Viedoklis

Eiropas Parlaments pret Sputnik un RT: eksperts par patiesajiem "propagandas apkarošanas" mērķiem

© FREDERICK FLORIN / AFPEP locekļi sēdes laikā Strasbūrā. Foto no arhīva
EP locekļi sēdes laikā Strasbūrā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts pastāstīja Sputnik Igaunija par EP iniciatīvas patiesajiem nolūkiem tā dēvētajā cīņā ar "propagandu".

Par Eiropas Parlamentā nesen iesniegto "iniciatīvu", kuras mērķis ir cīņa ar "propagandu no ārpuses", Sputnik Deutschland sarunājās ar neatkarīgo žurnālistu un analītiķi Holgeru Ekhofu (Holger Eekhof). Ekhofs uzskata, ka runa, visticamāk, ir par Elmāra Broka privāto projektu.

- Eiropas Parlamentā tagad tiek apspriests nesen iesniegtais, tā saucamais iniciatīvas priekšlikums. Runa ir par to, ka jāpretojas "propagandai no ārpuses". Ko tieši saprot ar "ārpusi", jeb "trešajām personām", kā tas nosaukts šajā iniciatīvā?

ES valstu karogi - Sputnik Latvija
Verhofstads par Putinu, Trampu un Erdoganu

— Iniciatīvā tiek minētas divas dažādas pozīcijas, divas puses, uz kurām tā attiecas. Pirmkārt, tā ir "Islāma valsts" propaganda, proti, reliģioza satura propaganda. Otrkārt, runa ir par to, ka efektīvi jācīnās ar Krieviju, telekanālu RT un Sputnik. Jautājums, kura no pusēm ir minētās iniciatīvas mērķis. Es uzskatu, ka DAESH, "Islāma valsts" u.tml. pieminēti tikai tādēļ, lai cilvēki balsotu par šo iniciatīvu.

- Kāds tad ir tās mērķis?

— Aiz šīs iniciatīvas stāv Elmārs Broks (Eiroparlamenta Ārējo attiecību komisijas priekšsēdētājs. — Red.). Vai nu Broka kungs patiešām grib pretoties Sputnik un RT, par ko šī iniciatīva teorētiski dod mājienu, un atkal pakļaut medijus kontrolei, vai arī viņš patiesībā iesniedzis šo priekšlikumu tikai ar nolūku nodrošināt sava projekta atbalstu. Arī tas, protams, ir diezgan ambiciozs mērķis, un viņam nācās izdarīt zināmu spiedienu, lai saņemtu naudu.

- Tātad savs projekts, taču ES ietvaros?

Здание Европарламента в Страсбурге - Sputnik Latvija
Politika
Eirozona vairs nefunkcionē, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts

— Nē, projekts netiek īstenots ES ietvaros. No tiesiskuma viedokļa tur pastāv nepārprotams norobežojums. Runa ir par Eiropas Demokrātijas fondu (EED, European Endowment for Democracy). Tas darbojas uz dalībvalstu brīvprātīgu iemaksu pamata un atrodas Briselē. Fonds ir izstrādājis savu projektu, kas līdzinās Sputnik un RT.

- Un tomēr šajā iniciatīvā runa ir par ES teritoriju. Kāds ir tās mērķis? Aizliegt "propagandas nesējus"?

— Mērķis — nodrošināt nacionālajām valstīm iespēju aizliegt šīs kompānijas.

- Iniciatīvā pieminēti tikai Sputnik un RT, vai tomēr ir arī kādi citi "propagandas nesēji"?

— Runa nav par to, kas tur ir vai nav pieminēts. Sputnik un RT ir tikai piemēri. Galu galā runa ir par katru atsevišķu blogeri, par pilsoniskās sabiedrības iniciatīvām, kuras neatbilst "meinstrīmam". Pieminēts arī liels skaits piemēru tam, kas uzskatāms par propagandu.

Денежные средства в сумме 5000 евро - Sputnik Latvija
Reuters: Somijas parlaments apspriedīs izstāšanos no eirozonas

- Sputnik un RT ir ļoti populāri, tātad to aizliegums noteikti izraisīs patērētāju protestus. Domājams, ka līdz tam nenonāks?

— Jā, es arī domāju, ka līdz tam tomēr nenonāks. Taču jājautā: ja kāds Broka kungs iesniedz EP tādu iniciatīvu, viņam noteikti ir savi mērķi. Iniciatīva, iespējams, tiks akceptēta, jo tā jau apstiprināta parlamenta komitejā, tomēr īstenošanas procesā tā nonāks strupceļā un, domājams, tiks aizmirsta.

Taču līdz tam brīdim Broka kungs panāks savu. Es domāju, ka viņš vienkārši grib saņemt naudu, grib izveidot kaut ko milzīgu, ko daudzi cilvēki nespēj iedomāties. Tāds ir viņa mērķis.

Ziņu lente
0