Viedoklis

Traģēdija Karēlijā: ekonomija uz bērnu rēķina

© Sputnik / Игорь Подгорный / Pāriet pie mediju bankasMeža ezers Karēlijas Republikā. Foto no arhīva
Meža ezers Karēlijas Republikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Traģēdijā bērnu nometnē Karēlijā pagājušās nedēļas nogalē bojā gājuši 14 bērni. Pieredzējis instruktors pastāstīja Sputnik, kā bija iespējams izvairīties no upuriem.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik, Marija Šeludjakova. Traģēdija Karēlijā notika drošības tehnikas noteikumu neievērošanas un pavadoņu nesagatavotības dēļ, Sputnik paskaidroja "Izdzīvošanas skolas" prezidents, instructors Dmitrijs Koļesņikovs.

Eksperts uzskata, ka traģēdijas dienā sagadījās divi apstākļi – cilvēku kļūda un slikti laika apstākļi. Noskaidrojies, ka bērnus pavadījuši studenti, turklāt vecākajam no viņiem bija tikai 19 gadi.

"Pavadoņu nesagatavotība, drošības tehnikas noteikumu neievērošana un slikti laika apstākļi izraidīja traģēdiju. Kad laivas apgāzās, bērni krita panikā un nezināja, kā rīkoties," – paskaidroja Koļesņikovs.

Neviens nebūtu gājis bojā, ja grupa būtu reģistrējusi maršrutu glābšanas dienestā, jo reģistrācijas gadījumā glābēji pavada atpūtniekus. Pieredzējušais inspektors piebilda, ka pie notikušā vainojama arī ekonomija uz ekipējuma rēķina.

"Drošības un glābšanas vestes būtiski atšķiras, lai gan nezinātājs atšķirības neievēros. Drošības vestes maksā mazāk nekā glābšanas vestes. Šādu pasākumu organizatori bieži izmanto drošības vestes un ietaupa lielu naudu," – uzsvēra eksperts.

Instruktors pastāstīja, ka ļoti nozīmīgs ir arī vestes izmērs, jo viļņos cilvēks var izslīdēt no nepiemērotas vestes. Pie tam daudz nepiesprādzē speciālās siksnas, kas notur cilvēku vestē – tās traucē kustēties, tāpēc daži tās pat nogriež.

Pavadoņi nebija pietiekami sagatavoti. Vēl vairāk, bērnu nometnes darbinieki trīs laivās sasēdināja vairāk nekā 50 pusaudžus kopā ar četriem pieaugušajiem. Eksperts uzskata, ka vienā laivā ir jāatrodas vismaz četriem pieaugušajiem. Ārkārtas notikuma izmeklēšana turpinās. Trim pavadoņiem draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem. Krimināllieta ierosināta arī pret bērnu vasaras nometnes direktori Jeļenu Rešetovu.

Instruktora padomi: kā izdzīvot pie dabas krūts

Dmitrijs Koļesņikovs iesaka pirms pārgājiena nopietni sagatavoties: iepazīties ar drošības tehnikas noteikumiem, savākt individuālo aptieciņu un rūpīgi izpētīt pārgājiena rajonu.

Nav ieteicams ekonomēt uz ekipējuma rēķina, un priekšroka jādod praktiskām, nevis skaistām lietām. Piemēram, savvaļas apstākļos vienkāršs brezenta kostīms būs piemērotāks nekā elegants maskēšanās tērps.

Ļoti svarīgi ir arī labi pazīt cilvēkus, ar ko kopā dodaties pārgājienā. Vislabākais variants – pieredzējuši ceļotāji vai cilvēki, kuri labi pazīst apkaimi, un labi paziņas. Ja tādas iespējas nav, instruktors iesaka jau iepriekš tikties ar pārgājiena dalībniekiem un iepazīties. Lieta tāda, ka "bieži nākas sastapt neadekvātus ļautiņus vai cilvēkus ar smagu raksturu, kuri var sabojāt atpūtu – esiet gatavi arī tādam pavērsienam.

Jāpiebilst, ka par ļaunu nenāks arī savākt informāciju par apkaimi un vērsties pēc padoma pie speciālista. Iesācējiem vajadzētu doties īsos un zemas sarežģītības pakāpes pārgājienos un pakāpeniski krāt pieredzi.

Ziņu lente
0