Video

Varenais "Vētrasputns": Krievija pirmo reizi demonstrējusi raķeti ar kodoldzinēju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrijas publicētajā videoierakstā redzams darbs cehā, kā arī jaunās spārnotās raķetes "Burevestņik" starts un lidojums.

Krievijas Aizsardzības ministrija vēsta: "Burevestņik" ("Vētrasputns") ir zemu lidojoša grūti pamanāma spārnotā raķete ar kodolgalviņu. Tās lidojuma attālums ir praktiski neierobežots, raķetei raksturīga neprognozējama lidojuma trajektorija un iespēja apiet pārtveršanas zonas. Pašreizējās un perspektīvās PRA un PGA sistēmas nespēj cīnīties ar jauno raķeti.

Военнослужащие ПВО РФ во время учений - Sputnik Latvija
"Amerikāņu pīrāgs" pret "Poseidonu". ASV mērojas ar Krieviju armiju apmēros

Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālisti veic sagatavošanās darbus pirms "Vētrasputna" izmēģinājumiem. Tiek izstrādāti tehniskie starta sagatavošanas līdzekļi, regulēti tehnoloģiskie raķetes izgatavošanas, montāžas un izmēģinājumu procesi, pilnveidota konstrukcija. Darbi rit saskaņā ar plānu, uzsvēra Krievijas Aizsardzības ministrija.

"Šodien slepenības priekškars šīm sistēmām ir pacelts. Tas apliecina, ka Krievijai tās ir un pēc izmēģinājumiem tuvākajā laikā tās nonāks bruņojumā, uzturot stratēģisko līdzsvaru. Agresors kļūst nekaunīgs, kad viņam parādās nesodāmības sajūta. Šeit jebkurš potenciālais pretinieks, redzot tādas sistēmas, izturēsies savaldīgi un akurāti," – aģentūrai RIA Novosti pastāstīja militārais eksperts, Krievijas AM sabiedriskās padomes loceklis Igors Korotčenko.

Savukārt Pļehanova vārdā nosauktās Krievijas Ekonomikas universitātes Politoloģijas un socioloģijas katedras docents Oļegs Glazunovs radio Sputnik ēterā atzīmēja, ka pasaulē nav sastopami analogi tādam bruņojumam, kā spārnotā raķete ar kodoldzinēju "Vētrasputns".

"Šodien mēs dažu bruņojuma veidu ziņā apsteidzam daudzas valstis, tostarp arī ASV. Piemēram, PGA līdzekļu ziņā apsteidzam apmēram par 20-30 gadiem. ASV pat nav pietuvojušās tamlīdzīga bruņojuma izstrādei. ASV bija šokētas, kad uzzināja, ka Krievijai, ko viņi jau neuzskatīja par pasaules mēroga spēles dalībnieku, ir bruņojums, kāda nav nevienā citā pasaules valstī," – atzīmēja Glazunovs.

Ziņu par to, ka Krievija izstrādā jaunākās bruņojuma sistēmas, pirmais pastāstīja prezidents Vladimirs Putins savā vēstījumā Federālajai sapulcei. Tiešajā līnijā jūnijā viņš atzīmēja, ka vairāku sistēmu izmēģinājumi jau ir noslēgušies.

"Mums ir izstrādes, ko pieminēju: tie ir divi izstrādājumi ar kodoldzinējiem, ar atomiekārtām – globāla darbības rādiusa raķete un zemūdens bezpilota aparāts. Gan vienā, gan otrā gadījumā esam noslēguši galveno izstrādes posmu, tas ir, visu, kas saistīs ar šīs kodoldzinēja iekārtas izmēģinājumiem. Plāna režīmā jāpaveic vēl daži darbi," – uzsvēra Putins.

Ziņu lente
0