone nesaņēma pat savas likumīgās 232 balsis. Pieci no viņas elektoriem savas balsis atdeva citiem prezidenta kandidātiem (vēlēšanās piedalījās ne tikai Tramps un Klintone, bet arī citi kandidāti), un viņa saņēma tikai 227 elektoru balsis.

Par ko tas liecina? Vismaz par to, ka ASV politiskās elites aprindās ir cilvēki, kuri netic Baltā nama mītiem par "krievu hakeriem".

Taču tā ir elite. Ko saka tauta?

Финальные дебаты между кандидатами в президенты США Дональдом Трампом и Хилари Клинтон - Sputnik Latvija
Politika
ASV skaita biļetenus: Klintone apsteigusi Trampu ar miljonu balsu

Tas liecina arī par to, ka Baraka Obamas administrācija un tagad jau galīgo sakāvi cietusī Hilarija Klintone nav ieguvusi ne "vienstāva Amerikas" uzticību, ne atbalstu. Meli par Krieviju un citiem starptautiskās politikas aspektiem, kas plūst no Baltā nama, ir sasnieguši kritisko masu, un vienkāršie amerikāņi tos ieraudzījuši paši savām acīm.

Vai amerikāņu prese nomierināsies

Tā nav sakritība, ka Tramps nosaucis amerikāņu medijus par "viskorumpētākajiem". Jau oktobrī, uzrunājot savus piekritējus Floridā, Tramps apsolīja: "Kopā mēs uzvarēsim krāpniecisko sistēmu un korumpētos medijus. Šie cilvēki (mediju darbinieki) ir korumpētākie. Ne visi, taču lielākā daļa. Tā ir korumpēta grupa."

Taču presei nav iespēju atkāpties. Domāju, ka ievēlētā prezidenta nomelnošana medijos turpināsies.

Neseno informāciju par elektoru balsojuma rezultātiem CNN pavadīja ar demonstratīvu komentāru: "Viņš (Tramps — red.) paziņoja, ka viņa panākumi bija "vēsturiska pārliecinoša uzvara vēlēšanās mūsu valsts demokrātijas vēstures vēlēšanās", lai arī patiesībā Klintone uzvarēja tautas balsojumā visā valstī ar aptuveni trīs miljonu balsu starpību, tātad Tramps ir sliktākais uzvarētājs tautas balsojumā kopš 1876. gada."

Tā kā "vecmāmiņas laikos" vairs nebūs

Neapšaubāmi, Tramps galvenokārt būs amerikāņu prezidents. ASV intereses viņš liks pirmajā vietā. Galu galā, pat viņa priekšvēlēšanu lozungs pauž: "Panāksim, lai Amerika atkal būtu varena!"

Сенатор США Джон Маккейн выступает на пресс-конференции в Таллине - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā Makeins atvadās no Austrumeiropas

Neapšaubāmi, jaunā ASV administrācija daudz ko mainīs ASV attiecībās ar sabiedrotajiem, it īpaši NATO dalībvalstīm. Taču jebkurā gadījumā vairs nebūs tā, kā bija laikā, kad Hilarija Klintone ieņēma valsts sekretāra posteni.

Pašlaik ir grūti teikt, kas tieši notiks tālāk, taču amerikāņu kristiešu attieksme pret Trampu visai precīzi atspoguļo to, kas notika ASV laikā no 8. novembra līdz 19. decembrim.

Zināms, ka dažādu konfesiju kristieši Amerikā bija ļoti neapmierināti ar Obamas politiku. Piemēram, viņš būtiski paplašināja seksuālo minoritāšu tiesības un īstenoja veselības aprūpes sistēmas reformu, kas cita starpā paredzēja grūtniecības pārtraukšanas operāciju veikšanu uz medicīniskās apdrošināšanas rēķina.

Džonatans van Marens (Jonathon van Maren), viens no kristīgās kustības Pro-Life aktīvistiem, rakstīja, ka lielākā daļa kristiešu "zina, ka Donaldam Trampam nebūt nerūp ne abortu, ne reliģijas brīvības problēmas. Taču, no otras puses, Klintone ir kaismīga abortu piekritēja, viņa vēlas arī turpmāk popularizēt savas partijas radikālo līniju. Pat gadījumā, ja Donalds Tramps neko nedarīs kristiešu labā, viņš vismaz liks viņus miera. Pēc astoņus gadus ilgās Obamas valdīšanas tas būs kolosāls atvieglojums."

Pārfrāzēšu teikto: pat gadījumā, ja Trampa valdīšanas laikā ASV neko nepaveiks miera labā uz Zemes, ASV vismaz četrus gadus liks mierā planētu.

Ziņu lente
0