Viedoklis

Vēlēšanu pārsteigumi, Rietumu kļūdas un Krievijas loma: Putina uzstāšanās "Valdajā"

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaulē ir ne mazums valstu, kuras var palepoties ar gadu tūkstošiem ilgu vēsturi, tāpat kā Krievija, un mēs esam iemācījušies cienīt savu identitāti, brīvību un neatkarību.

Pie tam mēs necīnāmies par dominējošo vietu pasaulē, netiecamies pēc ekspansijas vai konfrontācijas ar jebkuru valsti, teica Krievijas valsts vadītājs diskusiju kluba "Valdajs" sesijā.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījās ikgadējā starptautiskā diskusiju kluba "Valdajs" noslēguma plenārsēdē, vēsta RIA Novosti. Savā uzrunā valsts galva skāra tādus jautājumus, kā sankcijas, vispasaules ekonomiskā un politiskā situācija, vēlēšanas ASV un starptautiskā terorisma problēma.

ASV nav banānu republika

Rietumu paziņojumus par Krievijas centieniem ietekmēt vēlēšanu gaitu ASV Putins nosauca par mītisku problēmu un histēriju.

Ģenerālis Ivašovs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ģenerālis Ivašovs: ASV met izaicinājumu visai cilvēcei

"Amerika ir lielvalsts, nevis banānu republika," – uzsvēra Krievijas prezidents.

Putins norādīja, ka apgalvojumi par to, ka Donalds Tramps esot Maskavas favorīts, ir pilnīgi murgi un muļķības. Viņš piebilda, ka tamlīdzīgi apgalvojumi ir politiskās cīņas un sabiedriskās domas ietekmes elements.

Krievijai vairāk vai mazāk ir vienalga, kurš ieņems ASV prezidenta posteni, atzīmēja Putins, jo nav iespējams prognozēt, kā uzvaras gadījumā izturēsies Klintone un Tramps.

Vladimirs Putins pievērsa klātesošo uzmanību tam, ka referendumi un vēlēšanas pasaulē arvien biežāk sagādā varasvīriem pārsteigumus.

"Cilvēki nebūt nebalso tā, kā viņiem ieteikuši oficiāli un respektabli mediji, ne arī tā, kā ieteikušas tā saucamās "sistēmas partijas". Un sabiedriskās kustības, kas vēl pavisam nesen tika uzskatītas par pārāk kreisām vai labēji noskaņotām, iznāk priekšplānā un atspiež pie malas politiskos smagsvarniekus," – viņš atgādināja.

Krievijas līderis pauda viedokli, ka vēlēšanas mūsdienās vairs nav pārmaiņu instruments, tās veido skandāli un kompromitējoša informācija. Pie tam, neskatoties uz visu varas atribūtu formālu esamību valstī, lielākā daļa pilsoņu nespēj ietekmēt politisko procesu, konstatēja Vladimirs Putins.

Par Rietumu kļūdām un Krievijas lomu

Jautājumā par starptautisko situāciju valsts vadītājs atzīmēja, ka Krievija nesaskata dažu partneru vēlēšanos risināt starptautiskās problēmas.

Putins uzsvēra, ka ASV, būdama eiforijā, ir atteikusies no pilntiesīga dialoga ar citām valstīm. Vienlaikus Rietumos pastāvīgi tiek štancēti izdomāti mītiski draudi, piemēram, par risku, ko rada Krievija.

NATO galvenā mītne Briselē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eksperts no Šveices: NATO ir uzbrukuma nevis aizsardzības alianse

Pēc PSRS sabrukuma ASV nolēma, ka tām nav vajadzības saskaņot lēmumus, paskaidroja Putins un atgādināja, ka ASV pārkāpušas ANO Statūtus: vispirms – Dienvidslāvijā, pēc tam Irākā un Sīrijā.

Krievijas prezidents pavēstīja, ka ASV atzinušas nepieciešamību atšķirt opozīcijas un teroristu vienības Sīrijā un apgalvojušas, ka paveiks to, taču vairākkārt nav izpildījušas solījumus. Putins norādīja, ka nav līdzējusi pat viņa personīgā vienošanās ar ASV prezidentu cīņā pret terorismu.

"Tas viss apliecina rietumvalstu neizskaidrojamu, es pat teiktu, neracionālu tieksmi atkal un atkal atkārtot savas kļūdas," – viņš konstatēja.

Savā uzrunā Putins pieminēja Krievijas lomu starptautiskajā arēnā un uzsvēra, ka tās pamatā ir nevis ēterisku draudu izdomāšana, bet gan patiesu draudu izvērtēšana.

"Pasaulē ir ne mazums valstu, kuras var palepoties ar gadu tūkstošiem ilgu vēsturi, tāpat kā Krievija, un mēs esam iemācījušies cienīt savu identitāti, brīvību un neatkarību. Pie tam mēs necīnāmies par dominējošo vietu pasaulē, netiecamies pēc ekspansijas vai konfrontācijas ar jebkuru valsti," — teica valsts vadītājs.

Par sankcijām un ekonomiskajām pretrunām

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs - Sputnik Latvija
Džons Kerijs apmierināts ar Eiropas un ASV vienotību sankciju jautājumā

Vienlaikus, norādīja prezidents, sankciju režīms pret Krieviju tiek izmantots kā politiskā spiediena instruments, taču, apejot PTO, top slēgtas tirdznieciskās alianses.

"Mēs zinām arī to, kāpēc tā notiek: PTO ietvaros neizdodas atrisināt šībrīža problēmas, tātad pabīdīsim malā visus noteikumus un radīsim jaunu organizāciju," – paskaidroja Putins.

Krievijas līderis pauda uzskatu, ka pasaulē pieaug ar ekonomiskā spēka pārdali saistītās problēmas.

"Uzskatu, ka šāda situācija lielā mērā radusies kļūdainas, sasteigtas un – zināmā mērā – arī pašpārliecinātas izvēles rezultātā, ko pirms ceturtdaļgadsimta izdarījusi dažu valstu elite. Tolaik… bija iespēja ne tikai paātrināt globalizācijas procesus, bet arī iegūt citādu – harmonisku un stabilu raksturu," – paskaidroja prezidents.

Par terorismu

Valsts vadītājs apsprieda arī vispasaules terorisma problēmas.

Viņš atzīmēja, ka pēdējos gados notikušie terorakti liecina: teroristiem vairs nav vajadzīgas grupas, viņi spēj rīkoties vienatnē.

"Teroristiskos grupējumus joprojām apbruņo, apgādā un apmāca cerībā izmantot kā agrāk – savu politisko mērķu sasniegšanai. Tā ir bīstama spēle un gribu vēlreiz atgādināt tamlīdzīgiem spēlmaņiem: ekstrēmisti ir viltīgāki, gudrāki un spēcīgāki nekā jūs. Flirtējot ar viņiem, jūs vienmēr zaudēsiet," – uzsvēra Putins.

Pēc Krievijas līdera domām, pašreizējais terorisma draudu līmenis liecina par nespēju novērtēt draudus. Par to liecina arī situācija Sīrijā. Viņš norādīja, ka teroristus Sīrijā joprojām apbruņo un uzrīda Asadam.

"Varētu domāt, pēc ilgām pārrunām, milzīgām pūlēm un sarežģītiem kompromisiem beidzot sākusi veidoties vienota fronte cīņai pret teroristiem, taču tas nav noticis. Faktiski tā nav radīta," – secināja Putins.

Viņš uzsvēra, ka ikvienu globālu problēmu, tostarp arī terorisma problēmu, iespējams risināt tikai kopīgiem spēkiem, ANO ietvaros.

"Ja mēs tagad no tās (ANO – red.) atteiksimies, tas ir drošs ceļš pretī haosam. Pasaulē vairs nav nekā cita tikpat universāla," – uzskata Putins.

Par Ukrainu

Города мира. Киев - Sputnik Latvija
Jo vairāk Ukrainā tuvojas ziema, jo lielāks kļūst valsts ienaidnieku skaits

Valsts vadītājs pauda pārliecību, ka krīze Krievijas un Ukrainas attiecībās noteikti tiks atrisināta.

"Krieviju un Ukrainu vispirms ir izšķīruši un pēc tam sarīdījuši, taču mums pašiem ir jāatrod izeja no situācijas," – konstatēja prezidents.

"Esmu pārliecināts, ka veselais saprāts gūs pārsvaru. Mēs atradīsim šo izeju," – apliecināja Putins.

Viņš atgādināja, ka krievi un ukraiņi ir viena tauta, turklāt tā domā vairākums, lai arī abās valstīs ir atrodami nacionālisti.

Ziņu lente
0