Politika

Sīrījā iespējams ASV un Krievijas militārais konflikts

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasВстреча главы МИД РФ С.Лаврова с Государственным секретарем США Дж.Керри
Встреча главы МИД РФ С.Лаврова с Государственным секретарем США Дж.Керри - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sīrījā iespējams ASV un Krievijas militārais konflikts ASV Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs pirmdien vēstīja, ka ASV pārtrauc divpusējo sadarbību ar Krieviju Sīrijas jautājumā un saglabā tikai militāros kanālus konfliktu novēršanai ar Krievijas GKS Sīrijas gaisa telpā.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Krievijai un Amerikai būtu jādara viss iespējamais, lai nepieļautu Krievijas un ASV militāro sadursmi, piemēram, Sīrijā, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja militārais politologs, Krievijas Ekonomikas universitātes Politoloģijas un socioloģijas katedras docents, politisko zinātņu kandidāts Aleksandrs Peredžijevs.

Сирийская армия освободила от боевиков территорию военных училищ в Алеппо - Sputnik Latvija
ASV pārmet Krievijai nopelnu piesavināšanos Sīrijā

ASV Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs pirmdien paziņoja, ka ASV pārtrauc divpusējo sadarbību ar Krieviju Sīrijas jautājumā un saglabā tikai militāros kanālus konfliktu novēršanai ar Krievijas GKS Sīrijas gaisa telpā.

Krievijas Ārlietu ministrija, komentējot šo lēmumu, paskaidroja, ka tas rada dziļu vilšanos, un norādīja, ka Vašingtonas lēmums pārtraukt sadarbību ar Maskavu Sīrijas jautājumā liecina par to, ka ASV nespēj pildīt līgumā paredzētās saistības.

"Manuprāt, visas Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ASV valsts sekretāra Džona Kerija pārrunas ritēja ar galveno mērķi – nepieļaut Krievijas un ASV konfliktu Sīrijā. Citos jautājumos nekāda efektīva sadarbība nav iespējama, jo mūsu valstij un Amerikai ir pilnīgi atšķirīgi mērķi. Krievija vēlas redzēt pret mums draudzīgi noskaņotu, mierīgu un vienotu Sīrijas Arābu Republiku. Savienotās Valstis cenšas panākt SAR prezidenta Bašara Asada gāšanu un valsts sašķelšanu ASV kontrolētās kvazivalstiņās," – norādīja Perendžijevs.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik nav saprotams, kāda situācija varētu izveidoties pēc prezidenta vēlēšanām ASV. "Nav saprotams, kas tur nāks pie varas. Nav zināmas arī jaunās administrācijas nostādes. Pašreizējā Vašingtonas administrācija rīkojas pēc principa "jo sliktāk – jo labāk" un dara visu iespējamo, lai divpusējā sadarbība Sīrijā izjuktu. Ja uzvarēs Hilarija Klintone, viņai nebūs nekā, ko padarīt sliktāku. Ja ASV prezidenta posteni ieņems Donalds Tramps un patiešām vēlēsies uzlabot attiecības ar Krieviju, viņam būs ļoti grūti no nulles pacelt attiecības normālā līmenī," – uzskata militārais politologs.

"Diemžēl Krievijas un ASV militārais konflikts Sīrijā ir iespējams. Turklāt netieši tas jau ir sācies: amerikāņi bombardēja un apšaudīja Sīrijas valdības armijas vienības, kur atradās mūsu militārie padomnieki: Krievijas puse apšaudīja teroristus, kuru vidū bija amerikāņi," – piebilda eksperts.

Viņš uzskata, ka tomēr izdosies izvairīties no globāla militārā konflikta, tāpat kā no Krievijas un ASV bruņoto spēku tiešas sadursmes Sīrijā.

"Stāvoklis, protams, ir nopietns. Un tomēr es ceru, ka tiešas militārās sadursmes nebūs. Vismaz jau pirms diviem gadiem ir izstrādāti noteikti saziņas principi Krievijas un ASVstarpā šādam gadījumam – izveidota tā saucamā "sarkanā līnija", kas ļauj augstā līmenī uzsākt operatīvu sarunu un mazināt sprādzienbīstamu atmosfēru," – piebilda militārais politologs Aleksandrs Peredžijevs.

Ziņu lente
0